Mitolojik aşkın modern yorumu: “Apollo ve Dafne” sahnede büyüledi

Mitolojik aşkın modern yorumu: “Apollo ve Dafne” sahnede büyüledi
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahneye koyduğu “Apollo ve Dafne” kantatı, antik bir aşk öyküsünü günümüz kadın-erkek ilişkilerine taşıyan rejisiyle seyirciden tam not aldı. Eser 25 Nisan’da yeniden sahnede olacak.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin (İDOB) sahne kantatı “Apollo ve Dafne”, Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde prömiyerini gerçekleştirdi. Günler öncesinden biletleri tükenen eser, hem mitolojik teması hem de günümüze yaptığı göndermelerle sanatseverlerden büyük ilgi gördü.

Georg Friedrich Händel’in 1709-1710 yılları arasında bestelediği kantat, Apollon ile Dafne arasındaki efsanevi aşkı konu alıyor. Antik Yunan mitolojisine göre, Eros’un oklarıyla vurulan Apollon, özgürlüğüne düşkün bir bakire olan Dafne’ye âşık olur. Ancak Dafne, Apollon’un aşkına karşılık vermeyerek ondan kaçar ve sonunda bir defne ağacına dönüşür. Apollon ise onun ağaç formunu sonsuza dek sevgiyle hatırlamaya karar verir.

Mitolojik bir hikayeden uyarlanıyor

Caner Akın rejisörlüğünde sahneye taşınan eserde, mitolojik hikâye çağdaş bir perspektifle ele alınıyor. Dafne’nin bağımsızlık arayışı, günümüz kadın-erkek ilişkilerinde kadının kendi kimliğini ve özgürlüğünü koruma çabasıyla örtüşerek güçlü bir toplumsal mesaj içeriyor.

mddm7273-enhanced-nr.jpg

25 Nisan'da tekrar seyirciyle buluşacak

Orkestra şefliğini Paolo Villa’nın üstlendiği eserde, dekor ve kostüm tasarımı Efter Tunç’a, ışık tasarımı ise Ahmet Defne’ye ait. “Apollo” rolünde Alper Göçeri, “Dafne” rolünde Anna Sirel Etyemez sahnedeydi. İDOB Modern Dans Topluluğu’nun dansçıları ise Tuğçe Göncü’nün koreografisiyle sahneye hareket kattı.

Mitolojik derinliği, dramatik müziği ve çağdaş rejisiyle izleyenleri etkileyen “Apollo ve Dafne”, 25 Nisan 2025 tarihinde tekrar Süreyya Opera Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Öne Çıkanlar