“Kanun Hükmü” belgeselinin gösterimi yine yasaklandı

“Kanun Hükmü” belgeselinin gösterimi yine yasaklandı
“Kanun Hükmü” belgesel filmine Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasak getirildi.

Yönetmen Nejla Demirci'nin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden alınan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş’ın mücadelesini anlatan "Kanun Hükmü" belgeseli Altın Portakal Film Festivali'ndeki sansür skandalının ardından bir kez daha sansürle gündeme geldi.

19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin Ankara ayağında açılış filmi olması beklenen belgesele Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasak getirildi.

"Ulusal Belgesel Yarışma" kategorisinde yer alan Nejla Demirci'nin yönettiği "Kanun Hükmü" belgeseli, Altın Portakal Film Festivali'nde çıkarılmıştı. Bu karar, jüri üyeleri arasında geniş bir tepkiye neden olmuş, hatta bazı jüri üyeleri görevlerinden istifa etmişti. Bu istifaların yanı sıra, belgeselin çıkarılması festivalin iptal edilmesine yol açmıştı.

Ancak, yaşanan bu olayların ardından Nejla Demirci'nin belgeseli, 19. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin Ankara ayağında gösterilmesi planlanıyordu. Ancak, beklenenin aksine Çankaya Kaymakamlığı tarafından belgeleme için yasak getirildi. Bu karar, filme yönelik sansür tartışmalarını yeniden gündeme getirdi ve bir kez daha kamuoyunun dikkatini çekti.

Gazeteci Ceren Kaynak İskit'in X hesabından yaptığı duyuruyla birlikte, belgeselin yasaklanması kararı daha geniş kitlelere duyurulmuş oldu. Bu durum, Türkiye'de sanat ve ifade özgürlüğü üzerine yapılan tartışmaların bir parçası haline geldi.