Aracını evde şarj edenler dikkat: Yüz binlerce liralık ceza gelebilir
İstanbul’da konutuna elektrikli araç şarj istasyonu kurduran bir doktora, enerjinin sayaçtan geçirilmeden kullanıldığı gerekçesiyle 840 bin TL’yi aşkın ceza kesildi.
GAZETE PENCERE - Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte aracını evde şarj edenlerin sayısı da hızla artıyor. Ancak konut ya da villalara kurulan şarj istasyonlarında gerekli proje, onay ve sayaç bağlantısı süreçlerinin tamamlanmaması, kullanıcıları yüksek kaçak elektrik cezalarıyla karşı karşıya bırakıyor.
İstanbul'da yaşayan bir doktor da bu cezaların son örneklerinden biri oldu. Konutuna elektrikli araç şarj istasyonu kurduran doktorun evinde BEDAŞ ekipleri tarafından denetim yapıldı. Denetimde, perakende satış sözleşmesi ya da ikili anlaşması bulunmasına rağmen ayrı bir hat çekilerek enerjinin sayaçtan geçirilmeden kullanıldığı tespit edildi. Bu tespitin ardından doktora 840 bin TL’yi aşan kaçak elektrik cezası kesildi.
EVDE ŞARJ ARTTI, CEZA RİSKİ DE BÜYÜDÜ
EPDK’nın Mart 2026 “Şarj Hizmeti Piyasası” raporuna göre Türkiye’de elektrikli araç sayısı 411 bin 796’ya, şarj noktası sayısı ise 41 bin 938’e yükseldi. Elektrikli araçlara ilginin artmasıyla birlikte vatandaşlar, kamuya açık istasyonların yanı sıra konut ve villalarına kurdurdukları özel şarj ünitelerini de kullanmaya başladı. Ancak uzmanlar, ev tipi şarj istasyonlarının mutlaka mevzuata uygun proje kapsamında kurulması gerektiğini vurguluyor.
ONAYSIZ KURULUM KAÇAK SAYILABİLİR
Uzmanlara göre, konut ya da villalara kurulacak elektrikli araç şarj istasyonlarının dağıtım şirketinin onayından geçmesi, gerekli izinlerin alınması ve tüketimin sayaç üzerinden yapılması gerekiyor. Uzmanlar, “Dağıtım şirketinin onayından geçmeyen, abonenin bilgisi olsun ya da olmasın sayaca bağlanmayan şarj istasyonları kaçak kullanım cezasıyla karşı karşıya kalabilir” uyarısında bulundu. Abonelere, evlerindeki şarj istasyonlarının proje ve bağlantı süreçlerini kontrol etmeleri önerilirken, mevzuata uygun olmayan kurulumların yüksek tutarlı cezalar doğurabileceği belirtildi.
Kaynak:ANKA