Freddy'nin Pizza Dükkanı'nda Beş Gece

Mike, 11 yaşındayken ebeveynleri ve küçük kardeşiyle gittiği bir piknikte annesinin kendine emanet ettiği kardeşinin kaçırılmasını engelleyememiştir. Bu travma onun yaşamı boyunca peşini bırakmayan ve gece uykusuna giren kabuslara dönüşür.

Freddy Krueger korku sinemasına malolmuş önemli bir karakter.  “A Night Mare on Elm Street 5: Freddy Krueger Lebt!” gibi 1990 yapımı video; 1988 yapımı “The Freddy Krueger Special” gibi televizyon filmi de örnek verilebilir. Ayrıca bir dizi kısa film de çekilmiştir. Onun oynadığı bir filmden bahsedildiğinde metal kancalı eli ve korkunç, kan donduran yüzüyle ürkütücü bir karakter gözünüzün önünde canlanır.

İLGİ ÇEKEN BİR KORKU SİNEMASI TÜRÜ

Freddy isminin yarattığı çağrışım bağlamında “Freedy’nin Pizza Dükkanında Beş Gece” (Five Nights at Freddy’s), sorunlu bir karakter olan Mike ve küçük kız kardeşi Abby’nin ebeveynlerini kaybetmelerinden sonra birlikte verdikleri yaşam mücadelesini anlatan, sinemanın sevdiği ana akım türlerinden birisi olan korku sinemasının son örneklerinden birisi. Diğer yandan “Freddy’nin Pizza Dükkanı’nın (2014) video oyunu ve televizyon dizi film (2018) versiyonları olduğunu da anımsatalım.

Mike (Josh Hutcherson) 11 yaşındayken ebeveynleri ve küçük kardeşiyle gittiği bir piknikte annesinin kendisine emanet ettiği kardeşinin kaçırılmasını engelleyememiştir. Bu travma onun yaşamı boyunca peşini bırakmayan ve gece uykusuna giren kabuslara dönüşür. Diğer yandan kız kardeşi Abby’nin velayetini almaya çalışan teyzesi Jane (Mary Stuart Masterson) ise bu kabusun adeta tetikçisidir.

Sorunlu ve uyumsuz karakteriyle güvenlik görevlisi olarak çalıştığı işyerinden kovulan Mike’ın, kızkardeşi Abby (Piper Rubio) ile geçimlerini sürdürebilmek için paraya ihtiyacı vardır. İş Bulma Kurumu’ndaki tuhaf davranışlı görevli Steve’in (Matthew Lillard), ısrarlı yönlendirmesiyle bir kültürel miras gibi korunan ve yıkılmayan, ikonik ama aynı zamanda kötü bir şöhreti olan Freddy Fazbear’ın Pizza dükkanında gece vardiyasında güvenlik görevlisi olmayı kabul eder.

1980’LERİN POPÜLER ÇOÇUK RESTORANI

1980’lerin hit mekanı olan bu çocuk restoranında çalışmak kolay değildir. Çünkü daha önce hiç bir güvenlik görevlisi bu mekanda beş gece hayatta kalamamıştır!.. Pizza Restoranında canlı insanlar gibi hareket eden ve tepkiler veren büyük hayvan robotları vardır. Filmin gizem noktasının merkezini ise sarı bir tavşan oluşturur. Bütün bu kaotik ortamın içinde ayakta kalma mücadelesi veren Mike,  beş gece stresini tersine çevirebilecek midir?

Korku filmleri gerilimi kışkırtacak olayları filmin içine yavaş yavaş enjekte edip, basmakalıp sinematografik trüklerle; aniden patlayan yüksek ses efektleri, gerilim müziği, karanlık bir atmosfer ve onu oluşturan aydınlatma tasarımı gibi... seyircisini etki altına almaya, korkutmaya çalışır.

Bir korku filmi örneği olarak “Freddy’nin Pizza Dükkanı’nda Beş Gece”nin yönetmeni Emma Tammi (The Wind, Blood Moon), yazarları Scott Cawthon, Emma Tammi ve Seth Cuddeback öykülerini filmin ismiyle sembolleşen pizza restoranı üzerine oturtmuşlar. Bu bağlamda ağırlıklı  tek mekanda geçen filmin sinematografik ögeleri arasında oyunculuk performansları öne çıkıyor.

EN İYİ HAFTA SONU AÇILIŞI

Filmin oyuncuları arasında özellikle küçük Abby karakterini canlandıran Piper Rubio’nun rahatlığı ve çocuk oyuncu olarak karakterine kattığı sahiciliğin övgüye değer olduğunu vurgulamak lazım.  Rubio daha önce oynadığı “Holly & Ivy” (2020) ve “Unstable” (2023) filmlerindeki performanslarından hatırlanabilir. Başrol oyuncularından Josh Hutcherson ise bir loser olan Mike karakterinde nötr bir oyunculuk performansı sergilemiş. Genç oyuncu özellikle “Ultraman” (2019-2023) ve “Açlık Oyunları” (2012-2015) film serisindeki performanslarıyla dikkati çekmişti. Diğer yandan filmin ikonik animatronik karakterlerini Jim Henson’s Creature Shop’un yarattığını vurgulayalım.

Film hakkında basın notlarından bazı detayları da seyircilerimize anımsatalım: Görünmez Adam, Cadılar Bayramı, Kapan ve Parçalanmış gibi başarılı korku ve gerilim filmleriyle öne çıkan Blumhouse Productions’ın yeni filmi “Freddy’nin Pizza Dükkanında Beş Gece”, açılış hafta sonunda büyük bir başarıya imza atarak rekor kırdı. Aynı isimli popüler video oyunu ve kitap serisinden uyarlanan film, aralarında Polonya, Peru, Şili, Arjantin, Lübnan, Finlandiya gibi önemli pazarların bulunduğu 20 ülkede bugüne kadarki en iyi korku filmi açılış gişesi rekorunu kırdı. Özellikle gençler arasında çok büyük bir hayran kitlesine sahip olan seri, İngiltere, Avustralya, Hollanda, Finlandiya, Meksika, Suudi Arabistan gibi pazarların bulunduğu 40’ın üzerinde ülkede ise 2023’ün en iyi korku filmi açılışını yaptı.

 Filmin yapımcısı Blumhous Productions, daha önce dehşet veren korku oyunu fenomeni, “Megan”, “Siyah Telefon” ve “Görünmez Adam” filmlerinin de yapımcısı... “Freddy’nin Pizza Dükkanında Beş Gece”yi de seriye ekleyerek beyaz perdeye taşıdı. Basın notlarında filmin kan dondurucu bir sinema olayına dönüştüğü vurgulanmış.

KAN DONDURUCU BİR KORKU FİLMİ Mİ?

Filmin yapımcısının iddia ettiği gibi “Freedy’nin Pizza Dükkanı’nda Beş Gece” gerçekten kan dondurucu bir sinema olayı mı? Filmin senaryo yazarlarından ve yönetmen Emma Tammi, bu zor işin altından kalkabilmiş mi? Bu tartışmaya açık bir durum; çünkü hiç korkmadık ki!.. Filmin olay örgüsüne katılan gizemli, sarışın ve çekici kadın polis memuru Vanessa (Elizabeth Lail) ise, çocukluk anılarının başköşesinde yer tutan Freddy’nin Pizza Dükkanı’ndan ilgisini eksik etmez. Bir polis olmasına karşın Vanessa’nın bu ilgisini keşfetmeyi ise filmin finalinde seyirciye bırakırken; korku türünün seyirciye geçmesinde önemli etkisi olan atmosfer yaratmanın, sanat yönetmenliğinden ve görüntü yönetmenliğinden aldığı desteği vurgularken, bir korku filmi örneği olarak yeni bir vaatte bulunmayan “Freddy’nin Pizza Dükkanı’nda Beş Gece” filminin öne çıkan yanının sinematografik unsurları olduğunu da ekleyelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bülent Vardar Arşivi