Otomotivde bayramsız mayıs, nisanı bile aratıyor: Sektör düğüm olmuş durumda!

Otomotivde bayramsız mayıs, nisanı bile aratıyor: Sektör düğüm olmuş durumda!
Gazeteci Emre Özpeynirci, otomotiv sektöründe yaşanan durgunluğu ele aldı. Özpeynirci, bir önceki aya göre kayıpların yüzde 32'yi aştığını belirterek mayıs ayının çok zor, gelecek ayların ise daha da zor olacağını vurguladı.

Otomotiv pazarı (otomobil+hafif ticari) nisanda yüzde 22,3 düşerek, tam 20 ay sonra ilk daralmayı yaşadı. Hatta bir önceki aya göre kayıplar yüzde 32’yi aştı.

Özpeynirci, "Bazıları nisan ayındaki bu düşüşü, sadece uzun bayram tatili dolayısıyla ‘kısa ay’ olmasına bağlasa da bunun böyle olmadığını, bayram olmasa da düşeceğini defalarca söyledim." diyerek nisan ayındaki düşüşün bayram tatiliyle ilgili olmadığının altını çizdi.

Özpeynirci geçen yıla göre otomotiv sektöründe yaşanan daralmanın yüzde 35'ten fazla olduğuna dikkat çekerek, "Haklı çıkmak istemezdim ama mayıs ayında şu ana kadar görüntü toplam pazarın nisandaki 75 bin adedi bile zor göreceği yönünde. Yani sektör yetkilileri eğer şartlar değişmeze 75 bin adedin bile iyi rakam olduğunu söylüyor. Bu da geçtiğimiz yıla göre yüzde 35’ten fazla bir daralma anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Özpeynirci'nin açıklamaları şu şekilde:

"Yani pazarda fena yavaşlama var. Sektör için çok zor bir ay ama gelecek aylar çok daha zor olacak gibi…

7 Temmuz’da yürürlüğe girecek GSR’ın (Genel Güvenlik Yönetmeliği) etkisiyle, ellerinde stokları olanlar o zamana kadar satabilmek adına kampanyaları devreye soksa da, pek hareket getirmemiş gibi.

Çünkü tüketici nasılsa 7 Temmuz’a kadar daha fazla kampanya, daha fazla indirim olur diye düşünüyor.

İşin kötü tarafı kampanyalar arttıkça, bu kez ikinci el daha fazla kitleniyor.

Yani sektör tam anlamıyla düğüm olmuş durumda."

ebs.jpg