Alberto Manguel ve Zülfü Livaneli İzmir’de “Edebiyat İyileştirir” diyecek
İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali, 10. yılında “Edebiyat İyileştirir” temasıyla 24-27 Eylül’de düzenlenecek. Onur konukları Alberto Manguel ve Zülfü Livaneli’nin yanı sıra 30 yazar, şair, düşünür ve sanatçı festivalde buluşacak.
GAZETE PENCERE- İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali, bu yıl 10. kez edebiyatseverlerle buluşacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 24-27 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek festivalin teması “Edebiyat İyileştirir” olacak.
Festivalin direktörlüğünü şair Haydar Ergülen üstlenirken, yazar Alberto Manguel ile müzisyen, yazar ve düşün insanı Zülfü Livaneli onur konuğu olarak İzmir’e gelecek. İki isim, 24 Eylül’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenecek açılışta “Edebiyat İyileştirir mi?” başlıklı söyleşide bir araya gelecek.
Açılış gecesinde ayrıca lise öğrencilerine yönelik düzenlenen “Edebiyat İyileştirir” temalı şiir, öykü ve deneme yarışmasının ödülleri sahiplerini bulacak.
DÖRT GÜN BOYUNCA SÜRECEK
Festival; İzmir, Türkiye’nin farklı kentleri ve dünyanın çeşitli ülkelerinden 30 konuğu ağırlayacak. Programda Ahmet İnam, Hadaa Sendoo, Ferit Hüseyin, Tarık Tufan, Dalmira Tilepbergenova, Ayşe Acar, İlhan Sami Çomak, Nihan Kaya, Ayşe Bilge Selçuk, Louis Armand ve Fabienne Leloup gibi isimler yer alacak.
Dört gün boyunca söyleşiler, şiir dinletileri, masal anlatımları, sahne performansları, atölyeler, belgesel gösterimleri, kitap lansmanları, anma programları ve müzik dinletileri düzenlenecek. Etkinlikler İzmir ve Bergama’da gerçekleştirilecek ve herkese açık olacak.
MANGUEL BERGAMA’DA “ANTİK KÜTÜPHANELER”İ ANLATACAK
Festivalin ikinci günü 25 Eylül’de, Bergama Pergamon Akropolü’nde arkeolog Dr. Ali Özkan’ın katılımıyla “Şair Yürüyüşü” gerçekleştirilecek. Alberto Manguel ise aynı gün Bergama Belediyesi Kültür Merkezi’nde “Antik Kütüphaneler” başlıklı söyleşide okurlarla buluşacak.
Kültürpark İzmir Sanat Merkezi’ndeki programda Nihan Kaya “Edebiyat ve İyileşme Üzerine” konuşacak, ardından Zülfü Livaneli ile Haydar Ergülen bir söyleşi gerçekleştirecek.

LİVANELİ’NİN YAŞAMI BELGESELLE PERDEYE GELECEK
Festivalde Nebil Özgentürk’ün yönettiği “Zülfü Livaneli” belgeseli de gösterilecek. Yapım, Livaneli’nin edebiyattan müziğe, sinemadan düşünce dünyasına uzanan sanat yolculuğunu konu alıyor.
Programda ayrıca Tolga Oskar’ın şair Nilgün Marmara’yı konu alan “Nilgün” belgeseli ile Murat Çidamlı’nın “Piraye” oyunu da izleyici karşısına çıkacak.
ŞİİRDEN MASALA, MÜZİKTEN TİYATROYA
Festival yalnızca söyleşilerle sınırlı kalmayacak. Polonyalı müzisyen Petra Nachtmanova bağlamasıyla Türk Halk Müziği eserlerini seslendirecek. Jana Orlová’nın “Virginia Woolf: Ötekini Sergilemek”, Yvetta Ellerová ve Petr Hruška’nın “Müzik ve Şiirle İyileşmek” performansları da programda yer alacak.
26 Eylül’de Ahmet İnam’ın “İyiliğin Felsefesi”, Tarık Tufan ile Fabienne Leloup’un “Roman İyileştirir mi?”, İlhan Sami Çomak’ın “Şiirle İyileşmek” ve Ayşe Acar’ın “Anadolu Aydınlanması ve İyilik” söyleşileri gerçekleştirilecek.
Festivalin son günü 27 Eylül’de masal anlatımlarından şiir okumalarına uzanan programın yanı sıra “Can Yücel 100 Yaşında” ve “Hüseyin Peker 80 Yaşında” etkinlikleri düzenlenecek. Dört günlük festival, tiyatro ve belgesel gösterimleriyle sona erecek.

Kaynak:Haber Merkezi