Türk halkı hurdaya mahkum ediliyor!

Türk halkı hurdaya mahkum ediliyor!
TÜRKİYE’de sıfır otomobil arzında yaşanan sıkıntılara bağlı kasım ayında satışlarda ciddi kayıp yaşanırken, 2. el otomobil pazarı ise bundan yararlanarak rekor büyüme gerçekleştirdi. Son 14 ayın 11’ini düşüşle...

TÜRKİYE’de sıfır otomobil arzında yaşanan sıkıntılara bağlı kasım ayında satışlarda ciddi kayıp yaşanırken, 2. el otomobil pazarı ise bundan yararlanarak rekor büyüme gerçekleştirdi. Son 14 ayın 11’ini düşüşle geçiren 2. el otomobil pazarı kasımda yüzde 78,4 büyüyerek 813 bin 548 adede ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Her sıfır otomobile karşılık kasım ayında 18,6 adet 2.el otomobil satıldı. Aralık ayında ise 2.el otomobil pazarının seyrini, sıfır otomobil fiyatlarında yaşanan indirimlere bağlı bir fiyat politikası belirleyecek görünüyor.

ALIM GÜCÜNÜN GÖSTERGESİ
Otomotiv analiz ve danışmanlık şirketi EBS’nin Genel Müdürü Erol Şahin, kasımdaki rekordan çok yılın 11 ayına dikkat çekerek, “Kasımda satışlarda rekor artış olsa da, 2. el otomobil pazarı yılın 11 ayında yüzde 12 daralarak 5.4 milyon adede geriledi. Ama önemli olan bu pazarda satılan her 100 adet 2.el otomobilin 54 adedi 10 yaş ve üzeri otomobillerden oluştu” dedi. Bu rakamın bir bakıma ülkemizde tüketicinin alım gücünün de bir göstergesi kabul edilebileceğini belirten Şahin şöyle devam etti: “Bir taraftan yüksek ve istikrarsız kur politikası, diğer tarafta yüzde 50 seviyesini çoktan aşmış olan enflasyon gerçeği ne yazık ki nüfusun çok büyük bir kısmını yaşlı ve hurda araca mahkum ediyor.”