RTÜK’ün eli dijital platformlara uzandı: Hedefte eşcinsel içerikler var

RTÜK’ün eli dijital platformlara uzandı: Hedefte eşcinsel içerikler var
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) internet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık platformlarında yayınlanan içeriklerle ilgili raporları görüştü. Üst Kurul Netflix’in iki ayrı dosyasını karara bağladı.İlk rapor ‘Anne+’...

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) internet üzerinden isteğe bağlı yayıncılık platformlarında yayınlanan içeriklerle ilgili raporları görüştü. Üst Kurul Netflix’in iki ayrı dosyasını karara bağladı.

İlk rapor ‘Anne+’ isimli yapıma aitti. Film, bir gey çift ile üç lezbiyen çiftten oluşan ve birbirleriyle eşcinsel ilişki içerisinde bulunan sekiz kişiden oluşan bir arkadaş grubunu konu alıyor. Yapımın içeriğini, “Evrensel aile formunun değiştirilmesi ve ailenin korunması” ilkesine aykırı bulan Kurul, idari para cezası yaptırımı kararı aldı.

Netflix’in “Elite+” isimli yapımında, üç erkeğin birlikte yatağa girmeleri, uyuşturucu kullanımı ve gayri ahlaki münasebet içinde bulunmaları da aynı şekilde ilkelere aykırı bulundu.

Disney+, Prime Video ve MUBI'ye de ceza

Kurul’dan yapılan açıklamada, Disney +’da yayınlanan “Love, Victor” dizisinin 2. Sezonunda yayınlanan “Seks Kabini” isimli 4. Bölümünde lise çağındaki iki erkeğin öpüşme sahnelerinin izleme uzmanlarının dikkatinden kaçmadığı vurgulandı. Kurul, bu yapıma da üst sınırdan idari para cezası verdi.

Amazon Pirime Video’da yayınlanan “Modern Love” isimli yapımda, iki erkek arasında yaşanan cinsel ilişki diyalogları; Mubi platformunda yer alan, 17 yaşındaki lise öğrencisi Lucas’ın eşcinsel ilişkilerini anlatan “Liseli” isimli film ile lezbiyen ilişki yaşayan 2 ana karakterin hikayesini konu alan “Ateşli Oda” adlı film de rapora konu oldu.

Yapımlar için üst sınırdan idari para cezası kararı aldı. Verilen kararların dışında RTÜK, Türk aile yapısını korumak için dijital internet platformu yayıncılarıyla Eylül ayında kapsamlı bir toplantı düzenlenmesi maksadıyla yayıncıların Ankara’ya çağırılmasına da karar verdi.