Matrah belki yaza güncellenir

Matrah belki yaza güncellenir
ODD Başkanı Ali Bilaloğlu, ÖTV’de matrah güncellemesinin yapılması gerektiğini ama hükümetin öncelikleri arasında yer almadığını belirterek, “Bence yaz aylarından önce gündeme gelmez” dedi.OTOMOTİV Distribütörleri...

ODD Başkanı Ali Bilaloğlu, ÖTV’de matrah güncellemesinin yapılması gerektiğini ama hükümetin öncelikleri arasında yer almadığını belirterek, “Bence yaz aylarından önce gündeme gelmez” dedi.

OTOMOTİV Distribütörleri Derneği (ODD) ve Doğuş Otomotiv Başkanı Ali Bilaloğlu, BloombergHT’de yayınlanan Otomotiv Ekonomisi programında sorularımı yanıtladı. Bilaloğlu, 7 bakanın katılımıyla gerçekleyen Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’nda otomotiv sektörünün öncelikli taleplerini ilettiklerini belirterek bunları şöyle sıraladı;
1) ÖTV sisteminin güncellenip, günümüz ihtiyaçlarına göre şekillenmesi.
2) Yaşlı veya hurda tabir edilen araçlar konusunda kalıcı bir politika oluşturulması.
3) Kiralık araçlarda gider gösterilebilen 5.500 TL’lik tavan fiyatın kademeli olarak artırılarak, güncellenmesi.
4) Araçlardaki kişisel verilerin aktarılması konusunda dünya ile yaşanan uyumsuzluğun giderilmesi.
5) Yedek parça ithalatında yaşanan sıkıntıların çözümü.
BİLİM İNSANLARIYLA ÇALIŞTIK
ÖTV’de matrah güncellemesinin yapılması gerektiğini ama hükümetin öncelikleri arasında yer almadığını söyleyen Bilaloğlu, “Benim kişisel görüşüm yaz aylarından önce bu konu gündeme gelmez. Öne çekilse keşke ama sanmıyorum” dedi. Bilim adamlarından da destek alarak otomotiv sektörüne ilişkin yeni vergi modelleri üzerine çalıştıklarını ve hükümete sunduklarını kaydeden Bilaloğlu ama bugüne kadar hiçbir geri dönüş almadıklarını da sözlerine ekledi. Bilaloğlu ayrıca şunları da söyledi:
“• 2020’de Pazar 800 bin adet civarında kapanır. 2021’de ise cari açığı azaltıcı önlemler devreye girerse pazar ancak 700 bin adet civarında olacaktır.
• Elektrikli araçlar BTK mevzuatına takıldığı için getiremiyor. Bu araçlar 4 tekerlekli cep telefonu gibi olduğundan, oluşan müşteri dataların nasıl ve nereye aktarılacağı konusunda henüz bir çözüm yok, mevzuat belli değil.”