Dünyanın en eski gazetesi Wiener Zeitung basılı yayına veda etti

Dünyanın en eski gazetesi Wiener Zeitung basılı yayına veda etti
Dünyanın en eski gazetesi olan Wiener Zeitung, 320 yılın ardından son günlük baskısını yaptı. Viyana merkezli gazete, son zamanlarda yürürlüğe giren bir yasa değişikliği nedeniyle basılı gazetenin karlılığını yitirmesiyle...

Dünyanın en eski gazetesi olan Wiener Zeitung, 320 yılın ardından son günlük baskısını yaptı. Viyana merkezli gazete, son zamanlarda yürürlüğe giren bir yasa değişikliği nedeniyle basılı gazetenin karlılığını yitirmesiyle bu adımı attığını duyurdu.

Avusturya’nın yeni sağcı koalisyon hükümeti, nisan ayında şirketlerin resmi ilanları basılı gazetede yayınlama zorunluluğunu kaldırmış, böylece Wiener Zeitung’un resmi gazete rolü sona ermişti. Yayıncı şirketin gelirinin yaklaşık 18 milyon euro düşmesine yol açan yasa sonrasında çok sayıda kişi işten çıkarılmıştı.

Gazete Oksijen'de yer alan habere göre Wiener Zeitung, çevrimiçi olarak yayınlarına devam edecek ve basılı yayınını aylık olarak sürdürmek istiyor. Avusturya hükümetine ait olan ancak editoryal olarak bağımsız gazete, 1703 yılında yayın hayatına başladı ve 12 cumhurbaşkanı, 10 hükümdar ve 2 cumhuriyet dönemini gördü. Gazete, cuma günü yayınlanan son günlük basılı baskısında “Kaliteli gazetecilik için fırtınalı zamanlar yaşanıyor. Ciddi içerikler, dikkat çekmek için daha fazla platformda sahte haberler, kedi videoları ve komplo teorileriyle yarışıyor” ifadeleriyle okuyucusuna veda etti.

SPÖ Genel Başkanı Andreas Babler, kapatılma kararını Avusturya’da kültür ve medya dünyası açısından acı bir gün olarak değerlendiriyor ve sosyal demokrasinin hükümete gelmesi halinde gazeteyi yeniden çıkaracak yol ve yöntemleri araştıracaklarını söylüyor. Yayına son verilmesini kızgınlık, hüzün ve yas duygularıyla karşıladığını belirten Genel Yayın Yönetmeni Thomas Seifert de hükümeti gazeteyi ayakta tutabilecek bir yayıncıya devretme konusunda becerisizlikle suçluyor.

II. Dünya Savaşı dönemi (1940-45) hariç 320 yıldır çıkan günlük gazetenin bundan sonra sadece internet üzerinden yayın yapacağı ve ayda bir gibi bir periyotla da kağıda basılmasının planlandığı öğrenildi. Okur sayısı fazla olmamasına rağmen Avusturya’nın önde gelen kaliteli gazetelerinin başında gelen Wiener Zeitung’un devreden çıkmasıyla dünyanın en eski günlük gazetesi unvanı Almanya’nın Hildesheim kentinde 1705 yılından beri çıkan Hildesheimer Allgemeine Zeitung'a geçti. Hükümete ait olmasına rağmen başından beri araştırmacı ve eleştirel gazetecilik açısından ideal bir yayın organı olarak kabul edilen Wiener Zeitung'un kapatılmadan önceki günlük tiraj 20 bin civarındaydı.