Kitapseverlerin sabırsızlıkla beklediği Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'na 1 ay kaldı
Tüyap Fuarcılık Grubu tarafından, Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliği ile 2-10 Kasım 2024 tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde “Çocukluk Şenliktir!” ana teması ile gerçekleştirilecek 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nın bu sene onur konuğu ülkesi, Azerbaycan olarak belirlendi.
Fuarın onur yazarı, Yalvaç Ural; ana teması “Çocukluk Şenliktir!”
Tüyap Kültür Fuarları Danışma Kurulu kararıyla çocuk ve gençlik edebiyatının önde gelen isimlerinden Yalvaç Ural, 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın “ Onur Yazarı” olarak belirlendi.
Yalvaç Ural'ın masalsı dünyası ve çocuk ve gençlik edebiyatına yaptığı katkılar bu sene fuarın ana eksenini oluşturacak. Fuar, Yalvaç Ural’ın katılımıyla düzenlenecek kültür etkinliklerine de ev sahipliği yapacak. Tüyap tarafından, yazarın yaşamına ve eserlerine odaklanan bir anı kitabı hazırlanıyor.
41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda hayal gücünün ve keşfin altın çağı olan çocukluğun önemi ve değeri kutlanacak. Fuar kapsamında düzenlenecek etkinliklerde, çocukların zihinsel ve duygusal gelişimlerine katkıda bulunacak, onları okumaya teşvik edecek ve hayal güçlerini özgürce kullanmalarına imkân tanıyacak faaliyetler de yer alacak.
41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı boyunca tematik günler ve temalara özel etkinlikler de fuara renk katacak. Yapay Zeka ve Robotik Uygulamalar, Fantastik Edebiyat Günü, Polisiye Günü, Manga – Anime – Roman Kahramanları Günü, Yaratıcılık ve Tasarım – Hayal Et gibi başlıklara sahip etkinliklerle zenginleşecek fuarda İş’te Kitap, İçinden Lezzet Geçen Kitaplar adlı tematik söyleşiler, imzalar ve paneller gerçekleşecek. İlk Kitabım Tüyap’ta etkinliğinde de yeni yazarlar okurlarla buluşacak.
Onur Konuğu Ülke Azerbaycan
Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 41. yılında Azerbaycan'ı konuk etmeye hazırlanıyor. Azerbaycan Kültür Bakanlığı himayesinde organize edilecek milli katılım programı kapsamında Fuarın ilk 3 günü (2-3-4 Kasım) açık olacak Azerbaycan ülke standında, Azerbaycan edebiyatı ve kültürüne yer verilecek. Kitapseverler; Onur Konuğu Azerbaycan’ın önde gelen yayınevleri temsilcileriyle bir araya gelebilecek ve en önemli yazarlarının katılımıyla gerçekleşecek etkinlik ve söyleşilerde, Azerbaycan’ın zengin kültürel mirası ve edebiyatını daha yakından tanıma fırsatı bulacaklar. Dünyanın dört bir yanından yayıncılar da fuar kapsamında Türkiye'den yayıncılarla bir araya gelerek olası iş birliği fırsatlarını görüşecek.
Yabancı yayınevleri geliyor
Fuar kapsamında, 2-3-4 Kasım tarihlerinde açık olacak uluslararası salonda bu sene yurt dışından Romanya, İran, Hırvatistan, Çin, İngiltere’den yayınevleri yer alacak ve önemli telif anlaşmalarına imza atacaklar. Bu yayınevleri düzenleyecekleri söyleşiler ile ilgili ülkelerdeki yayıncılık pazarının durumu hakkında bilgiler paylaşacaklar.
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yürütülen ve kısa adı ‘TEDA’ olan ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Kültür, Sanat ve Edebiyat Eserlerinin Dışa Açılımını Destekleme Projesi’ kapsamında ise yurtdışından farklı ülkelerden gelecek yayıncılar, katılımcı yayınevleri temsilcileriyle birebir görüşmeler gerçekleştirecek, telif alışverişinde bulunacak.
Dünya edebiyatının önde gelen isimleri fuarda
İstanbul Kitap Fuarı bu yıl çocuk ve gençlik edebiyatının önde gelen isimlerinin yanı sıra dünya edebiyatında büyük yer edinmiş usta kalemleri de ağırlayacak. Fuarın konukları arasında Türkiye'de milyonlarca okura ulaşan, genç yaştaki okurlar kadar eğitimcilerin ve anne babaların da büyük ilgi gösterdiği Vladimir Tumanov, resimli kitaplarıyla birçok ödül almış ve dünyaca üne kavuşmuş yazar ve illüstratör Benji Davies, Avrupalı edebiyat eleştirmenlerince çağının önemli yazarlarından bir olarak anılan, Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü sahibi yazar Dimitris Sotakis, "1980’lerde doğmuş en iyi yirmi Latin Amerikalı yazar” seçkisinde yer alan, “Ulusal Edebiyat Ödülü” sahibi Kosta Rikalı yazar ve akademisyen Carlos Fonseca, Olasılıksız ve Empati adlı romanlarıyla yüz binlerce okura ulaşan ve çok satanlar listelerinin uzun yıllardır zirvesinde yer alan Amerikalı yazar Adam Fawer yer alıyor.
Etkinlik ve imza günlerinde yerli ve yabancı yazarlar, okurlarıyla buluşacak
Yurt içi ve yurt dışından birbirinden değerli yayınevlerini, yazarları ve okurları ağırlayacak olan İstanbul Kitap Fuarı, panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan yüzlerce kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak. Dokuz gün boyunca düzenlenecek etkinlikler ve imza günlerinde binlerce yazar, okurlarıyla buluşma fırsatı bulacak.
Fuarın konukları arasında yer alan Ayşe Tolga, Ahmet Şimşirgil, Bahadır Yenişehirlioğlu, Banu Avar, Behiç Ak, Emrah Safa Gürkan, Emre Kongar, Ercan Kesal, Erdem Atay, Erol Mütercimler, Gülten Dayıoğlu, İlber Ortaylı, Latife Tekin, Mahfi Eğilmez, Mine Söğüt, Miyase Sertbarut, Murat Menteş, Nasuh Mahruki, Nevzat Tarhan, Nihat Genç, Nurullah Genç, Selçuk Şirin, Seda Öğretir, Sinan Canan, Sinan Meydan, Sinan Yağmur, Üstün Dökmen ve Yekta Kopan gibi önemli yazar ve şairlerin yanı sıra özellikle genç okurların takip ettiği Adora Yağmur, Aslı Arslan, Beyza Alkoç, Cemre Demirel, Elif Öner, R. İdeli, Işılsu Gültekin, Selin Solaris, Sezen Aksın, Şule Avlamaz, T. Y. Mazer ve Zeynep Sey gibi genç yazarlar da fuarda okurlarıyla bir araya gelecek.
İllüstratörler Duvarı, yayıncılık sektörüne yeni yetenekler kazandıracak
41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında, fuar alanında ilgili bölüm öğrencilerinin ve illüstratörlerin çalışmalarını sergileyebileceği “İllüstratörler Duvarı” gerçekleşecek. Bu duvarda, illüstratörler çalışmalarını sektör ilgililerine tanıtma imkânı bulurken, yeni iş imkânları için de fırsat yakalayabilecekler. Yayıncılık endüstrisinin büyük ilgi gösterdiği fuarda özellikle gençlik ve çocuk yayıncıları temsilcileri, sunulan portfolyoları inceleyerek yeni yetenekleri keşfedebilecek.
Her sene olduğu gibi kitapseverlerden büyük ilgi bekleniyor
Girişin öğrenci, öğretmen, çocuk, emekli ve engellilere ücretsiz olduğu fuar; hafta içi 10.00-19.00, hafta sonu 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Fuar, son günü olan 10 Kasım 2024 Pazar akşamı 19.00’da sona erecek. Fuarla ilgili etkinlik listesi, imza günleri ve detaylı bilgiye www.istanbulkitapfuari.com adresinden erişilebilecek.
Yalvaç Ural Kimdir:
1945 yılında Konya’da doğan Yalvaç Ural, çocuk ve gençlik edebiyatının en önemli isimlerinden biridir. 50 yılı aşkın süredir yazdığı eserlerle nesilleri büyüten Ural, masal, öykü, deneme ve şiir gibi birçok türde 100’ün üzerinde eseri kaleme almıştır. Ural’ın yurt içinden ve yurt dışından pek çok ödülü bulunmaktadır. Kitapları Almanca, İngilizce, Sırpça, Hırvatça, Lehçe, Arnavutça, Makedonca, Çingenece (Üsküp), Macarca, Rusça, Farsça, Arapça, Hollandaca ve Korece’ye çevrilen Ural’ın bir hikâyesi de Japonya’da lise ders kitabına alındı. Oxford University Press’in 1992 yılından beri ortaöğretimde 2 kitabında ve lisede okutulan bir antolojisinde öyküleriyle yer aldı.
Ural, 2001 yılında “Uluslararası Şiir Festivali”nin milenyuma rastlayan 32. kutlamasında 5. Uluslararası Şiir Festivali’nde “Armonikanın Şairi”, “Dünya Çocuk Şiirinin Şampiyonu” olarak adlandırıldı. Festivalin internetteki sitesinde ünlü yazar ve eleştirmen Dick Koopman, Yalvaç Ural’dan “yetişkin şiirinin lirik şairi, çocuk edebiyatının şampiyonu, armonikanın şairi, kitapları pek çok dile çevrilen yazar” diye söz etti.
Edebiyatımızın usta isimlerinden Yaşar Kemal, Yalvaç Ural’dan “bizim ülkemizde kendini çocuklara adamış soylu bir sanatçıdır” diye bahsederken, Aziz Nesin ise “Yalvaç Ural, benim büyümeyen çocukluğumun şairidir” demiştir.
Ödülleri:
- 2. Uluslararası Çocuk Kitapları Fuarı Şiir Birincilik Ödülü, 1979
- Milliyet Sanat Dergisi Oyun Yarışması Ödülü, 1980
- Türk Yunan Dostluğu Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü Yarışması, Şiir Başarı Ödülü, 1983
- Türk ve dünya çocuk edebiyatına yaptığı katkılardan dolayı çocuklardan oluşan seçici kurul tarafından “L’Ordre Du Sourire - Polonya Uluslararası Gülümseme Nişanı ve Turecki Kawaler- Şövalyelik Ödülü, 1986”
- TRT Yılın En İyi Çocuk Yazarı Ödülü, 1986
- Çocuk Vakfı Ödülü, 1992
- Ankara Üniversitesi Onur Plaketi, 1996
- TÖMER Yılın En İyi On Yazarı Ödülü, 1996
- Kosova – Yılın Yazarı Ödülü, 2003
- Ülkemiz kültürüne katkılarından dolayı, Doğuş Üniversitesi Onur Ödülü, 2012
- Dil Derneği, Beşir Göğüş Türk Dilini ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü, 2017
- Oğuz Tansel Çocuk Yazını Araştırma Ödülü, 2017
- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Hizmet Ödülü, 2020
- EÇEV Muzaffer İzgü – Çocuk ve Gençlik Edebiyatına Emek Verenler Ödülleri, 2021
Kaynak:Haber Merkezi