Atanın izinde bir yolculuk: 'Karanlıkta akan bir yıldız' sergisi uzatıldı
İzmir ve Ankara’nın ardından İstanbul Müze Gazhane’de kapılarını açan “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk” sergisi, ziyaretçilerin yoğun ilgisi üzerine 3 Ağustos 2025 tarihine kadar uzatıldı. Humanis organizasyonuyla düzenlenen sergi, Atatürk’ün özel yaşamından kamuya mal olmuş yönlerine kadar birçok bilinmeyen detayı gün yüzüne çıkarıyor.
Yayımlanmamış 150 fotoğraf ilk kez sergide
Toplam 476 eser ve 250’yi aşkın belgeye ev sahipliği yapan sergide, Atatürk’e ait daha önce yayımlanmamış 150 fotoğraf, kişisel eşyalar, döneme ait gazete ve dergiler, el yazmaları, telgraflar ve yazışmalar yer alıyor. Sergide ayrıca Zübeyde Hanım’ın kaleme aldığı bir mektup, İstiklal Madalyası, Atatürk’ün kol düğmeleri gibi nadir parçalar da bulunuyor.
Tıbbi cihazlarından el yazmalarına
Serginin küratörlüğünü Özdemir Erdem, proje direktörlüğünü ise Fahri Özdemir üstleniyor. 7 yıllık titiz bir arşiv ve hazırlık sürecinin ürünü olan bu özel seçki, Atatürk’ün 1907 ile 1938 yılları arasındaki mücadele dolu yaşamını kapsamlı biçimde anlatıyor. Ulu Önder’in sağlık geçmişine dair objeler de dikkat çekiyor: kullandığı tansiyon aleti, defalarca EKG çekildiği cihaz ve imzalı belgeler, serginin en özel parçaları arasında yer alıyor.
Bir dönemin ruhunu hissettiren sergi
Atatürk’ü yalnızca bir lider olarak değil, aynı zamanda bir insan olarak da tanıma fırsatı sunan “Karanlıkta Akan Bir Yıldız” sergisi, ziyaretçilerini tarihin derinliklerinde bir keşfe davet ediyor. Sergi, Müze Gazhane’de 3 Ağustos’a kadar her gün ziyaret edilebiliyor.
Kaynak:Haber Merkezi