PanaromaTR anketi: İkinci turda kim kazanıyor?

PanaromaTR anketi: İkinci turda kim kazanıyor?
PanaromaTR, Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. turuna ilişkin 22-23 Mayıs ve 24-25 Mayıs arasında gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını yayımladı. Buna göre Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan yüzde 51,5 oy alırken...

PanaromaTR, Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. turuna ilişkin 22-23 Mayıs ve 24-25 Mayıs arasında gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını yayımladı. Buna göre Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan yüzde 51,5 oy alırken Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 48,5 oy oranına ulaşıyor. Ankette Kılıçdaroğlu'na oy verme trendinin yükselişte olduğu görülüyor.

Söz konusu iki anketin dağılan Ata İttifakı'nın bileşenleri olan Zafer Partisi Lideri Ümit Özdağ'ın Millet İttifakı'na, Sinan Oğan'ın ise Cumhur İttifakı'na desteğini açıklamasıyla değişim gösterdiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"İlk tablo, Oğan’ın Erdoğan’a destek açıkladığı ancak Özdağ’ın henüz Kılıçdaroğlu’na destek açıklamadığı ilk iki günün (22-23 Mayıs) ayrı bir araştırma tasarımıyla değerlendirilmesini yansıtmaktadır. İkinci tablo, Özdağ’ın Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini açıklığa kavuşturduğu ve HDP/YSP’nin Kılıçdaroğlu’na destek tutumunu sürdürdüğünü deklare ettiği son iki günün (24-25 Mayıs) ayrı bir araştırma tasarımıyla değerlendirilmesini yansıtmaktadır."

22-23 Mayıs'ta gerçekleştirilen ankete göre Erdoğan 2. turda kararsızlar dağıtılmadan yüzde 50,6 oyla seçimleri kazanıyor. Rakibi Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranı ise yüzde 42 olarak belirtildi. Kararsızlar dağıtıldığında Erdoğan'ın oy oranı yüzde 54,6 olurken, Kılıçdaroğlu'nun oy oranı ise yüzde 45,4 olarak gerçekleşti.

24-25 Mayıs'ta fark azalıyor

24-25 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen ankette ise farkın azalmasına rağmen Erdoğan seçimleri yine rakibinin önünde bitiriyor. Söz konusu ankete göre Erdoğan kararsızlar dağıtılmadan yüzde 50'nin altında kalarak yüzde 48,9 oy alıyor. Kılıçdaroğlu ise yüzde 46 oy oranına ulaşıyor.

Kararsızlar dağıtıldığında ise Erdoğan yüzde 51,5 oy alırken, Kılıçdaroğlu yüzde 48,5 oy oranına ulaşıyor.

Genel sonuç

22-25 Mayıs tarihlerinde yapılan 2 araştırmanın genel sonucuna bakıldığında ise; Erdoğan kararsızlar dağıtılmadan yüzde 49,9 oy oranına ulaşırken, Kılıçdaroğlu yüzde 43,8 oya ulaşıyor.

Kararsızlar dağıtıldığın ise sonuç Erdoğan lehine yüzde 53,3 olurken, Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 46,7'de kalıyor.

Sinan Oğan'ın oyları nereye?

Cumhur İttifakı'na desteğini açıklayan Sinan Oğan'ın seçmeninin 2. turda hangi adaya oy vereceği 2. turun en merak edilen konularının başında geliyor. PanaromaTR'nin anketine göre Oğan'ın Cumhur İttifakı'na destek açıklamasından önce, Oğan seçmeninin yüzde 39,4'ü Kılıçdaroğlu'na, yüzde 28,7'si ise tercihini Erdoğan'dan yana kullanacağını belirtti.

Oğan seçmeninin 3'te 1'inin ise kararsız kaldığı anket kayıtlarına geçti.

Ankete göre ilk turda oy kullanmamış seçmen ikinci turda sandığa gittiği takdirde daha çok Erdoğan’ı tercih edeceğini belirtmektedir.

Oğan seçmeninden Erdoğan'a destek

Oğan'ın Erdoğan'a destek açıklamasının ardından ise Erdoğan'a oy vereceğini söyleyen Oğan seçmeni, yüzde 34,4 olurken, Kılıçdaroğlu'na oy verecek seçmen oranı ise yüzde 28,1'e geriledi.

Özdağ Millet İttifakı demişti

Zafer Partisi Lideri Ümit Özdağ 23 Mayıs'ta 2. tur için Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini açıkladı. Ankette bu gelişmeye yönelik şu ifadeler yer aldı:

"Özdağ ile Kılıçdaroğlu’nun imzaladıkları protokolde kayyım uygulamasına yer verilmesi dikkatleri ilk turda aday çıkarmayarak Kılıçdaroğlu’nu destekleyen HDP/YSP’ye çevirdi. HDP/ YSP 24 Mayıs’ta yayınladıkları açıklama ile protokolü eleştirirken, 25 Mayıs’ta -rahatsızlıklara rağmen- Kılıçdaroğlu’nu destekleme tutumlarını sürdürdüklerini açıkladılar. Her gün yaşanan bu kritik gelişmeler, araştırma sonuçlarına doğrudan yansıdı."

Kılıçdaroğlu ise pazar günü Oğuzhan Uğur'un Mevzular Açık Programına katılmış, yayın 24 Mayıs Çarşamba günü yayımlanmıştı. Kılıçdaroğlu'nun yayını şu ana kadar 20 milyon kişi tarafından seyredildi.