Michelin Yıldızlı Türk restoranlarının dijitali de fena değil

Yıllardır beklediğimiz Michelin sonunda Türkiye’ye de geldi. Aslında gelmesi çok şaşırtıcı olmadı. Bir süredir bu konuda söylentiler duyuyorduk. Hatta tv programlarımdan birinde Murat Bozok ile bunu yıllar önce konuşmuştuk. Murat benim vizyonuna çok güvendiğim şeflerden birisi. Füzyon mutfağına ilgimi ona borçluyum.

Tabii Michelin yıldızları alınınca, bu restoranların dijitaldeki durumlarına da bakmak gerektiğini düşündüm. Web siteleri ne durumda, instagram hesaplarını kontrol ediyorlar mı?  Siteden rezervasyon yapılabiliyor mu?

Toplamda beş restoranı detaylı inceledim. Instagram hesaplarında dikkat ettiğim dört konu vardı.

  • Mavi tikleri var mı?
  • Ne kadar zamanda mesajlara cevap veriyorlar?
  • Takipçi sayıları ne kadar?
  • Takipçi kalitesi nasıl?

Web sitelerinde ise önemli bulduğum başlıklar:

  • Öncelikle bir web sitesi var mı? (İnanmayacaksınız ama sene 2022 Michelin yıldızlı web sitesi olmayan restoran var.)
  • Sitede rezervasyon sistemi var mı? Çalışıyor mu? (İnanmayacaksınız ama sene 2022 Michelin Yıldızlı web sitesinde rezervasyon olup çalışmayan var.)
  • Web sitesi mobil dostu mu? (Restoran sitelerine çoğunlukla hareket halindeyken giriliyor, bu nedenle önemli)
  • Alan adı düzgün mü? (Kolay anlaşılıyor veya tahmin ediliyor mu?)
  • Sosyal medya ve ulaşım bilgileri var mı?
  • Site tasarımı genel geçer UX,UI kurallarına uyuyor mu? Profesyonel görünüyor mu?
  • Site teknolojileri ne durumda?

Yıllar önce Boğaziçi Üniversitesinde okurken, Türkiye’nin en bilindik alışveriş merkezlerinden birinin altına açılan çok iddialı ama web sitesi olmayan bir restoranın şefleri ile sohbet sırasında bu konuyu hiç önemsemediklerini söylemişlerdi. Hakikaten bu sektör için web siteleri çok da önemli değil. Ancak bir takipçi olarak, web sitesinde iletişim bilgileri, genel sosyal medya bilgilerini insan bekliyor. Tabii bu bilgiler çok statik. Haliyle bu bilgilere bir de siteye entegre instagram hesabı tabii ki çok doğru olur.

Gelelim Michelin Yıldızlı restoranların dijital görünümlerine.

İKİ MICHELIN YILDIZI:

Turk Fatih Tutak
Web Sitesi:  http://turkft.com/
Instagram:

Alan adı çok güzel, çok iddialı. Bunun için Fatih Tutak’ı kutlarım. Web sitesi hem tasarım hem de mobil uyumluluğu yönünden başarılı. Üstelik rezervasyon sistemi de var. Ancak bir iki tarih yazdığımda boş yer olmadığını gördüm. Bunun sebebinin doluluk mu yoksa daha tam entegre olmaması mı diye instagram hesabından sordum. Daha cevap alamadım. Ancak aynı sistemi kullanan Alain Ducasse’nin sitesinde sistemin çalıştığını gördüm. Rezervasyon sistemini ya çalıştırmak ya da kaldırmak gerek. İlla entegre bir rezervasyon sistemi sahip olmak gerekmiyor.

Zaten tecrübelerim, restoran çalışanlarının, pek de bu tip teknolojilerle fark yaratmak gibi bir endişe ve düşünceleri yok. Bunu genel bir sektör analizi olarak yazdım, yoksa Fatih Tutak’ın restoranı ile ilgisi yok.

Instagram tarafında mavi tık daha gelmemiş. Bu kadar bilindik bir restorana daha verilmemiş olması da Instagram’ın hatası. Halbuki bir zamanlar facebook ve instagram ekibi bu konularda çok hızlı, çok başarılılardı. Instagram profilinde iletişim ajansı hakkında bilgi vardı. Onlara da mesaj ilettim. Daha cevap alamadım ama beş saat mail için makul bir süre.

Instagram üzerinden bir soru sordum. Üzerinden beş saat geçti. Cevap alamadım. Bunu toparlamaları gerekiyor. Beş saat çok uzun bir zaman. Takipçi sayısı 90bin civarında. Takipçileri arasında Leyla Alaton, Akasya Asiltürkmen, Buse Yıldırım gibi isimlerin olması, takipçi kalitesinin yüksek olduğunu gösteriyor. 

BİR MICHELIN YILDIZI:

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi