Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Küçük SUV atağıyla hedefi 2 bine çıkardı

Japon Toyota’nın bünyesindeki premium otomobil markası Lexus, tamamen Avrupalı tüketicilerin talebi doğrultusunda ilk kez B-SUV segmentine girerek LBX isimli küçük SUV modelini geliştirdi. Milano’da gerçekleşen dünya lansmanında tanıtılan LBX modeliyle Japon marka yeni ve genç müşterileri hedefliyor. Ocak 2024’te Avrupa ile eş zamanlı olarak Türkiye’de satıya sunulacak LBX modeli, UX, NX, RX ve tam elektrikli RZ’den sonra Lexus’un 5’inci SUV modeli olacak.

Atak dönemindeyiz

Lexus Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, atak döneminde olduklarını ve bunun da yeni ürünlerle desteklendiğini belirterek, “Yeni nesil 136 bg gücünde 1.5 lt hibrit ve 4 çeker motora sahip LBX, rekabetçi fiyatıyla Lexus’un en ulaşılabilir modeli olarak yakın zamanda en çok tercih edilen araçlarımızdan biri olacak. Avrupa’da olduğu gibi satışlarımızın yaklaşık yüzde 25’inin LBX’ten oluşmasını hedefliyoruz. RX’ten sonra en çok satan 2.modelimiz olacak. LBX’in müşterilerinin üçte ikisinin markaya tamamen yeni gelecek müşterilerden oluşmasını bekliyoruz. Tamamen Avrupa için tasarlanan bu model, daha genç kullanıcıların tercihi olacak ve daha önce Lexus markası ile tanışmamış kullanıcılar için de ideal bir seçenek” dedi.

Satışları tedarik belirleyecek

Lexus olarak 2023 yılını 600 adetlik satışla kapatmayı hedeflediklerini kaydeden Bozkurt şöyle konuştu: “2024 yılında ise hem LBX hem de bu yılın sonunda satışa sunacağımız yeni modellerimizle eğer istediğimiz sayıda araç alabilirsek 2 bin adetlik satış hedefliyoruz. Bunun 450 adedi de LBX modeli olabilir. Ama tekrarlıyorum, tedarik sorunları nedeniyle satış adetlerimizi daha çok ne kadar araç bulabildiğimiz belirleyecek. Aslında istediğimiz sayıda araç bulabilsek, 3500 adetlik satışa bile kısa sürede ulaşabiliriz.”

3-4 yıl daha pazara hibritler yön verecek

LEXUS Avrupa Başkanı Pascal Ruch da Milano’daki lansmanda sorularımızı yanıtladı. LBX’in 1.5 lt motorla Türkiye’de vergi avantajı olacağını ve potansiyeline büyük katkılar sağlayacağını belirterek, “Türkiye’deki bu yüksek talebe yanıt vermek istiyoruz. Şu anda tedarik sorununun tamamen bittiğini söyleyemeyiz ama bunun giderek hafiflediğini gözlemliyoruz. Gelecek iki yıl içinde tüm pazarlarda istediğimiz adetleri sunabileceğimiz konusunda kendimize güveniyoruz. Aracı geliştirirken yaptığımız araştırmalar bu segmentte yer alan müşterilerin büyük bir bölümünün hibrit motor talep ettiğini gösteriyor. Biz marka olarak tam elektrikliler dahil tüm seçenekleri geliştiriyoruz. Ama 3-4 yıl daha hibrit araçların daha yüksek talep göreceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Uluslararası test sürüşü Türkiye’de yapılabilir!

LEXUS’un küçük SUV modeli LBX’in yılın son çeyreğinde gerçekleşecek uluslararası test sürüşü Türkiye’de yapılabilir. Lexus Avrupa Başkanı Pascal Ruch, Milano’da bunun sinyalini verirken, Lexus Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt ise, “Bunun için çalışıyoruz. Şu an 2 adaydan biriyiz. 300’den fazla gazeteci katılacak. Umarım Türkiye’nin tanıtımını da büyük katkısı olacak bu lansmanı ülkemizde yapabiliriz. Eğer olursa Çeşme civarında planlıyoruz” yorumunu yaptı.

Türkiye’de her satılan 2 otomobilden 1’i SUV modellerden oluştu.

Ne altın ne borsa tüm para SUV’a!

Yüksek enflasyon ve kur ortamında otomobiller en büyük yatırım aracı haline gelirken, özellikle SUV modeller satışlardaki payını hızla artırıyor. 2022 yılında otomobil satışlarında ilk kez SUV gövde tipi Sedan’ı geçerken, bu yılın ilk 5 ayında fark iyice açıldı. SUV otomobillerin pazar payı yüzde 45,80’e çıkarken, Sedan’ın payı yerli modellere rağmen yüzde 29,66’ya geriledi.

SEDAN ülkesi olan Türkiye’de 2022 yılında bir ilk gerçekleşti ve tarihte ilk kez yıllık bazda SUV otomobiller güçlü yerli modellere rağmen sedan otomobilleri solladı. 2022’de satılan otomobillerin yüzde 41,4’ü SUV modellerden oluşurken, Sedan otomobillerin payı yüzde 36,6’ya geriledi. Böylece resmi olarak Türkiye artık bir ‘Sedan ülkesi’ değil ‘SUV ülkesi’ haline geldi. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) verilerine göre bu yılın ilk 5 ayında da SUV’daki hızlı büyüme devam etti.

Yerliler bile önleyemedi

İlk 5 ayda satılan 340 bin 37 otomobilin yüzde 45,80’i SUV modellerden oluşurken, yerli avantajına rağmen sedan otomobillerin payı yüzde 29,66’ya kadar geriledi. Düşünün bugün Türkiye’de üretilen ve en çok satan 3 güçlü sedan model olmasa, SUV’un payı çoktan yüzde 60’ı aşmıştı. Egea, Corolla ve Megane, toplam sedan satışlarının yüzde 58’ini oluştururken, bu 3 modelin olmaması halinde sedan araçların payı yüzde 12’ye kadar inerdi. Yani bir başka değişle Türkiye’de SUV’un yükselişini en çok satan 3 model bile önleyemedi.

Yüzde 91'i B ve C-SUV

 2022 yılında SUV satışlarının içinde C segmentinin payı yüzde 53,97 olurken, B segmentinin payı ise yüzde 35,99 olmuştu. Yani SUV’da yüzde 90’la aslan payı B ve C segmentine ait. Bu yılın ilk 5 ayında ise daha çok araç bulunurluğuna bağlı olarak C-SUV’un payı yüzde 58,84’e çıkarken, B-SUV’nin payı ise 32,26’ya geriledi. Ama 2 segmentin toplam payı yüzde 91’i aştı. Yani satılan her 100 SUV otomobilden 91’i ya C ya da B segmentinden oluştu. Son dönemde yüksek enflasyon ve kur ortamında otomobiller en büyük yatırım aracı haline gelirken, özellikle SUV modellerin satışlardaki payını hızla artırması, en büyük kazanç kapısı olarak görülmelerini sağladı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi