Menteşe’de Yerel Eşitlik için önemli adım: Eylem Planı Çalıştayı gerçekleştirildi
Menteşe Belediyesi, kentte adil bir yaşam modeli oluşturmak amacıyla "Yerel Eşitlik Eylem Planı Çalıştayı"nı Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi'nde düzenledi. Çalıştaya, Muğla Büyükşehir Belediyesi'nden, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü gibi kurumların temsilcilerinin yanı sıra kadın, engelli ve emekli meclislerinden katılımlar oldu.
Açılış konuşmasında, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras, eşitliğin sadece kadın-erkek değil, toplumun tüm kesimlerini kapsayan geniş bir perspektifle ele alınması gerektiğini vurguladı. “Bu kenti hepimiz paylaşıyoruz. Eşitsizlik sadece kadın-erkek arasında değil; çocuklar, engelliler ve çevreye yönelik de var” dedi.

Başkan Köksal Aras, doğaya ve diğer canlılara yönelik çevresel baskıların da eşitsizlik olgusunun bir parçası olduğunu belirterek, sözlerine şu şekilde devam etti: “Çocuğa yönelik şiddet, kadına yönelik şiddet olduğu gibi doğaya yönelik şiddet de var. Özellikle Muğla gibi cennet bir şehirde çevresel baskılar çok daha derin yaşanıyor. Sokak hayvanlarına ilişkin tartışmalar da bunun bir parçası. Bütün bu başlıkları bugün geniş bir bakış açısıyla ele alacağız.”
“Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı hazırlamanın sözünü daha belediye başkan aday adayıyken verdiklerini belirten Başkan Köksal Aras, “Buna dair sözleşmeler imzaladık. Ve Muğla'nın ilk kadın ilçe belediye başkanı olarak sürece başladık. Kadınlara yönelik, engellilere yönelik, gençlere yönelik, tüm şehre yönelik sosyal projeler, kültürel projeler, mekansal projeler... Mekanları değiştiriyor, dönüştürüyor ve yaptığımız her iş aslında oradaki bir eşitsizliğe hitap ediyor, yani eşitliği sağlamak adına yapıyoruz. Bir kreş açmak: Kadınların sosyal yaşama, iş yaşamına katkısını sağlayacak, bu imkanı artıracak bir çalışma. Ya da çocukları geleceğe, daha aydınlık bir geleceğe hazırlamak, daha sağlıklı bireyler yetiştirmek için bakıyorsunuz, birçok kesime, birçok dezavantajlı gruba hitap ediyor.” şeklinde konuştu.

Başkan Köksal Aras, bugüne kadar alınan tüm kararları istişare ile aldıklarını ifade ederek, “Hiçbir şeyi ‘olsun’ ya da ‘mış gibi’ yapmadık. Durduk, düşündük. Bayır’daki kreşimizi de bu şekilde açtık. Kadınlar iş yaşamına nerede daha aktif bir biçimde dahil olabilir? Tabii ki Bayır Mahalle'miz ön plana çıktı, çünkü sanayi tesislerinin yoğunlaştığı, kadınların gerçekten istihdam olanaklarına daha kolay ulaşabileceği bir mahalle. Beldelerimizde Kadın Yaşam Merkezleri açtık. Bir sokağın aydınlatması, bir parkın aydınlatmasından tutun, yaptığımız yollardaki engelli rampaları ve geçişlerine kadar aslında eşitlikçi bir bakış açısını her daim gündemimizde tuttuk” dedi.
Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 91. yıl dönümü
Başkan Köksal Aras, 5 Aralık tarihinin özel bir gün olduğunu vurgulayarak, 5 Aralık’ın Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 91. yıl dönümü olduğunu belirtti. Atatürk’ün eşitlikçi vizyonunun önemine de değinen Başkan Aras, kadın mücadelesinin tarihsel arka planına dikkat çekerek şunları söyledi: “Burada Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü, tabii ki onun o vizyonlu, aydınlık, eşitlikçi bakış açısını anmadan geçmek olmaz. Ama hiçbir şey kendiliğinden olmadı. Bunun arka planında çok ciddi bir kadın dayanışması ve kadın mücadelesi vardı. Osmanlı'nın belki son dönemlerinde, Cumhuriyet'in ilk yıllarında ciddi bir örgütlenme vardı. Nezihe Muhittin’de bu mücadelelerden gelmiş bir kadın. Daha 1923'te Kadınlar Partisi'ni kurma girişiminde bulunuyor. Daha sonra çalışmalarına devam ediyor ve kazanımlar ondan sonra peşi sıra geliyor. 1930'da belediye seçimlerine katılma, 1933'te muhtarlık seçimleri ve 5 Aralık 1934’te de milletvekilliği seçimlerine katılıp seçme ve seçilme hakkını elde etmiş olduk. Ve bundan sonra kadın mücadelesi aslında hep devam etti.”
Başkan Aras, konuşmasında Atatürk’ün “Bu toplum kadın ve erkekten oluşuyor. Bu toplumun yarısı zincirlerle toprağa bağlıyken diğer yarısı nasıl göklere yücelsin?” sözünü hatırlatarak sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Biz ancak birlikte, kol kola, eşit haklara sahip olduğumuzda bu toplum yükselecek ve yücelecektir.”
Başkan Köksal Aras, sözlerinin sonunda tüm katılımcılara teşekkür ederek, çalıştaydan çıkacak sonuçların Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın yol haritasını oluşturacağını belirtti. Çalıştaya katılan akademisyenler ve sivil toplum temsilcileri, kadına yönelik şiddet, toplumsal cinsiyet farkındalığı, istihdam, eğitim, sağlık gibi başlıklarda sunumlar gerçekleştirdi.
Kaynak:Haber Merkezi