Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Otomobil alabilecek kişi sayısı %40 düştü

ALJ Türkiye Başkanı ve CEO’su Ali Haydar Bozkurt, yıl sonunda pazarın ilk defa 1 milyonu aşarak 1 milyon 150 bin adet civarında kapanacağını belirterek, “Eğer fiyatlar yılbaşındaki seviyelerde kalsa ve kredi muslukları açık olsaydı pazar 1.5 milyon adedi bile aşardı. Sonuçta ocakta niyetlenip otomobil alabilecek kişi sayısı bugün yaklaşık %40 düştü” dedi.

JAPON TOYOTA, Lexus ve Çinli BYD’nin Türkiye distribütörü olan ALJ Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ali Haydar Bozkurt, hem otomotiv sektörü hem de Çinli markalar hakkında önemli açıklamalar yaptı. Yeni C-HR’ın Bodrum’da gerçekleşen lansmanında görüştüğümüz Bozkurt, Türkiye’de son birkaç aydır araç bulunurluğunda artışlar yaşandığını hatırlatarak, yaklaşık 4 yıldan bu yana biriken talep ve uygulanan satış kampanyalarının satışların belli oranlarda tutulmasına yardımcı olduğunu söyledi.

AYDA 200-300 BİN ARAÇ SATILIRDI

İçinde bulunduğumuz kasım ve aralık aylarında da 100 bin adedi aşan ekim ayına benzer bir tablo beklediklerini belirten Bozkurt şunları söyledi: “Dolayısıyla ilk defa 1 milyonun üzerinde bir pazarla 1 milyon 150 bin civarında bir yılsonu kapanışı göreceğiz. Eğer fiyatlar yılbaşındaki seviyelerde kalsa ve kredi muslukları açık olsaydı inanın pazar 1.5 milyon adedi bile aşar, son dönemde aylık 200-300 bin adetlik satışlara ulaşırdı. Çünkü ciddi bir ertelenmiş talep vardı. Ama şimdi o talebi karşılayacak müşteri kalmadı. Ocak ayında niyetlenip otomobil alabilecek kişi sayısı yaklaşık %40 oranında düştü. Hem fiyatlar aldı başını gitti hem de alım gücünde paralel artış olmadı.”

2024’TE PAZAR %35 DARALIR

2024 yılında da bugünkü mevcut şartların pek değişeceğini düşünmediğini aktaran Bozkurt, “Yani araç fiyatlarında yükseliş, kredi maliyetleri, krediye ulaşmada zorluk ve kısıtlar devam edecek gibi duruyor. Bu da pazarın yüzde 30-35 civarında daralmasına yol açabilir. Bu noktada otomobil ve hafif ticari dâhil olmak üzere 750-800 bin civarında bir pazar hacmi gerçekleşebilir” dedi. Toyota olarak ise son çeyrekteki kampanya atağı ile yılı 58 bin adetle kapatmayı öngördüklerini söyleyen Bozkurt, 2024’te ise pazarın büyüklüğüne göre yüzde 10’luk bir pay hedeflediklerinin altını çizdi.

Yalnızca 1000 kişiye 250 bin TL indirim

          TOYOTA’nın Sakarya fabrikasında üretilen ikinci nesil yeni C-HR, Türkiye’de yollara çıkıyor. Premium tasarımı ve sahip olduğu yeni özelliklerle dikkat çeken C-SUV sınıfındaki modelin 1.8 litrelik tam hibrit motora sahip versiyonu kasım ayında lansmana özel 250 bin TL indirimle 1.550.000 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, yıl sonuna kadar yeni C-HR Hybrid modelinden 2 bin adet satmaya planladıklarını belirterek, “Yarısını bu ay yarısını ise aralık ayında satarız. 2024 yılında bu aracın potansiyelinin 5 bin adedin altına düşmeyeceğini düşünüyoruz. Türkiye’de üretilen ilk şarj edilebilir hibrit model özelliğine sahip C-HR Plug-in Hybrid’i ise Avrupa ile aynı anda 2024 yılının başında müşterilerimize sunmak üzere çalışmalarımızı yapıyoruz” dedi.

          Çinli markaların %80’i 10 yıl içinde yok olur!

          ALİ Haydar Bozkurt, Türkiye’ye yeni giren ve 2024’te girecek Çinli markaların daralan pazardaki mevcut markalardan çalacağını belirterek, “Ama benim beklentim 5-10 yıl içinde şu anki Çinli markaların yüzde 80’i yok olup gidecek. Kalan yüzde 20’nin 15’i lokal pazarda yer alırken, 5’i ancak dünyaya açılacak. Bunların da 5-6 tanesi Avrupa’ya gelir. Bu sayıyı çok geçmez” yorumunu yaptı.

          Çinliler uykumuzu kaçırmıyor ama çok ciddiye alıyoruz

GEÇEN hafta Türkiye’yi ziyaret eden Peugeot CEO’su Linda Jackson, Çinli markalar hakkında önemli açıklamalar yaptı. “Ürünlerini gördüm, kullandım ve oldukça beğendim” yorumunu yapan Jackson, şöyle devam etti: “Otomotiv sektöründe uzun zamandır varım. Zamanında “Eyvah; Japonlar geliyor”, ardından “Eyvah; Koreliler geliyor” dedik. Şimdi sırada Çinliler var. Çok ciddiye alınması gereken rakipler. Bunun sonucunda piyasada bazı birleşmeler ve değişiklikler olabilir. Bu ortamda hayatta kalabilmeniz için sadece ucuz olmanız gerekemez, çok güçlü bir markanızın olması gerekiyor. Sadece marka olmanız yeterli değil, sunduklarınız ve yaşattığınız deneyimlerle bir bütün olarak düşünmek gerek. Bizim özellikle son 18 aydır yaptığımız da bu aslında. Daha sadeleşerek, keskin çizgilerle kapsamlarımızı belli ederek markamızı güçlendiriyoruz. Çinli üreticiler geceleri uykumuzu kaçırıyor mu? Hayır. Ama onlara saygı gösteriyor muyum? Elbette, evet! Bizim için de parçası olmak istediğimiz pozitif bir değişim sağlıyorlar. “

Otomotiv sektörünün 10 aylık karnesi 10 ayda pazar 1 milyona ulaştı

OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD) 2023 yılının ilk 10 aylık dönemine ilişkin verileri açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre toplam üretim yüzde 12 artarak 1 milyon 210 bin 342 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın ilk 10 aylık dönemine göre yüzde 23 artış sağlayan otomobil üretimi ise 779 bin 328 adede ulaştı. Yılın ilk 10 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı ise adet bazında yüzde 7 oranında artarken, otomobil ihracatındaki artış yüzde 21 olarak gerçekleşti. Bu dönemde, toplam ihracat 832 bin 80 adet, otomobil ihracatı ise 540 bin 304 adet düzeyinde gerçekleşti. 2023’ün ilk 10 aylık döneminde ağır ticari dâhil toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62 artarak 999 bin 858 adetten kapandı. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 68’lik artış sağladı ve 749 bin 501 adede ulaştı. 

        

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi