Eylülde 27 kadın erkekler tarafından katledildi
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), Eylül 2025 Kadın Cinayetleri Raporu’nu yayımladı. Rapora göre 1-30 Eylül tarihleri arasında 27 kadın hayatını kaybetti. Bunlardan 20’si erkekler tarafından öldürülürken, 7 kadının ölümü “şüpheli ölüm” olarak kaydedildi.
Katledilen kadınların yarısı 19-35 yaş aralığında
Rapora göre kadın cinayetlerinde en yüksek oran, yüzde 48 ile 19-35 yaş arasındaki kadınlarda görüldü. En genç kurban 5, en yaşlısı ise 93 yaşındaydı. Hayatını kaybeden kadınların 10’u evli, 8’i bekar, 2’si boşanmıştı.
Cinayetlerin yüzde 65’i aile içinden geldi
Kadınların 11’i aile içindeki erkekler tarafından öldürüldü. 4 kadın, boşandığı veya boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından, 3 kadın ise ayrılmak istediği erkek tarafından katledildi. Ayrıca 1 kadın birlikte olduğu erkek, 1 kadın da tanıdığı bir erkek tarafından öldürüldü.
En yaygın öldürme yöntemi: ateşli silahlar
Rapor, kadınların 13’ünün ateşli silahla, 6’sının kesici aletle, 2’sinin darp edilerek, 1’inin ise boğularak öldürüldüğünü ortaya koydu.
Kadınlar en çok evlerinde öldürülüyor
Eylül ayında öldürülen kadınların 17’si kendi evinde veya yaşadığı alanda katledildi. 5 kadın kamusal alanlarda, 2 kadın işyerinde, 1 kadın ise ormanlık alanda öldürüldü.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, kadın cinayetlerinin önlenebilmesi için devlet kurumlarını görevlerini yerine getirmeye çağırarak, “Kadınlar hâlâ en güvende olmaları gereken yerde, evlerinde öldürülüyor” uyarısında bulundu.
Kaynak:Haber Merkezi