İktidar medyasının 'Cumhur Reyonu' haberini İletişim Başkanlığı yalanladı
Türkiye genelindeki zincir marketlerde her şubenin yüzde 10-15'inde “Cumhur Reyonu” açılacağı iddiaları gündeme geldi.
Yeni Şafak ve Türkiye Gazetesi gibi iktidara yakın medyada yer alan haberi Dezenformasyonla Mücadele Merkezi yalanladı.
Yeni Şafak'ın haberinde şu ifadeler yer alıyordu:
Gıda enflasyonunda son dönemde yaşanan katılık sebebiyle ürün fiyatlarını düşürmeye yönelik yeni formüller gündeme geliyor. Yıllık gıda enflasyonunun yüzde 27,95 gibi yüksek bir seviyede seyretmesi tüketicilerin alım gücünü zorlarken, fahiş fiyatlara karşı atılabilecek adımlar tartışılıyor. Gıda enflasyonuyla mücadelede başarı elde etmenin formülü olarak Cumhur Reyonu Projesi öne çıkıyor.
Yeni model, Türkiye genelinde 55 binden fazla şubeye sahip zincir marketlerde belirli ürünler için daha düşük fiyatlı bir alan oluşturarak, temel gıda maddelerinin erişilebilirliğini artırmayı amaçlıyor. Proje kapsamında her marketin yüzde 10-15'lik kısmında Cumhur Reyonu köşesi açılacak. Ürünler doğrudan devlet tarafından sağlanacak. Fiyatlar Türkiye genelinde sabit ve devlet etiketli olacak. Satışı market kasaları yapacak, devlet denetim elemanı kontrol edecek. Marketlere sembolik işletme kârı verilecek.
Bu iddiaya göre yeni modelle birlikte, her marketin yüzde 10-15'lik kısmında “Cumhur Reyonu” adıyla özel bir köşe oluşturulacak ve bu alanlarda, devletin tek merkezden sağlayacağı sabit fiyatlı ve devlet etiketli ürünler satışa sunulacak. Ürünler maliyetine yakın fiyatlarla tüketiciye ulaştırılacak, marketler ise yalnızca sembolik işletme kârı alacak.
Ancak Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Merkezden yapılan açıklamada, "“Türkiye genelinde süpermarketlerde ‘Cumhur Reyonu' kurulması” yönünde öneri olarak gündeme getirilen konu, sosyal medya mecralarında çarpıtılarak “süpermarketlerde ‘Cumhur Reyonu' kurulacak, ürünleri devlet sağlayacak” şeklinde servis edilmiştir. Bu iddialar, gerçeği yansıtmamakta; herhangi bir kamu politikasını ifade etmemektedir" denildi.
Açıklamada ayrıca, “Cumhur Reyonu” ifadesinin yalnızca bir köşe yazısında dile getirilen fikir olduğu, resmî kurumlar tarafından benimsenmiş ya da hayata geçirilmesine dair herhangi bir karar alınmadığı vurgulandı.
Merkez, bazı siyasi açıklamaların bu öneriyi hükümet tarafından açıklanmış resmî bir proje gibi sunmasının “maksatlı bir tutum” olduğunu belirtti. Kamuoyunu yanlış yönlendiren bu tür paylaşımların dezenformasyon niteliği taşıdığı kaydedildi.
Kaynak:Haber Merkezi