'Cumhuriyet'in küçük kardeşi'nin hikayesi: İş'in 100 Yılı Zekâ, Dikkat ve İffet
'Cumhuriyet'in küçük kardeşi'...
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, 2023'te Cumhuriyet'in 100. yılı etkinliklerinde böyle tarif etmişti bu yıl 100. yılını kutlayan İş Bankası'nı...
Cumhuriyet'in 100. yılını eğitim, spor, bilim, çevre, kültür-sanat alanlarında özellikle 'Atatürk'ün gelecek vizyonu' ile şekillenen etkinliklerle kutlamaya özen gösterdiler. 100 yıl önce Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de kuruluşunda bizzat sermaye katkısı sağladığı İş Bankası artık ikinci yüzyılına adım attı. 100 yılı geride bırakma ve 'Cumhuriyet'in küçük kardeşi' olmanın getirdiği sorumluluk ve özen, bankanın her kademesindeki ekibinin çalışmalarında görülüyor, hissediliyor.
İŞ'İN 100 YILI
İş Bankası, 1928’de Atatürk’ün ziyaret ettiği tarihi İstanbul Sirkeci şubesini 2007’de müzeye dönüştürmüştü. Müze, “İş’in 100 Yılı” teması ile yenilenmiş ve ziyarete açılmıştı. İş'in 100 Yılı, doğum gününden günümüze İş Bankası'nın gerçekten Cumhuriyet'in nasıl bir kardeşi olduğunu, Cumhuriyet ile birlikte ülkenin kalkınmasına nasıl katkılar sunduğunu da gösteren belge ve dokümanlarla dolu.
Serginin küratörü ve tarihçi Doç. Dr. Y. Doğan Çetinkaya, müzenin içeriğini 'İş’in 100 Yılı-Zekâ, Dikkat ve İffet’ adıyla İş Bankası Kültür Yayınları'ndan belgesel bir kitap olarak hazırladı.
Sergi ve kitapta, İzmir’deki ilk İktisat Kongresi’ne ait bazı fotoğraflara ilk defa yer veriliyor.
İSMİ NEREDEN GELİYOR?
Doç. Dr. Y. Doğan Çetinkaya, 'Zekâ, Dikkat ve İffet' adının nereden geldiğini kitapta anlatıyor:
''Kuruluş aşamasında Atatürk’ün “Vekilliği ve icap ederse mebusluğu bırakacaksın!” sözüne Celal Bayar’ın olumlu yanıt vermesinin ardından Atatürk, “Zekâ, dikkat ve iffet! Her şey için muvaffakiyet amilidir! Merak etme muvaffak olacaksın! der. Bankanın bir asırdır kendine seçtiği “Zekâ, dikkat ve iffet!” mottosu da bu konuşmadan yadigar kalır.''
EN KUVVETLİ SERMAYE: ZEKA, DİKKAT VE İFFET
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ve Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali, kitaptaki sunuş yazısında ''Henüz kuruluş hazırlıkları sürerken Atatürk'ün bankamız için belirlediği 'zeka, dikkat ve iffet'le çalışma anlayışı, Türkiye İş Bankası'nın ilk gününden bugüne en kuvvetli sermayesi oldu'' diye özetliyor aslında 100 yılı.
Milli Mücadele ile kazanılan siyasal kurtuluşu iktisadi bağımsızlıkla taçlandırmanın ilk adımlarından biri olmuştu, Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilen İş Bankası'nın kuruluş emri.
BİR İKTİSADİ BAĞIMSIZLIK PORTRESİ
İş'in 100 Yılı-Zekâ, Dikkat ve İffet kitabı, İş Bankası'nın 100 yılını anlatırken, Türkiye Cumhuriyeti'nin iktisadi bağımsızlık temellerinin nasıl atıldığını, yokluktan çıkan bir milletin nasıl ayağa kalktığının da bir portresi aynı zamanda...
İş Kültür Yayınları'ndan yayımlanan belgesel kitap, 'İktisadi Bağımsızlığın Bankası, Atatürk'ün Bankası, Türkiye'nin Bankası, Türkiye İş Bankası 10. Yıl Kitabı, İş Bankacıların Bankası, Geleceğin Bankası' bölümleriyle, çok sayıda belge ve fotoğraflardan oluşuyor; bankanın geçmişinin yanı sıra gelecek vizyonunun da kilometre taşlarını ortaya koyuyor.
Kaynak:İzzet Doğan