Gladyatörler Şehri kazıldıkça binlerce yıl kayda geçiyor, kültürler harmonisi geleceğe taşınıyor

Gladyatörler Şehri kazıldıkça binlerce yıl kayda geçiyor, kültürler harmonisi geleceğe taşınıyor
Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan dünyanın en büyük mermer antik kenti Stratonikeia, 3 bin 500 yıl öncesine dayanan bir tarihe sahip.

EDA YILMAYAN

Geçmişte Gladyatörler Şehri olarak anılan antik kent, Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden izler taşıyor.

GEÇMİŞTEN GELECEĞE MİRAS

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan kent, gymnasium, bouleuterion, tiyatro, kent kapısı ve çeşme gibi önemli yapılarının yanı sıra Türk mimarisi örneklerini de bünyesinde barındırıyor. Stratonikeia, hem tarihi hem de kültürel anlamda zengin bir mirasa sahip.

stratonikeia-antik-kenti.jpg

Havadan görüntülenen antik kentte 2019 yılından bu yana kazı çalışmaları yapılıyor. Havadan çekilen görüntüler, antik kentte gelinen noktayı da gösteriyor. İş Sanat’ın koordinasyonu ve İş Bankası sponsorluğunda Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen çalışmaları Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt yönetiyor.

Prof. Dr. Söğüt geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, tarihi alandaki değişik dönemlerden kalan yapıların bir bütün olarak korunduğunu söylemişti. Meclis salonu, tiyatro, spor okulu, köy meydanındaki ev ve dükkanlarda, Kültür Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi kapsamında Stratonikeia’ya bütçe takviyesiyle çalışmalar sürüyor.

stratonikeia.jpg

STRATONİKEİA’DAKİ MİMARİ FARKLILIKLAR

Kentte, İş Bankası’nın desteği ile yapılan kazılar sonucunda kütüphane olduğu anlaşılan yapı, Antik dönemin en büyük kütüphanelerinden birisidir. Büyüklüğünün dışında şimdilik Anadolu’da bu plan tipinde inşa edilen tek örnek durumundadır. Bu yapının plan tipine benzer bir diğer yapı ise Kuzey Afrika’da bulunan Timgad antik kentindeki kütüphanedir. Stratonikeia örneği daha eski olduğundan, Timgad’daki kütüphanenin buradan etkilendiği düşünülmektedir.

Stratonikeia Kütüphane yapısı ve çevresinde 2019 yılında başlayan arkeolojik çalışmalar neticesinde okuma salonu, kütüphane avlusu, batı, doğu ve kuzey portikleri ile yan mekanlar ile zemin döşeme mozaikleri ortaya çıkartılmıştır. Gelecekte burada yapılacak anastylosis ağırlıklı restorasyonlar ile avlu bölümünün sütunlarının ayağa kaldırılması düşünülmektedir.

stratonikeia-antik.jpg

İŞ SANAT’TAN KÜLTÜREL MİRAS PROJELERİ

İş Sanat’ın ‘Külürel Miras’ başlığıyla yürüttüğü çalışmalarda İş Bankası Stratonikeia dışında Zeugma, Patara, Teos, Kaman ve Nysa antik kentlerinde de binlerce yıllık kültürel mirasın ortaya çıkarılması ve korunması için uzun yıllardır destek sağlıyor. Kültürel Miras - İş Sanat (issanat.com.tr)

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar