Pasifik'te LGBTİ+'ların  zaferi

Pasifik'te LGBTİ+'ların  zaferi
Pasifik’te yer alan Cook Adaları yetişkinler arasında rızaya dayalı eşcinsel ilişkiyi kriminalize etmekten vazgeçti. Adaların başbakanı ”Rızaya dayalı bu durum kimseye zarar vermiyor ayrıca bireylerin özel hayatlarına müdahale...

Pasifik’te yer alan Cook Adaları yetişkinler arasında rızaya dayalı eşcinsel ilişkiyi kriminalize etmekten vazgeçti. Adaların başbakanı ”Rızaya dayalı bu durum kimseye zarar vermiyor ayrıca bireylerin özel hayatlarına müdahale etmek hükümetin görevi değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaos GL'nin aktardığına göre Cook Adaları parlamentosu, 1969 tarihli ayrımcı yasaya karşı 14 Nisan Cuma günü oy kullandı. Milletvekilleri eşcinsel ilişkiyi suç sayan yasayı yürürlükten kaldırdı. Bu oylamayla ayrıca cinsel şiddet mağdurunu faille evlendirmeyi teşvik eden yasa da kalktı ve çocuklara yönelik cinsel istismarı küresel bir suç haline getiriyor.

Cook Adaları Başbakanı Mark Brown eşcinselliğin suç sayılamayacağını söyledi:

”Rızaya dayalı bu durum kimseye zarar vermiyor ayrıca bireylerin özel hayatlarına müdahale etmek hükümetin görevi değildir. Halkımızın bu tasarıyla ilgili görüşlerinin olduğunu biliyorum. Eski kuşak muhafazakar, gençler daha liberal.”

Cook Adaları yasayı kaldırdı ancak Pasifik’teki altı ada ülkesi daha eşinselliği kriminalleştiriyor.

Sömürge döneminin yasasına sahip olan ülkeler şöyle: Papua Yeni Gine, Kiribati, Samoa, Tonga, Tuvalu ve Solomon Adaları.