Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Ne sigara, ne benzin tek gerçek otomobil!

Otomotiv pazarı martta %93 büyürken, devletin ÖTV tahsilatı ise %242 artarak 8 milyar TL›yi geçti. İlk çeyrekte ise %97 artışla 15.1 milyar TL ÖTV toplandı. Böylece ÖTV tahsilatında yeni lider petrol ile tütünlü mamülleri geçen otomotiv sektörü oldu.

2021 yılının ilk çeyreğinde devletin ÖTV gelirleri 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 25.8 oranında artarak 48 milyar TL’ye ulaştı. ÖTV tahsilatında ise yeni lider motorlu taşıtlar yani otomotiv sektörü oldu. Artan ÖTV yükü Türkiye’de insanları kaçak içki, sigara ve akaryakıta yönlendirirken, bu alanlarda yaşanan kayıplar kendini tahsilatta gösterdi.
İLK KEZ ZİRVEYE ÇIKTI
EBS Danışmanlık’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerinden derlediği raporu göre ilk çeyrekte petrol ve doğalgazdan tahsil edilen ÖTV tutarı yüzde 19.63 düşerken, tütün mamullerinden alınan ÖTV ise sadece yüzde 3.59 arttı. Buna karşı motorlu taşıtlardan tahsil edilen ÖTV geliri ise ilk çeyrekte yüzde 97 artışla 15.1 milyar TL’yi aştı. Geçen sene tahsilatta petrol-doğalgaz ve tütün mamüllerinden sonra 3’üncü sırada yer alan otomotiv sektörü, ilk çeyrekte zirveye çıkmış oldu.
MARTTA %242 BÜYÜDÜ
İlk 3 ayda otomotiv pazarı yüzde 60 büyürken, ÖTV tahsilatında yaşanan yüzde 97 büyüme, kur ve fiyatlarda yaşanan artışın en çok devlete yaradığını da ortaya koydu. Mart ayında devletin otomotiv sektöründen elde ettiği ÖTV geliri tüm zamanların rekorunu kırdı. Otomotiv pazarı martta %93 büyürken, ÖTV tahsilatı ise yüzde 242 artarak 8 milyar TL’yi geçti.

Öngörülebilirlik bitti tempo her ay düşer

ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce, Türkiye’de ekonomik öngörülebilirlik olduğu zaman otomotiv pazarında hareket yaşandığını belirterek, “Bu öngörülebilirlik tüketiciyi daha rahat davranma konusunda destekledi. Ama mart sonundan itibaren öngörülebilirlik kayboldu. Bundan sonra enflasyonun ve faizlerin düşmesi vakit alacaktır. Bunun yanında kurda da yükseliş devam ediyor. Her ay tempoda bir düşüş göreceğiz. Ben ilk 3 ayda rekor satışa ulaşılsa da yıl sonunda pazarın 700-750 bin adetlere düşeceğini düşünüyorum. Ulaşılabilecek en iyi rakam geçen yıl ki seviyeler olabilir. Çünkü öngörülebilirliğin kaybolduğu ortamlarda kur riskleri artıyor” yorumunu yaptı.

Çip kaybı Türkiye’de 20 bin adetleri bulmaz

HAYRİ Erce, dünyada otomotivin kasları ve refleksleri çok kuvvetli bir sektör olduğunun altını çizerek, “Evet yaşanan çip krizi tüm dünyada 2 milyon adedi aşan bir üretim kaybına sebep olabilir. Ama ben sektörün bunu tolere edebileceğine inanıyorum. 2020’deki gibi bir arz sıkıntısı yaşanmaz. Türkiye’de ise çip krizi nedeniyle tedarik sıkıntısının bütün markalar için 20 bin adetleri bulacağını düşünmüyorum” dedi.

ÖTV sisteminin artık miadı doldu

OTOMOTİV Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, Best FM’e yaptığı açıklamada hükümet de dâhil artık herkesin otomotivdeki ÖTV sisteminin miadının dolduğunu kabul ettiğini belirterek, “Ama devletin otomotiv sektöründen topladığı ÖTV geliri genel bütçe yapısı dengesi içinde çok büyük ağırlığa sahip. Geçen sene Türkiye’nin bütçesi 1 trilyon lira civarındaydı. Bunun içinde vergi gelirleri yaklaşık 833 milyar lira. Bu vergi geliri içinde ÖTV’nin payı ise 207 milyar liraydı. ÖTV’nin de dörtte biri otomotiv sektöründen gelen gelirden oluşuyor. Yani bütçenin içinde payı yüzde 5-6 seviyesinde. Bu yüzden ÖTV oranlarında değişiklikler kamu maliyesi üzerinde değişikliklere yol açıyor” dedi. Otomotiv sektöründe elektrikli ve hibrit araçlarla beklenenden hızlı bir dönüşüm ve değişimin yaşandığını belirten Erce, bu yüzden kısa vadede önce matrah güncellemesi, orta vadede ÖTV sisteminin masaya yatırılıp revize edilmesi gerektiğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi