Japonya'da kundakçıya idam cezası: 36 kişinin ölümüne sebep olmuştu

Japonya'da kundakçıya idam cezası: 36 kişinin ölümüne sebep olmuştu
Japonya'da 2019 yılında 36 kişinin hayatını kaybettiği stüdyoyu kundaklayan Aoba Şinci idam cezasına mahkum edildi.Japonya'da 2019 yılında 36 kişinin hayatını kaybettiği Kyoto Animasyon (KyoAni) stüdyosunun yakılmasına ilişkin...
Japonya'da 2019 yılında 36 kişinin hayatını kaybettiği stüdyoyu kundaklayan Aoba Şinci idam cezasına mahkum edildi.

Japonya'da 2019 yılında 36 kişinin hayatını kaybettiği Kyoto Animasyon (KyoAni) stüdyosunun yakılmasına ilişkin davada sanık Aoba Şinci, idam cezasına çarptırıldı.

Kentin Fuşimi bölgesindeki üç katlı KyoAni stüdyosunun yaklaşık 5 yıl önce kundaklanmasıyla ilgili Aoba'nın yargılandığı dava, Kyoto Bölge Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada savcılar idam cezası taleplerini yinelerken, savunma avukatları Aoba'nın o dönem 'akli yetersizlik' yaşadığını belirtti ve beraat ya da hafif ceza talebinde bulundu.

İdama mahkum edildi

Bölge Mahkemesi Hakim Heyeti ise verdiği kararda, Eylül 2023'teki ilk duruşmada KyoAni yerleşkesini kundakladığını itiraf eden Aoba'nın akli dengesinin yerinde olduğuna hükmetti. Hakim Heyeti'nin kararında, Aoba idama mahkum edildi.

Yargı önüne Eylül 2023'te çıktığı ilk duruşmada tutuklu Aoba Şinci, "Yaptığımı yapmaktan başka seçeneğim olmadığını hissettim. Birçok insanın ölebileceğini tahmin etmiyordum" demişti. Aoba, yargılandığı davanın altıncı duruşmasında ise 2001 yılında kuzeydeki Aomori eyaletinin Hirosaki kentinde finans kuruluşu Takefuji'nin kundaklanmasını referans alarak, 2019'da KyoAni saldırısını düzenlediğini ifade etmişti.

Popüler animasyon üreticilerinden KyoAni'yi kundaklama saikine yönelik Aoba, 'çok sayıda çalışanı olan yere saldırırsa çok sayıda kişinin öleceğini düşündüğünü' söylemişti. Aoba, Haziran 2008'de Tokyo'nun Akihabara semtinde yedi kişinin öldüğü bıçaklama eylemini gerçekleştiren eski idam mahkumu Kato Tomohiro'ya sempati duyduğunu da belirtmişti.

Ne olmuştu?

KyoAni çalışanı 36 kişinin hayatını kaybettiği ve 33 kişinin yaralandığı Temmuz 2019'daki saldırıda, Aoba'nın kendisi de hayati tehlike oluşturan yanıklara maruz kalmıştı. Mayıs 2020'de tutuklanan Aoba'nın, KyoAni'nin düzenlediği yarışmaya eserini gönderdiği ve olay günü, "Yangın çıkardım çünkü romanlarım eser hırsızlığına maruz kaldı" diye bağırdığı ifade edilmişti. Animasyon stüdyosu, iddialar sonrası, şüphelinin eserlerinin ön elemelerden geçemediğini ve kabul görmediğini açıklamıştı.

Yurt içi ve dışında "KyoAni" olarak tanınan stüdyonun ürünlerinden "K-On!" ve "Haruhi Suzumiya'nın Hüznü" uluslararası piyasada kabul görüyor.