KONDA anketi: Seçim, kıl payı ikinci tura kalıyor

KONDA anketi: Seçim, kıl payı ikinci tura kalıyor
Araştırma şirketi KONDA'nın seçim anketi paylaşıldı. Mayıs ayında yapılan ankete göre Cumhurbaşkanlığı seçimi kıl payı ikinci tura kalıyor.KONDA anketine göre, kararsızlar dağıtıldıktan sonra CHP Genel Başkanı ve...

Araştırma şirketi KONDA'nın seçim anketi paylaşıldı. Mayıs ayında yapılan ankete göre Cumhurbaşkanlığı seçimi kıl payı ikinci tura kalıyor.

KONDA anketine göre, kararsızlar dağıtıldıktan sonra CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 49,3 oy alıyor.

Ankette Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yüzde 43,7 oy aldığı belirtiliyor.

Ankete göre Memleket Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, yüzde 2,2 oy alıyor.

ATA İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan da yüzde 4,8 oy alıyor.

MİLLETVEKİLLİĞİNDE DURUM NE?

Ankete göre Millet İttifakı yüzde 39,9, Cumhur İttifakı yüzde 44 oy alıyor.

Emek ve Özgürlük İttifakı da yüzde 12,3 oy alıyor.

Memleket Partisi'nin oy oranı da yüzde 2,2 olarak gözüküyor.

KONDA'NIN DEĞERLENDİRMESİ

KONDA, araştırma bulgularına dair şu bilgileri paylaştı:

6-7 Mayıs tarihindeki araştırmaya ait bulgular Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalma ihtimalinin mevcut olduğunu göstermektedir. Fakat son haftada yaşanan oy değişim eğilimi devam ederse seçimin ilk turda Kemal Kılıçdaroğlu lehine sonuçlanma ihtimali de bulunmaktadır.

Genel Milletvekilliği oyu tercihini ittifak oyları olarak, yüzde 11,5 kararsız olduğunu ve yüzde 2,2 oy kullanmayacağını söyleyen seçmeni orantılı bir şekilde dağıttığımızda ise aşağıdaki seri ortaya çıkmaktadır.

Bu bulgular bize son dönemlerde yüzde 43-44 oy oranına yeniden ulaşan Cumhur İttifakı’nın bu oy oranını daha da arttıramadığını fakat ittifaklar içerisinde en yüksek oy oranına ulaşacak ittifakın Cumhur İttifakı olacağını göstermektedir.

Bu seçimde siyasi partiler çok çeşitli seçim, ittifak ve aday liste stratejileri ile seçime giriyorlar. 87 seçim bölgesinin tamamında birlikte hareket eden, tamamında ayrı hareket eden, bazılarında ayrı bazılarında birlikte hareket eden, bazılarında ayrı giren ama birbirlerinin listesinde adayları olan aynı ittifak mensubu partiler var. O yüzden parti oyu tercihi yerine ittifak oyu ölçümünün daha sağlıklı bir ölçüm olduğu fikrindeyiz. Yine de 6-7 Mayıs bulgularımıza göre parti tercihi bulgularımız da şu şekilde:

"SEÇİMİ ETKİLEYECEK ÜÇ DİNAMİK"

Bu bulgularımızı değiştirebilecek ve 14 Mayıs sonuçlarını etkileyebilecek üç dinamiği not etmek isteriz:

  •  Birincisi, 6-7 Mayıs tarihinden seçime kadar yaşanacak olayların siyasi tercihlere etkisi.
  •  İkincisi, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanabilecek stratejik oy kaymaları. Stratejik oy kaymalarının “Cumhur İttifakı - Millet İttifakı” ya da “Erdoğan – Kılıçdaroğlu” arasında olma ihtimalini pek öngörmemekle birlikte İnce ve Oğan seçmenlerinin çoğunlukla Kılıçdaroğlu lehine oy kullanma eğiliminde olduklarını görüyoruz.
  •  Üçüncüsü de başta deprem bölgesi olmak üzere yurtiçi ve yurtdışı seçmenlerin seçime katılım oranı ile yurtdışı seçmenlerin kullanacağı oyların dağılımıdır.

ANKETİN KÜNYESİ

6-7 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen araştırma kapsamında, 35 ilin merkez dâhil 120 ilçesine bağlı 194 mahalle ve köyünde 3480 kişiyle hanelerinde yüz yüze görüşüldü. KONDA, Araştırmanın bulgularının hata payının yüzde 95 güven aralığında +/- 1,7, yüzde 99 güven aralığında yüzde +/- 2,2 olduğunu da belirtti.