Hikâye hâlâ İstanbul’da geçiyor: Meşher sergisi Ocak 2026’ya kadar uzatıldı
İstanbul’un önde gelen disiplinlerarası sergi mekânlarından Meşher’de, Batı edebiyatında İstanbul’un nasıl temsil edildiğini irdeleyen “Hikâye İstanbul’da Geçiyor” sergisi, ziyaretçilerin yoğun ilgisi üzerine uzatıldı. Daha önce 13 Temmuz 2025’te sona ereceği duyurulan sergi, 18 Ocak 2026’ya kadar ziyarete açık kalacak.
Küratörlüğünü Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı’nın üstlendiği, tasarım ve uygulaması ise Meşher Direktörü Nilüfer H. Konuk’a ait olan sergi, Ömer Koç Koleksiyonu’ndan yaklaşık 300 kitabı merkezine alıyor. Sergide Voltaire, Virginia Woolf, Jules Verne ve Ian Fleming gibi yazarların eserlerinden yola çıkarak, İstanbul’un Batı edebiyatındaki hayali temsilleri, fantastik anlatılar, bilimkurgu eserleri, grafik romanlar ve casusluk hikâyeleri üzerinden sunuluyor.
Sergiyi çok katmanlı okuma imkânı
Sergiye eşlik eden Türkçe ve İngilizce katalogda, Zeynep Çelik’in sunuş yazısının yanı sıra Şeyda Çetin, Ebru Esra Satıcı, Kaya Genç, Melis Behlil ve merhum Selim İleri’nin yazıları yer alıyor. Bu metinler, İstanbul’un edebiyattaki farklı temsillerine derinlikli ve özgün okumalar getiriyor.
Küratöryel turlar, film gösterimleri, çocuk ve yetişkinlere yönelik atölyeler ve söyleşilerle zenginleştirilen sergi, edebiyatın farklı türleri aracılığıyla İstanbul’a dair çok katmanlı bir anlatı sunuyor. Katalog yazarları Melis Behlil ve Kaya Genç de Meşher’de düzenlenen söyleşilerde serginin bağlamlarına dair katkılarda bulundu.
Kısa süreli kapanış ve tekrar açılış
Sergi, 13 Temmuz’da kısa süreliğine ziyarete kapatılacak ancak 17 Temmuz’dan itibaren yeniden gezilebilecek. “Hikâye İstanbul’da Geçiyor” sergisi, 18 Ocak 2026 tarihine kadar Meşher’de ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.
Kaynak:Nilay Can