Melih Esen Cengiz’den Yeni Roman: Ayasofya’da Bir Çığlık

Melih Esen Cengiz’den Yeni Roman: Ayasofya’da Bir Çığlık
Bir Osmanlı Yazı, Marlene’in Yetimi, Terk Edilmiş Manalar Cenneti, Kudüs’ün Güvercinleri, Paylaşılamayan Cinayet ve Tiraje isimli kitapların sevilen yazarı Melih Esen Cengiz’in yeni romanı Ayasofya’da Bir Çığlık raflardaki yerini aldı.

Ayasofya’da Bir Çığlık, Üç semavi dinin elem ve korkuda birleşmeye zorlandığı; üzüntüleri, hayal kırıklıklarını ve sevinçleri birlikte yasadığı sırlarla dolu bir hikâyeyi anlatıyor. Melih Esen Cengiz: “Ayasofya’da Bir Çığlık, cennet ve cehennemin kapılarının aynı anda İstanbul’da açıldığı bir dramlar manzumesi…”

25 Şubat 1943… Üçüncü Reich’ın özel treni, üstünde gamalı haçlarla sabah yedi sularında Sirkeci Garı’na vardı. İttihat ve Terakki’nin efsane liderlerinden Talat Paşa’nın kemiklerini Naziler büyük bir özen ve saygıyla anayurduna getirmişlerdi. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine damgasını vurmuş görkemli sadrazamın naaşını heyecanla bekleyen İstanbullular diğer yandan da ülke sınırlarının dışında devam eden İkinci Dünya Savaşı’nın vahşetini korkuyla izliyorlardı. Naaşın toprağa verilmesinden bir gün sonra Ayasofya’da yaşanan gizemli olaylar kadim şehri sarsmaya başladı. Ayasofya asırların ardından yine yazgıları belirlemeye ve hayatları sonlandırmaya mı hazırlanmaktaydı? Türklerin, Almanların, İngilizlerin ve Rusların gerçekleri ve düşleri aynı kaygılarda mı buluşacaktı? Üç semavi dinin elem ve korkuda birleşmeye zorlandığı; üzüntüleri, hayal kırıklıklarını ve sevinçleri birlikte yaşadığı sırlarla dolu bir hikâye. Sultanahmet Camisi’nin hocası, Aya Yorgi Kilisesi’nin papazı ve bir Karay Türk’ünün hayat çizgilerine dehşet içinde tanık olacağınız, sizi 1943 senesi İstanbul’una götürecek çok da uzaklarda kalmamış bir eski zamanlar romanı. Bireylerin ve devletlerin aynı sahneyi, Ayasofya’yı paylaştığı bir dram!

kapak.jpeg

Melih Esen Cengiz, yeni kitabı hakkında, “1943 Yılı kışında mütevazi yaşamlarını sürdüren İstanbullular. Ve sakin, sıradan günlerini aniden bölen Ayasofya’dan yükselen çığlıklar! Ne geçmişin yazgıları belli oyuncuları ne de 1943 yılında dünyayı şekillendirmeye çalışan duygu ve dua yoksunları İstanbulluları rahat bırakıyor. Geçmişi ve dünyanın üstüne çökmüş o karanlık 1943 Şubatını bir gizem, bir bulmaca ve bir polisiye gibi kurgulasam da aslında kitabım her sayfasıyla bir dizi insanın dramlarını sergiliyor; Talat Paşadan bir Komisere ve bir Karay Türküne kadar… Ayasofya’da Bir Çığlık cennet ve cehennemin kapılarının aynı anda İstanbul’da açıldığı bir dramlar manzumesi bence…” yorumunda bulundu.

melih-esen-cengiz.jpeg
Melih Esen Cengiz

Melih Esen Cengiz kimdir?

Melih Esen Cengiz, 1954 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğu Gönen’de geçti. Darüşşafaka Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde iktisat, ABD’nin New York eyaletindeki Syracuse Üniversitesi’nde işletme öğrenimi gördü. Uzun yıllar özel sektörde yönetici olarak çalıştı. 1992 yılında 1907 Fenerbahçe Derneği’ni kurdu. 2009 yılında Fenerbahçe’nin ilk yüzyılını anlatan Asr-ı Fener kitabını derledi ve yayıma hazırladı. 2010 yılında bir televizyonda spor tarihi üzerine programlar hazırladı ve sundu. Yazmaya, üniversite yıllarında Türk Sinematek’inde ve Türk Film Arşivi’nde düzenli olarak izlediği filmlerin etkisiyle senaryolarla başladı. İlk romanı Bir Osmanlı Yazı 2012 yılında Altın Kitaplar tarafından yayımlandı. Bu kitabı yine yayınevimizce yayımlanan Marlene’in Yetimi, Terk Edilmiş Manalar Cenneti, Kudüs’ün Güvercinleri, Paylaşılamayan Cinayet,Bir Kadın, Bir Cinayet ve Tiraje adlı romanları izledi. Yazarın Bardaki Dante ve Kuşetlide Altı Kişi adlı iki perdelik tiyatro oyunları da bulunmaktadır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 Fenerbahçe Derneği ve Darüşşafaka Cemiyeti üyesidir.