MERKEZ BANKASI ŞOK FAİZ ARTIŞI YAPMALI

Türkiye’de bu haftanın en önemli iktisadi gündemi galiba TL’nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının politika faizini artırmasına rağmen değer kaybını sürdürmesi oldu.
2018 Kur Şoku olduğunda ya da kur krizi sırasında bu krizin en önemli nedeninin iktisadi politikalara olan güven kaybı olduğunu söylemiştim. Hatta pek çok platformda yaptığım konuşmalarda bunun bir güven krizi olduğundan bahsetmiştim.
Yalova Üniversitesinden çalışma arkadaşım Dr. Selin Karatepe ile bu konuda iki makale yazdık. İkincisi henüz yayınlanmasa da bence önemli bilgiler içiyor.
İlk çalışmamız döviz kurunun yani aslında TL’nin ABD Doları karşısındaki değerinin tahmin edilebilirliği üzerineydi. Çalışma bulgularımız TL’nin uzun dönem tahminlerinin oldukça sapmalı olabileceği yönündeydi. Yani TL için gelecek belirsizdi.
Henüz yayınlanmamış ikinci çalışmamızda ise kurdaki bu oynaklığın nedenlerini araştırmak istedik. Bu çalışmadan elde ettiğimiz bulgular özellikle iki değişkenin etkisi bağlamında dikkat çekidir. Bu konu hakkında daha önce Görüş dergisinde şöyle bir yazı yazmıştım:

Önceki ve Sonraki Yazılar
Baki Demirel Arşivi