42. İstanbul Film Festivali, sinema tutkunlarıyla buluştu

42. İstanbul Film Festivali 6 Nisan Perşembe akşamı Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda yapılan açılış töreniyle başladı. 42. İstanbul Film Festivali’nin programı ise 22 Mart’da, The Marmara Hotel Taksim’de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklanmıştı.

Basın toplantısında ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle büyük üzüntü içinde olduklarını ifade ederek konuşmasına başlayan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, “Kültür-sanat ülkemizde her zaman ortak bir çabayla ayakta tutulan, kırılgan bir alan. Bu yüzden işbirliği ve dayanışma üzerine kurulu projeler, kültür ve sanatın her koşulda sürdürülebilmesi için önem taşıyor. İKSV olarak bir yandan 2023 festivallerimizi planlarken bir yandan da deprem bölgesi için özellikle kültür-sanat alanında neler yapabileceğimizi değerlendirmeye devam ediyoruz. 42. İstanbul Film Festivali de dahil olmak üzere tüm 2023 bütçemizden ayırdığımız kaynakla, yakın zamanda bölgedeki müzik öğrencileri ile öğretmenlerine yönelik Enstrüman Destek Fonu’nu hayata geçirdik. Farklı kurumların da katkılarıyla bu fonun kapsamını genişletmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bölgedeki kurumlarla sürekli iletişim halindeyiz ve burada oluşan ihtiyaçların giderilmesi için orta ve uzun vadeli çalışmalar planlıyoruz. İKSV olarak, kültür ve sanatın her zaman devam etmesi, geleceğe dair umudun yeşermesi için çaba sarf etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

42. Kez Perdelerini Açıyor

42. kez perdelerini açan İstanbul Film Festivali’nde, Türkiye ve dünya sinemasının nitelikli ve ödüllü filmleri, özel gösterimler, yıldız oyuncular ve usta yönetmenler 7-18 Nisan arasında festivalde bir araya geliyor. 42. İstanbul Film Festivali’nde dünya sinemasının en yeni örnekleri, kült yapıtlar, usta yönetmenler ve genç yeteneklerin son filmlerinin de keşfedileceği 134 uzun ve 29 kısa metrajlı film, zengin bir programla festival izleyicileriyle buluşuyor.

Festivalde 12 günde, 14 bölümde, 84 ülkeden 160 yönetmenin filmleri gösterilecek ve salt gösterimler değil, aynı zamanda konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşiler, özel gösterimler ve etkinlikler de yer alacak.

Basın Toplantısında Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün de, 42.İFF kapsamında bu yıl 18. kez Türkiye’den ve komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristlerle, uluslararası sinema profesyonellerini bir araya getiren Köprüde Buluşmalar ortak yapım platformu hakkında bilgiler verdi.

Festival Filmleri Altı Salonda Seyircisiyle Buluşacak!

İstanbul Film Festivali’nin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas 1948 ve Fransız Kültür Merkezi, Şişli’de CineWAM Premium+ City’s Nişantaşı (Salon 3 ve Salon 7) ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ile Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi olmak üzere 6 salonda gerçekleştirilecek. Gösterim seansları her yıl olduğu gibi 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30’da saatlerinde olacak.

Açılış Filmi Sundance Ödüllü Scrapper / Hırçın

42. İstanbul Film Festivali bu yıl, Sundance Film Festivali’nde Dünya Sineması-Dram kategorisinde Büyük Jüri Ödülü’nü kazanan Scrapper / Hırçın ile açıldı. Charlotte Regan’ın yönettiği sıcak, esprili, yaratıcı, tatlı, duygusal bir baba-kız hikâyesi olan Hırçın’da baba rolünü Triangle of Sadness / Hüzün Üçgeni’nin başrolündeki Harris Dickinson canlandırıyor.

42. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri

Festivalin sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim ettiği “Sinema Onur Ödülleri” bu yıl sinema ve tiyatro oyuncuları, Kayhan Yıldızoğlu ile Nevra Serezli’ye verildi ve her iki sanatçının ödülleri 6 Nisan gecesi düzenlenen Açılış Töreni’nde sunuldu.

18. Köprüde Buluşmalar

Anadolu Efes’in ana destekçisi olduğu, her yıl Türkiye ve komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristleri uluslararası sinema profesyonelleriyle buluşturan ortak yapım, eğitim, networking platformu olan Köprüde Buluşmalar, 12-13-14 Nisan tarihlerinde çevrimiçi düzenlenecek.

Türkiye’de bu alanda yapılan ilk etkinlik olma özelliğini taşıyan Köprüde Buluşmalar kapsamındaki Film Geliştirme, Work in Progress ve Komşular atölyeleri, Türkiye’den ve komşu ülkelerden sinemacılara uzun metraj kurmaca ve belgesel projeleriyle post-prodüksiyon aşamasındaki filmlerinin uluslararası çapta ilk sektörel sunumlarını yapmak için olanak yaratırken artistik ve finansal ortak yapımlar için de zemin hazırlıyor.

Uluslararası Yarışma

Biraz da 42. Festivalin yarışmaları hakkında okuyucularımızı bilgilendirelim. Festivalin en önemli yarışma bölümü olan uluslararası yarışma jürisinin

başkanlığını Portekizli yönetmen João Canijo üstleniyor. Uluslararası Yarışma jürisinde ise yapımcı Dora Bouchoucha, yönetmen Teona Strugar Mitevska, yönetmen Alexandre O. Philippe ve oyuncu Maeve Jinkings yer alıyor. Uluslararası Yarışma bölümünde yer alan filmler:

Aramızdalar / Animalia / Sofia Alaoui / Fas, Katar, Fransa

İnsanlık Ölmedi / The Survival of Kindness / Rolf de Heer / Avustralya

Sıradaki Kız /  Next Sohee / Jung July / Güney Kore

Su / The Water / Elena López Riera / İspanya, İsviçre, Fransa

Al Yelkenler / Scarlet / Pietro Marcello / Fransa, İtalya, Almanya

Atlantic Bar / Fanny Molins / Fransa

Kör Noktada / Im Toten Winkel / In the Blind Spot / Ayşe Polat / Almanya

Üçüncü Dünya Savaşı / World War III / Houman Seyyedi / İran

Kopenhag Diye Bir Yer Yok / Copenhagen Does Not Exist / Martin Skovbjerg / Danimarka

Pamfir / Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk / Ukrayna, Fransa, Polonya, Şili, Lüksemburg

Ulusal Yarışma

Festivalin diğer önemli yarışması olan Ulusal Yarışma kategorisinin jüri başkanlığını ise bu yılın en iddialı ve bol ödüllü filmi “ Kurak Günler”in yönetmeni Emin Alper üstleniyor. Ulusal Yarışma jürisinde oyuncu Farah Zeynep Abdullah, görüntü yönetmeni A. Emre Tanyıldız, kurgucu Aylin Zoi Tinel ve yazar Seray Şahiner yer alıyor.

Ulusal Yarışma’da Altın Lale En İyi Film, Jüri Özel Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetmeni ve En İyi Özgün Müzik olmak üzere toplam 10 dalda ödül veriliyor. Ulusal Yarışma bölümünde yer alan filmler ise şöyle:

Bir Tutam Karanfil / Bekir Bülbül

Ölüler İçin Yaşam Kılavuzu / Barış Fert

Bars / Orçun Köksal

Yüzleşme / Filiz Kuka

Iguana Tokyo / Kaan Müjdeci

Kör Noktada / Im Toten Winkel / Ayşe Polat

Cam Perde / Fikret Reyhan

Boğa Boğa / Onur Saylak

Suna / Çiğdem Sezgin

Ayna Ayna / Belmin Söylemez

Sanki Her Şey Biraz Felaket / Umut Subaşı

Ulusal Kısa Film Yarışması

42. İstanbul Film Festivali Ulusal Kısa Film Yarışması jürisi yönetmen Volkan Güney Eker, yönetmen ve çizgi roman sanatçısı Yorgos Goussis ve fotoğrafçı ve yönetmen Aylin Kızıl’dan yoluşuyor. Ulusal Kısa Film yarışmasında yer alan filmler:

Avrupa Fatihi / Fatih le Conquérant / Onur Yağız

Aforoz / Yılmaz Özdil

Suriyeli Kozmonot / The Syrian Cosmonaut / Charles Emir Richards

Birlikte, Yalnız / Kasım Ördek

Diyet / Handan İpekçi

Ben Tek Siz Hepiniz / Barış Kefeli, Nükhet Taneri

Charette / Sara Pınar Önder

Yüzler / Zeynep Demirhan

Evcil / Deniz Uymaz

Adres / Navnişan / Aram Dildar

8 Mart 2020: Bir Günce / Fırat Yücel

Ulusal Belgesel Yarışması

42. İstanbul Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması jürisinde ise yönetmen Cem Kaya, yönetmen Etna Özbek ve akademisyen Lalehan Öcal yer alıyor. Ulusal Belgesel yarışmasında yer alan filmler:

Fatma’dan Sonra 40 Yıl / Sezer Ağgez

Düet / İdil Akkuş, Ekin İlkbağ

Anqa / Helin Çelik

Kim Mihri / Berna Gençalp

Dinamo Mesken / Ahmet Karanfil, Yusuf Anavatan

Turkish Delight / Pınar Öğrenci

Kavur / Fırat Özeler

Boşlukta / Somnur Vardar

Yarışma Dışı:

Deutschlandlieder / Almanya Türküleri / Nedim Bora Hazar

Gök Kubbenin Sevdaları / Mesut Tufan

Tavuri / Derviş Zaim

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü

Genç yaşta yitirdiğimiz yönetmen Seyfi Teoman’ın adına ithaf edilmiş bu ödül kapsamında, Türkiye yapımı uzun metrajlı kurmaca ilk filmler aday oluyor. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü jürisinde Berlin Uluslararası Film Festivali idari direktörü Mariëtte Rissenbeek, yönetmen ve yapımcı M. Tayfur Aydın ve yönetmen Nazlı Elif Durlu yer alıyor. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü için yarışacak filmler ise şöyle:

Ölüler İçin Yaşam Kılavuzu / Barış Fert

Bars / Orçun Köksal

Yüzleşme / Filiz Kuka

Sanki Her Şey Biraz Felaket / Umut Subaşı

FIPRESCI  Ödülü

Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) jürisi Ulusal Yarışma, Uluslararası Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması’ndan birer filme FIPRESCI Ödülü veriyor. Başkanlığını Klaus Eder’in yapacağı jüride Bojidar Manov, Ekrem Buğra Büte, Marietta Steinhart, Jose Solís ve Yeşim Burul yer alıyor.

Hollywood’un Asisi: WILLIAM FRIEDKIN

Festival polisiyeden korkuya, maceradan drama pek çok farklı türde başyapıtlara imza atan usta yönetmen William Friedkin için bu yıl özel bir bölüm ayırmış. Cesur hikâyeleri, ikonik aksiyon filmleri, zamanının ötesinde ve çoğu kült yapıtıyla 1970’lerdeki “Yeni Hollywood” akımının öncülerinden William Friedkin festivalin retrospektif bölümünde yer alıyor. Friedkin’in bu yıl 50. yılını kutlayan “Şeytan” dahil, korku ve polisiyeden gerilim-macera ve drama farklı türlerden dokuz filmi Türkiye’nin ABD Büyükelçiliği desteğiyle festivalde gösteriliyor:

The Boys in the Band /1970

Kanunun Kuvveti / The French Connection / 1971

Şeytan / The Exorcist / 1973

Dehşetin Bedeli / Sorcerer / 1977

Devriye / Cruising / 1980

Yaşamak ve Ölmek / To Live And Die In LA / 1985

12 Kızgın Adam / 12 Angry Men / 1997

Böcek / Bug / 2006

Katil Joe / Killer Joe / 2011

İFF’nin Restore Ettirdiği Film:  İntikam Meleği – Kadın Hamlet

İstanbul Film Festivali, Zurich Sigorta işbirliğiyle Türk sinemasının önemli yapıtlarını restore ettirerek gün ışığına çıkarmaya ve bu klasiklerin yeni kopyalarını Türk sinemasına kazandırmaya devam ediyor. Sinemaseverler Dünden Bugüne Türk Klasikleri bölümünde, bu yıl sinemamızın ilk auteur yönetmeni Metin Erksan’ın senaryosunu yazıp yönettiği, Hamlet rolünü Fatma Girik’in üstlendiği, 1976 yapımı İntikam Meleği Kadın Hamlet’i Atlas Post Production tarafından restore edilmiş kopyasından izleyebilecek. Süreç içinde kült mertebesine ulaşan İntikam Meleği – Kadın Hamlet’in, 42. İstanbul Film Festivali kapsamında geçen yıl  kaybettiğimiz Fatma Girik’in anısına gösterileceğini de ekleyelim.

Genç Ustalara  Ödül

İstanbul Film Festivali’nin geleneksel bölümlerinden biri haline gelen Genç Ustalar’da, genç yönetmenlerin çektikleri ilk veya ikinci filmleri yer alıyor. Türkiye’de ikâmet eden 18-25 yaş arası sinema öğrencilerinden oluşan Nespresso Genç Jürisi, Genç Ustalar bölümündeki filmleri değerlendirecek ve bir filmin yönetmenine Nespresso Genç Jürisi üyeleri Malik Badalov, Aşkım Berberoğlu, Fidan Çaça, Kaan Kavas, Fikret Başar Kaya, Sude Özçalı ve Elif Melisa Özhan tarafından ödül vericek. Genç Usta Ödülü için yarışacak filmler:

Lanetliler Ağlamaz / The Damned Don’t Cry / Fyzal Boulifa / Fas, Fransa, Belçika

Tanrının Yarattıkları / God’s Creatures / Saela Davis, Anna Rose Holmer / İrlanda, İngiltere, ABD

Amerika / America / Ofir Raul Graizer / İsrail, Almanya, Çekya

Yavaş / Slow / Marija Kavtaradze / Litvanya, İspanya, İsveç

Ağrı / Ararat / Engin Kundağ / Almanya

Falcon Lake / Charlotte Le Bon / Kanada, Fransa

Güvenli Bir Yer /  Safe Place / Juraj Lerotić / Hırvatistan

Kömür / Carvão / Charcoal / Carolina Markowicz / Brezilya, Arjantin

Elektrikli Düşlerim / I Have Electric Dreams / Valentina Maurel / Belçika, Fransa, Costa Rica

Otobiyografi / Autobiography / Makbul Mubarak / Endonezya, Polonya, Almanya, Singapur, Fransa, Filipinler, Katar

Harka / Lotfy Nathan / Fransa, Lüksemburg, Tunus, Belçika

6-9 Sessizlik / Silence 6-9 / Christos Passalis / Yunanistan

İç Bölge / Inland / Fridtjof Ryder / İngiltere

Hissiz / Numb / Amir Toodehroosta / İran

20.000 Arı Türü / 20,000 Species of Bees / Estibaliz Urresola Solaguren / İspanya

3. Film Festivalleri Sempozyumu

TÜBİTAK’ın “Türkiye’de Film Festivalleri: Yapısı, Ekonomisi, İşleyişi, Seyirci Profili” projesi kapsamında, screenfest: Film Festivali Araştırmaları Dergisi /The Journal of Film Festival Studies tarafından düzenlenen 3. Film Festivalleri Sempozyumu, İstanbul Film Festivali’nin işbirliği ve ev sahipliğinde 7-8-9 Nisan tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi’nde düzenleniyor. Bu yılın sempozyum teması ise “Film festivalleri, fonlar ve sinema endüstrisi”.

Bu sempozyumun amacı film festivallerini tüm yönleriyle ele alan akademik bir tartışma platformu oluşturmak. Akademisyenlere, festival çalışanlarına, sinema eleştirmenlerine ve sinema sektörü profesyonellerine açık olan sempozyum oturumlarına katılmak ise serbest. Sempozyumun davetli konuşmacıları, Marijke de Valck (Utrecht University/Hollanda), Skadi Loist (Film University Babelsberg Konrad Wolf /Almanya), Tamara L. Falicov (University of Missouri-Kansas City/ABD), Ana Vinuela (Université Sorbonne Nouvelle/Fransa) ve çevrimiçi konuk Jeske van der Slikke (Hubert Bals Fund-International Film Festival Rotterdam /Hollanda). Sempozyumun İstanbul Film Festivali, Kadir Has Üniversitesi, Goethe-Institut Istanbul, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, ABD’nin Türkiye Temsilciliği ve Fransız Kültür Merkezi destekleriyle gerçekleştirildiğini de anımsatalım. İyi seyirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bülent Vardar Arşivi