45 bin yıllık dna

45 bin yıllık dna
ALMANYA’DA Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü’nün yaptığı araştırma, modern insan kalıntılarında şimdiye kadar bulunan en eski DNA’nın, 45 bin yıldan daha uzun bir süre önce Çekya›da yaşayan  bir kadına...

ALMANYA’DA Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü’nün yaptığı araştırma, modern insan kalıntılarında şimdiye kadar bulunan en eski DNA’nın, 45 bin yıldan daha uzun bir süre önce Çekya›da yaşayan  bir kadına ait olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, kadının, ilk insanların Afrika’dan göç etmesinden sonra Avrasya’da yerleşen topluluğa ait olduğunu belirledi.
Araştırmacılar, bir fosilin ne zaman yaşadığını anlamak için geleneksel ve yaygın olarak kullanılan bir yöntem olan radyokarbon izotoplarını kullanarak iskelet kalıntılarını tarihlendirdi.
Nature Ecology and Evolution’da yayınlanan çalışmada, Zlatı kůň adlı kadının genomunun her tarafına dağılmış kesintisiz Neandertal DNA’sından oluşan uzun şeritlere sahip olduğunu buldular; bu da Neandertallerin soyları tükenmeden önce insanlarla birliktelik yaşadığını gösteriyor. 
Doğa Tarihi Müzesi’nde İnsan Evrimi araştırma lideri Profesör Chris Stringer, “Zlatý kůň’un kafatası ve iskeleti 1950’de keşfedildi ve o zaman sadece 15 bin  yaşında olduğu düşünülüyordu. Kadının kafatasının yeni analizleri, yaklaşık 45  bin yıl öncesine dayandığını gösteriyor ve bu durum onu  şimdiye kadar bilinen en eski modern insanlardan birini haline getiriyor” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar