KIŞ NASIL GEÇECEK? KİM ADAY OLACAK?

VİZYON belgesi, Türkiye Yüzyılı, bilbordlar, seçim sloganları…Bunlar seçim sürecinin her gün TV’lerde anlatılan başlıkları olsa da AKP’lilerin kafasında iki kritik soru var.

1- Bu kış nasıl geçecek? Vatandaş artan fiyatlar ve ekonomik kriz nedeniyle kıştan nasıl çıkacak?

2- Millet İttifakı’nın adayı kim olacak? Adayın ekibi kimlerden oluşacak?

İşte AKP’de bu iki sorunun yanıtının, seçim sonucunu belirleyeceği konuşuluyor.

Biliyorsunuz, AKP’nin son yaptırdığı ankette, temmuz ayında yapılan sosyal düzenlemelerin ve dış politikadaki gelişmelerin etkisiyle partinin oyunda yukarı doğru artış yaşanmıştı. Bu rahatlama uzun sürmedi, oylarda gerileme başladı. Ayrıca öğrendiğimize göre, parti dışında yapılan ve AKP’lilerin yakından izlediği başka bir ankette oy oranı yüzde 33 çıktı.

Ancak, asıl analizler gerçekler üzerinden yapılıyor. Çünkü kış aylarında, elektrik, doğalgaz, benzin fiyatları, ücret artışlarının yetersizliği, okul masraflarındaki sürekli artış, önlenemeyen enflasyon, marketlerle süregelen fahiş fiyat kavgası sürüp gidecek. Hepsi vatandaşta karşılık buluyor. O yüzden, “Doğalgaz faturalarının ilk 500 veya bin liralık bölümünü devlet karşılasın, kışın bu kalemlerde zam yapılmasın, hasar azalsın” önerileri yapılıyor. Kıştan çıkar çıkmaz yapılacak seçimin, seçmen psikolojisi üzerindeki etkileri endişe veriyor.

Ayrıca, Millet İttifakı’nın adayının kim olacağı, nasıl bir vitrin ile kamuoyunun karşısına çıkacağı da merakla bekleniyor. Zira kaba bir hesapla her iki ittifakın cepteki oyları yüzde 45 civarında. Yarış, geri kalan yüzde 6-8 üzerinde yapılacak. Yani oldukça kritik…

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha seçim beyannamesini açıklamadan art arda dile getirdiği seçim vaatleri, AKP’lilerin canını sıkıyor. Bu vaatlerin bir kısmı daha AKP içinde konuşulurken Kılıçdaroğlu tarafından patlatılıyor. Hatta partideki bir toplantıda, “Kılıçdaroğlu bizim projelerimizi, kendisinin gibi açıklıyor… Sonra biz onunkileri almış gibi görüneceğiz. Cumhurbaşkanı ve bakanlarla görüşelim. Proje ve vaatler bir an önce açıklansın, peşine takılmış gibi olmayalım” değerlendirmeleri yapıldı.

AKP’nin seçim bohçasından çıkaracağı diğer başlıklar; “Gençler cep telefonu, bilgisayar alırken vergi indirimi uygulanması, en düşük emekli aylığının artırılması, bayramlarda verilen emekli ikramiyesinin yükseltilmesi.” Ayrıca yılbaşında emekli maaşlarına yapılacak artışların enflasyonla sınırlı kalmaması, en az yüzde 10 refah payı eklenmesi de gündemde. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Maliye ve Çalışma Bakanları ile yapılan toplantıda tüm bunların masaya yatırıldığı biliniyor.

İktidar Partisi diğer yandan, milletvekili aday ayıklaması yapıyor. Genel merkez yönetiminin il başkanlarıyla tek tek yaptığı görüşmelerde vekilliğe terfi etmek isteyenlerin sayısı 50 civarında olunca, Cumhurbaşkanıyla birlikte eleme yapılmasına karar verildi. Aday olmasına karar verilenlerin dışındakiler istifa etmeyecek. Yani il başkanları genel merkezden gelecek listeyi bekleyecek. “Üç dönem sınırlaması işletilsin” baskısı ise hala sürüyor. Genç partililer önlerinin açılmasını istiyorlar.

Yani AKP, aday belirleme sürecini küskünsüz atlatma, vaatler için para bulma, projeler için CHP ve Kılıçdaroğlu’ndan önce davranma, ekonomik krizin ve kışın hasarını azaltma planları yapmaya çalışıyor. Kafalar çok karışık anlayacağınız…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi