Sinemamızın yeni örnekleri festivallerde görücüye çıkmaya hazır

Bu yıl 18-24 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 30. Adana Altın Koza Film Festivali’ne, ülkemiz Bağımsız Sinema’sını var eden önemli ustalardan birisi Nuri Bilge Ceylan, 80. Cannes Film Festivali’nde (2023) Merve Dizdar’a “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”nü kazandıran filmi “Kuru Otlar Üstüne” ile katılacak ve filminin Türkiye prömiyerini Adana’da yapacak. 

Yakın gelecekte özellikle ulusal sinemamız açısından çok önemli iki festival, Adana Altın Koza ve Antalya Altın Portakal Film Festivali sinemamızın yeni örneklerine olduğu kadar, sinemamızda 1990 sonrasının başat ögesi “Bağımsız Sinema”nın iki ustasının filmlerine de yer verecek.

ÜLKEMİZİN EN ESKİ FİLM FESTİVALLERİ

Adana Altın Koza Film Festivali, ülkemizin en eski ve kurumsal kimlik kazanmış film festivallerinden birisi. Ülkemizin en eski ve diğer önemli film festivali ise Antalya Altın Portakal Film Festivali’dir.

Bu yıl 18-24 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 30. Adana Altın Koza Film Festivali’ne, ülkemiz Bağımsız Sinema’sını var eden önemli ustalardan birisi Nuri Bilge Ceylan, 80. Cannes Film Festivali’nde (2023) Merve Dizdar’a “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”nü kazandıran filmi “Kuru Otlar Üstüne” ile katılacak ve filminin Türkiye prömiyerini Adana’da yapacak. 

ALTIN KOZA İÇİN YARIŞACAK FİLMLER

30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Ulusal Yarışma Filmleri geçtiğimiz günlerde açıklandı. Bu sene Altın Koza için yarışacak Ulusal Yarışma Filmleri şöyle:  Fikret Reyhan’ın yönettiği “Cam Perde”, Eylem Kaftan’ın yönettiği “Bir Gün, 365 Saat”, Tufan Şimşekcan’ın yönettiği “Ceylin”, Umut Subaşı’nın yönettiği “Sanki Her Şey Biraz Felaket”, Alpgiray M. Uğurlu’nun yönettiği “Açık Kapılar Ardında”, Umut Evirgen‘in yönettiği Annesinin Kuzusu, Tunahan Kurt‘un yönettiği “Karganın Uykusu”, “Büşra Bilginer’in yönettiği “Kıyıda”, Aslıhan Ünaldı’nın yönettiği “Suyun Üstü”, Filiz Kuka‘nın yönettiği “Yüzleşme”, Esra Saydam ve Malik Isasis’ın yönettiği “Öte”.

Bu filmlerden genç kuşağın önemli yönetmenlerinden ve ülkemizin toplumsal yaşamının röntgenini bir sosyolog gibi damıtıp yaratıcı bir sinema diline çevirerek yansıtan Fikret Reyhan’ın “Cam Perde” filmi, 42. İstanbul Film Festivali’nden (2023) Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü ile dönerken; baş rol oyuncularından Alper Çankaya ise “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü almıştı. Reyhan’ın, 30. Adana Altın Koza Film Festivali Ulusal Yarışmanın iddialı isimlerinden birisi olduğunu vurgulayalım.

“Bir Gün, 365 Saat” isimli belgesel filmiyle Ulusal Yarışmaya katılma hakkı kazanan yönetmen Eylem Kaftan, ilk uzun metrajlı filmi “Kovan”ı 2109 yılında çekmiş ve dikkatleri de üzerinde toplamıştı. Bu filmin başrolünde Meryem Uzerli oynamıştı. Kaftan, daha çok belgesel filmleriyle tanınan bir yönetmen olsa da, “Kovan”, onun başka kurmaca filmlerinin geleceği hakkında ipucu barındıran bir yapımdı.

Bir süredir sessizliğini koruyan ve ülkemiz “Bağımsız Sineması”nı var eden diğer bir usta yönetmen Zeki Demirkubuz ise, son filmi “Hayat” ile 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Yarışma Bölümü’ne katılacak. 

ALTIN PORTAKAL İÇİN YARIŞACAK FİLMLER

60. Antalya Altın Portakal Film Festivali bu yıl 7-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festivalin Ulusal Yarışma Bölümü’ne bu yıl daha önce de vurguladığımız gibi 1990’larda değişen ve dönüşen sinemamızın mimarlarından Zeki Demirkubuz dahil on yönetmen filmleriyle katılıyor. Bu sene Altın Portakal için yarışacak filmler ise şöyle: Kıvanç Sezer’in yönettiği “8X8”, Melisa Önel’in yönettiği “Aniden”, Mete Gümürhan’ın yönettiği “Beraber”, Vuslat Saraçoğlu’nun yönettiği “Bildiğin Gibi Değil”, Zeki Demirkubuz’un yönettiği “Hayat”, İsmail Güneş’in yönettiği “Kurban”, Cemil Ağacıkoğlu’nun yönettiği “Son Hasat”, Selman Nacar’ın yönettiği “Tereddüt Çizgisi”, Nehir Tuna’nın yönettiği “Yurt” ve Miraç Atabey’in yönettiği “Zamanımızın Bir Kahramanı”.

AAFF ULUSAL YARIŞMADA AĞIR TOPLAR

Ulusal Yarışma’da Zeki Demirkubuz dışında öncelikle dikkati çeken adaylar arasında İsmail Güneş de bulunuyor. Güneş, ülkemiz sinemasındaki kültürel çeşitliliğin, “Beyaz Sinema”nın güncel ustalarından birisi. Son filmi “Kurban” ile AAFF Ulusal Yarışma’da ödüle uzanabilecek mi? Diğer yandan ulusal yarışma adayları arasında dikkati çeken bir başka isim Cemil Ağacıkoğlu... Ağacıkoğlu, kısa bir aralıktan sonra AAFF Ulusal Yarışma’da “Son Hasat” isimli filmiyle seyircinin önüne çıkacak. Ağacıkoğlu, 2021 yılında da “Kafes” isimli filmiyle Ulusal Yarışma adaylarından birisiydi ve festivalden eli boş dönmüştü. Ağacıkoğlu, yeni filmi “Son Hasat” ile bu yıl AAFF Ulusal Yarışma’da ödüle uzanabilecek mi?

Festivalin Ulusal Yarışma Bölümü’nde dikkat çeken başka bir isim ise yönetmen Selman Nacar.  Genç yönetmen ilk uzun metrajlı filmi “İki Şafak Arasında” ile 39. Torino Film Festivali’nde “En İyi Film Ödülü” olmak üzere ödüllere uzanmış ve dikkati çekmişti. “Tereddüt Çizgisi” isimli son filminin dünya prömiyerini ise Venedik Film Festivali’nde gerçekleştiren Nacar, yarışmalı ana seçkinin yanında yer alan ve 1980’lerden başlayıp değişik adlarla var olan, 2004’te “Orizzonti”ye dönüşen ve özel bir jüri tarafından değerlendirilen seçkide, “Tereddüt Çizgisi” filmiyle ülkemizin bir başka yönetmeni Nehir Tuna’nın “Yurt” isimli filmiyle birlikte yer aldıktan sonra, iki yönetmen 60. AAFF Ulusal Yarışma adayları olarak altın portakal için yarışacaklar. (1)

KAYNAKLAR:

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bülent Vardar Arşivi