Bir makinenin ritmi: RuptuR, 27 Mayıs’ta CRR sahnesinde
Fransız deneysel müzik topluluğu Caravaggio ile Avrupa’nın en köklü vurmalı çalgılar gruplarından Strasbourg Percussions, İstanbul seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor. Yedi müzisyen ve elektronik-akustik enstrümanlardan oluşan dev bir ses makinesiyle sahnelenen “RuptuR” başlıklı performans, 27 Mayıs Salı akşamı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda izlenebilecek.
Ritmin içinde bir organizma
Besteciler Benjamin de la Fuente ve Samuel Sighicelli’nin ortak yapımı olan RuptuR, sahne sanatları ve müziği büyük ölçekli bir yapı içinde buluşturuyor. Elektronik dokular, ışık ve perküsyonun iç içe geçtiği dört bölümlük eser, her biri yaklaşık 17 dakika süren kesintisiz hareketlerle ilerliyor. Ortaya çıkan yapı, izleyiciyi tek bir organizma gibi çalışan ritmik sistemin içine çekiyor.
Caravaggio’yu performansta Bruno Chevillon (elektro bas, elektronikler), Benjamin de la Fuente (keman, elektro gitar), Éric Échampard (davul, elektronik pad) ve Samuel Sighicelli (elektro org, analog synthesizer, sampler) temsil edecek. Strasbourg Percussions kadrosunda ise Théo His-Mahier, Lou Renaud-Bailly ve İstanbul doğumlu sanatçı Emil Kuyumcuyan yer alıyor.

75 Dakikalık performans
Yaklaşık 75 dakika sürecek performans boyunca hipnotik tekrarlar, fiziksel tempolar ve duygusal yoğunluk bir arada işleniyor. Finaldeyse müzikal makine, yorulmuş gibi aniden susarak izleyiciyi sessizlikle baş başa bırakıyor.
Emil Kuyumcuyan, projeyi “Bir rock grubunun provaları kadar yoğun ama çağdaş müziğin derinliğiyle işleyen bir süreç” diye tanımlıyor. RuptuR’un yapısında bireysel sezgi kadar kolektif sorumluluk da belirleyici.
Işık tasarımı Christophe Schaeffer’e, ses tasarımı Vanessa Court’a, teknik koordinasyon ise Laurent Fournaise’e ait.
Biletler CRR gişesi ve Biletix’te satışta. Etkinliğe dair güncel bilgiler ise CRR’nin sosyal medya hesapları ve crrkonsersalonu.ibb.istanbul adresinde.
Kaynak:Haber Merkezi