RTÜK, bir yılda 570 yayın kuruluşuna ceza kesmiş

RTÜK, bir yılda 570 yayın kuruluşuna ceza kesmiş
TBMM  görüşmelerinde, muhalefet milletvekillerinin RTÜK’e yönelttiği sorulara yanıt geldi.TBMM  görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri, RTÜK’ün ‘Sadece muhalif yayınlara ceza kestiği ‘iktidara yakın yayın ve kuruluşlara...

TBMM  görüşmelerinde, muhalefet milletvekillerinin RTÜK’e yönelttiği sorulara yanıt geldi.

TBMM  görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri, RTÜK’ün ‘Sadece muhalif yayınlara ceza kestiği ‘iktidara yakın yayın ve kuruluşlara neden çok yüksek cezalar kesildiği, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) bu faaliyetleri kuruluş amaçlarına uygun mudur?’ sorularına RTÜK tarafından yanıt verildi. Yanıtta, kurulun 2023 yılı içerisinde 570 müeyyide uyguladığı kaydedildi.

Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre, 570 cezanın yüzde 85’inin toplum sağlığını tehdit eden, izleyicileri yanıltmayı amaç edinen ve ticari iletişim sürelerine uymayan yayıncı kuruluşlara yönelik olduğu belirtilen cevapta, “Üst Kurul'da yayın denetimleri Üst Kurul uzmanları tarafından titizlikle gerçekleştirilmektir” denildi.

“Kategorize etmememiz mümkün değil”

Cevapta ayrıca, "Üst Kurul uzmanlarımızca gerçekleştirilen denetimlerde yayıncı kuruluş ayrımı yapılmamakta, bir yayıncı kuruluşun ‘muhalif veya iktidara yakın' olmasının uzmanlarımız ve gerçekleştirilen denetim anlamında herhangi bir önemi bulunmamaktadır. Kuruluşlarımızı böyle bir değerIendirme ile kategorize etmeyi de kabul etmemiz mümkün değildir” denildi.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk de İstanbul Aile Vakfı'nın düzenleyeceği "LGBT Propagandasına Dur" kamu spotuna kurul tarafından onay verildiğini hatırlatarak, “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) neden LGBT aleyhine kamu spotu yapmıştır?” sorusunu yöneltti.

Cevapta, “Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının isteği üzerine kendilerince hazırlanan bilgilendirici ve eğitici kamu spotları niteliğindeki filmleri ilgili Kanun hükümleri doğrultusunda inceleyerek yayın ilkelerine uygun olanlar için tavsiye kararı vermektedir” denilirken “Söz konusu spot film de ilgili kuruluşlarca hazırlanarak Kurulumuza sunulmuş ve ilgili mevzuat kapsamında yayınlanmasına dair tavsiye kararı verilmiştir” cevabı verildi.