4. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali kapanışı Quatuor Ebene ile yaptı
Her yıl genişleyen yelpazesi ve her daim kaliteli programıyla birçoğu ilk kez ülkemize gelen yıldız isimleri ve efsanevi oda müziği gruplarını ülkemizdeki müzik tutkunlarıyla buluşturan İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali’nin dördüncüsü, 31 Ağustos – 18 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleşti! İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı (İBB Kültür) tarafından Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu, Metrohan, Baruthane ve Bulgur Palas’ta düzenlenen festival, konserler, söyleşiler, masterclass programları ve çocuk atölyelerinin yer aldığı programı kapsamında toplam 17 etkinlikte yaklaşık 5 bin dinleyici ve katılımcıyı ağırladı. 4. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali, uluslararası platformda bıraktıkları kalıcı yankılarla günümüzün en ünlü yaylı dörtlülerinden biri olan efsanevi Quatuor Ebène’in 18 Eylül’de CRR’de verdiği kapanış konseriyle sona erdi.
Tanınmış viyolonsel sanatçısı Nil Kocamangil’in kurucusu ve genel sanat yönetmeni olduğu festival, özellikle genç dinleyici ve müzisyenlerin uluslararası sanatçılarla bir araya gelmesine büyük önem verdiği programı kapsamında konser ve söyleşilerin yanı sıra masterclass’lar ve çocuklar için özel etkinliklerle katılımcılarına zengin bir program sundu.
DÜNYA YILDIZLARINDAN İLKLERLE DOLU EŞSİZ KONSERLER
Yıllardır ya da daha önce hiç Türkiye’ye gelmemiş dünya yıldızlarını ülkemizdeki dinleyicilerle bir araya getirmek hayaliyle yola çıkan İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali, dördüncü yılında da uluslararası sanatçıları İstanbul’da ağırladı. Bu yıl farklı müzik türleriyle ve enstrümanlarla genişleyerek daha da kapsayıcı bir program sunan 4. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali, efsanevi Alman çellistler Jens Peter Maintz ve Wolfgang Emanuel Schmidt’ten oluşan Cello Duello’nun açılış konseriyle başladı. Villa Musica’nın, “SONICO - THE EDGE OF TANGO!” başlığıyla Belçikalı SONICO topluluğunun ve efsanevi Tambuco Percussion Ensemble’ın ilk Türkiye konserlerine de ev sahipliği yapan festivalde ayrıca, piyanist Vincent Mussat, klarnet sanatçısı Joë Christophe ve viyolonsel sanatçısı Nil Kocamangil’in ve Baltık Gitar Dörtlüsü’nün konserleri gerçekleşti. Anadolu Nefesli Beşlisi’nin Bulgar piyano virtüözü Ludmil Angelov ile ilk kez bir araya geldiği ve bir de dünya prömiyerinin gerçekleştiği çok özel bir konserin İstanbullu dinleyicilerle buluştuğu festivalin kapanış konserini ise efsanevi dörtlü Quatuor Ebène verdi.
ULUSLARARASI MÜZİSYENLERLE SÖYLEŞİLER
4. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali kapsamında, dünyaca ünlü klasik müzik sanatçılarının sevdikleri müzikleri öğrenmek ve onlarla bu müzikler üzerine sohbet etmek amacıyla düzenlenen OFF-THE-RECORD söyleşileri, Feyzi Erçin’in moderatörlüğünde gerçekleşti. Söyleşi serisinin bu yılki konukları Villa Musica; Joë Christophe ve Vincent Mussat; Tambuco Percussion Ensemble ve Anadolu Nefesli Beşlisi ile Ludmil Angelov oldu.
Dördüncü yılında da konservatuvar öğrencilerini dünyaca ünlü isimlerle buluşturmaya devam eden festival, “İlham Veren Buluşmalar” adlı söyleşi serisinde ise bu yıl, aynı zamanda festivalin masterclass’larını gerçekleştiren Prof. Jens Peter Maintz, Prof.Joë Christophe ve Prof. Rick Stotijn’i ağırladı.
ÇOCUKLARA ÖZEL
Çocukları da festivalin tadını çıkarmaya davet eden 4. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali kapsamında çocuklar için iki farklı atölye çalışması gerçekleşti. Tambuco Percussion Ensemble’ın üyeleri, beden perküsyonu ve ritim çalışmalarından oluşan Meksika’dan Gelen Ritim: Tambuco ile Çocuklar için Beden Perküsyonu Atölyesi’nde; Türkiye’nin en önemli oda müziği topluluklarından Anadolu Nefesli Beşlisi ise Enstrümanları Tanıyalım- Tahta Nefesli Çalgılar başlıklı atölyede çocuklarla buluştu.
MASTERCLASS PROGRAMLARI
İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali’nin, klasik müzik öğrencilerini, çoğu Türkiye’de ilk kez eğitim veren usta isimlerle buluşturan masterclass programları bu yıl üç enstrüman odağında gerçekleşti. Efsanevi çellist Prof. Jens Peter Maintz’ın viyolonsel; Fransız klarnet sanatçısı Prof. Joë Christophe’un klarnet; günümüzün en önemli kontrbas sanatçılarından ve eğitmenlerinden biri olarak kabul gören Prof. Rick Stotijn’in ise kontrbas masterclass’ı düzenlediği program, yarının yıldızlarını sanatseverlerle buluşturan masterclass kapanış konserleriyle sona erdi.
Kaynak:Haber Merkezi