Bugünlerde inadına türkü söylemeli

Bugünlerde inadına türkü söylemeli
Sanatçı Haldun Karabudak, 11 eser ve bir şiirden oluşan “Nare – Sen Gelince” adlı yeni dijital albümünü çıkardı. Karabudak, “Eyvallah” adlı deyişi, “ağabeyim, ustam” dediği Musa Eroğlu ile birlikte seslendirmiş....

Sanatçı Haldun Karabudak, 11 eser ve bir şiirden oluşan “Nare – Sen Gelince” adlı yeni dijital albümünü çıkardı. Karabudak, “Eyvallah” adlı deyişi, “ağabeyim, ustam” dediği Musa Eroğlu ile birlikte seslendirmiş. Karabudak ile sadece albümünü değil pandemi döneminde kısıtlamalardan en çok etkilenen kesimin başında gelen müzisyenlerin sorunlarını da konuştuk…
Hangi gelenekten geliyorsun?
Anadolu’dan… Ama Anadolu’nun, Pir Sultan, Şeyh Bedreddin, Mansur, Nesimî kanadından. Yani hep asılan, kesilen, sürülen, Madımaklarda yakılan ama hiç boyun eğmeyen kanadından. Dünden yarına, Deniz, Mahir olup uzanan kanadından…
BİR ANNEANNENİN VASİYETİDİR
Solo albüme kızınızın
adını vermenin sizdeki anlamı neydi?
Nare adında bir türkü var albümde. Bu geç yaşımda, tıp dünyasının “sıfır” dediği olasılıklara inat çıkıp gelen bir çocuk Nare. O sıfır olasılığı bildiği hâlde umudunu yitirmeyen, duvardaki bir resim çerçevesini inatla boş bırakan, içten, engin gönüllü insanların umuduna saygı duruşumdur bu türkü. Ve amansız bir hastalığın pençesindeyken bu türküyü yazmamı isteyen, ne mutlu ki bir kısmını dinleyecek kadar yaşayabilen bir anneannenin vasiyetidir de aynı zamanda.
Pandemi sürecinde en çok çok etkilenen müzisyen arkadaşlarımız oldu. Müzisyenlerin bu durumda olmalarının bir diğer nedeni de örgütsüzlüğü mü?
Bir diğer nedeni değil, tek nedeni. Ne yazık ki yıllardır bu konuda tek bir adım bile ilerleyemedik. Ancak bu yolda ömrünü harcayan, rahmetli Mehmet Çırıka başta olmak üzere maalesef müzisyenleri örgütlenmeye ikna edemedik. Sektörün genel hastalıkları, işletme sahiplerinin pek çoğunun olumsuz, daha doğrusu düşmanca tavırları, alandaki vahşi rekabet, müşterinin kalite arayışının yetersizliği gibi onlarca neden de alt alta eklenince sonuç kaçınılmaz oldu. Bu sürecin ardından toparlanır mı? Çok umutsuzum.
TÜRKÜ SÖYLEYEN HİÇBİR YERDEN EMİR ALMAMALI
Bu dönemde türkü söylemek nasıl bir duygu? Üzerinizde baskı hissediyor musunuz?
Türkü söylemek, herhangi bir şarkıyı söylemeye benzemez. Türkünün nerede, ne zaman, hangi koşullarda yakıldığını bilip ona göre icra etmeli. Sözünün, ezgisinin hatırı sayılmalı, kıymeti bilinmeli, kılına halel getirilmemeli. Hele de bu günlerde inadına türkü söylemeli. Türkülerin harcında yeterince var olan boyun eğmeme ve adaletsizliğe isyan etme gibi nitelikler öne çıkarılmalı. Türkü söyleyen, hiçbir yerden emir almamalı, sesini, mızrabını kimselere rehin bırakmamalı.