KCDP'den 11. yargı paketi tepkisi: "Ayrımcı söylemler arttıkça, şiddet de arttı"

KCDP'den 11. yargı paketi tepkisi: "Ayrımcı söylemler arttıkça, şiddet de arttı"
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 11. Yargı Paketi’nin sızan taslağı ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada: “Hiçbir kimlik, hiçbir beden, hiçbir yaşam biçimi suç değildir.” denildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 11. Yargı Paketi’nin sızan taslağı ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, paketin “ahlak” ve “genel davranış” gerekçeleriyle bireylerin yaşamına müdahale etmeyi amaçladığı vurgulandı.

“Kadınların nasıl doğum yapacağından, toplumsal cinsiyet kavramının yasaklanmasına kadar birçok düzenlemeyle kadınlar ve LGBTİQ+’lar kamusal alandan dışlandı. Şimdi aynı anlayış, 11. Yargı Paketi’yle bir kez daha karşımızda” ifadeleri kullanıldı.

Taslağa göre, “doğuştan gelen biyolojik cinsiyete ve genel ahlaka aykırı tutum ve davranışlar” bir yıldan üç yıla kadar hapisle cezalandırılabilecek. Kadın ve LGBTİQ+ örgütleri, bu maddenin “muğlak” ifadelerle toplumsal çeşitliliği baskı altına almayı amaçladığını belirterek, “Bu madde yasalaşırsa bir konser performansı, giyilen bir kıyafet ya da bir onur yürüyüşü bile suç kapsamına girebilir” denildi.

Açıklamada, düzenlemenin gerekçesinde yer alan “aile kurumunun ve toplum yapısının korunması” ifadesi eleştirilerek şu ifadelere yer verildi:
“Aile kurumunu korumaktan söz edenler, açlık sınırında yaşayan ailelerle, öldürülen kadınlarla, çocuk yoksulluğuyla ilgilenmiyor. Bu düzenleme, toplumu ahlak bahanesiyle tek tipleştirme çabasıdır.”

Taslak yasalaşırsa, cinsiyet uyum süreçlerinin de keyfi kısıtlamalara tabi tutulacağına dikkat çekilen açıklamada, cinsiyet değiştirme yaşının 18’den 25’e çıkarılması ve “üreme yeteneğinden yoksun olma” şartının yeniden getirilmesinin Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırı olduğu belirtildi.

Açıklamanın sonunda şu ifadeler kullanıldı:
“Hiçbir kimlik, hiçbir beden, hiçbir yaşam biçimi suç değildir. Keyfi ve muğlak kavramlarla, torba yasa içinde eritilmeye çalışılan ahlakçı zihniyete geçit vermeyeceğiz. Kadınların ve LGBTİQ+’ların eşit, özgür yaşamı için mücadeleye devam edeceğiz.”

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar