Kerem Kırçuval

Kerem Kırçuval

RAKİPLERİNİ KISKANDIRAN BEŞİKTAŞ BÖLÜM BEŞ

Stadı olmayan Karagümrükspor, maçın İnönü’de oynanmasını istedi. Futbol federasyonu reddetti. Maçı Olimpiyat Stadı’na verdi. İlginç olan Şampiyonlar Ligi finaline hazırlanan bu statta maç öncesi kalecilerin ceza sahası içinde ısınmalarına müsaade edilmemesiydi. Taç çizgisi üzerine kurulan portatif kalelerin önünde ısındı iki takımın kalecisi. Hangi süper futbol adamının aldığı karardı bilmiyorum ama sezonun ilginç olaylarından biriydi.

Beşiktaş zorlu Karagümrük deplasmanını ve futbol federasyonu yetkililerini 4 golle geçti. Her geçen gün üzerine koyduğu futbolu, inanılmaz oranda isabetli pas yüzdesi, hücum varyasyonları Beşiktaş taraftarını umutlandırdığı kadar rakiplerini hem kıskandırıyor hem de telaşlandırıyordu. Özellikle çok alternatifli ve yıldızlardan kurulu kadrosuyla Fenerbahçe’nin evinde verdiği puanlar Erol Bulut’u sorgular hale getirmişti.

İLK YARININ LİDERİ DE BEŞİKTAŞ

İlk yarının son müsabakası İnönü’de Göztepe karşısındaydı. İnönü’de uzun süredir kalesini gole kapatan Beşiktaş’ta ideale yakın bir kadro vardı sahada.

İlk yarı yediği golle seriyi bozan Beşiktaş, ikinci yarı Ljajic ve Aboubakar’ın golleriyle sahadan 2-1 galip ayrılmayı bildi. Ve Kara Kartal ilk yarıyı Fenerbahçe’nin 2, Galatasaray’ın ise 5 puan önünde bitirmeyi başardı.

DEVRE ARASI TRANSFERLERİ VE GERİLİM

Pandemi ve sakatlıklar... Zaten sınırlı bir kadro. Ancak şampiyonluğa inananların sayısının her geçen gün arttığı, umutların filizlendiği bir dönem.

Sergen Yalçın’ın derdi sezonu sahaya süreceği 11 ve kenardan hamle yapabileceği bir kadroydu.

Yalçın, kadro derinliği istiyordu. Özellikle Rosier’e çok yük bindiğini bir sağ bek alınması gerektiğini söylüyor, Larin ve Aboubakar’a alternatif isimlerin takıma mutlaka getirilmesini istiyordu. Ljajic, Töre ve Mensah’tan istenen verim alınamamıştı. Orta sahaya bir takviye gerekiyordu. Aynı şekilde N’Koudou bir türlü çıkış yapamıyordu.

Rakipleri ise adeta transfer hovardasıydı. Fenerbahçe transfere doymuyordu. Ara transferde de Mesut Özil, İrfan Can Kahveci, Attila Szalai ve Bright Osayi-Samuel’i takıma eklediler. Mesut Özil’in uçak rotasını canlı izlediler, şampiyonluk şarkıları bile söylediler.

Ya Galatasaray? Zaten iyi bir kadroya sahip Galatasaray da ara transferde durmadı. Halil Dervişoğlu, Henry Onyekuru, Mostafa Mohamed, Yedlin ve Gedson Fernandes sarı kırmızılı formayı giydi.

Sergen Yalçın ve ekibinin ısrarlı transfer çağrıları karşısında Beşiktaş yönetimi yine kaynaklarını gerekçe gösterdi. Beşiktaş son anda eski talebesi Cenk Tosun’u Everton’dan bedelsiz olarak kiralayacak, Eskişehirspor’un genç oyuncusu Bilal Ceylan’ı da renklerine bağlayacaktı.

Cenk Tosun’u gelişine en çok sevinen isim Vincent Aboubakar oldu. Birlikte hem şampiyonluk yaşamış hem de şampiyonlar liginde çok iyi bir performans ortaya koymuşlardı.

Sezon başında yabancı sınırından dolayı lisansı çıkartılmayan Tyler Boyd, Sivasspor'un yolunu tutarken bir büyük hayal Jeremain Lens ise Karagümrük’e verildi. 33 yaşındaki oyuncunun maaşının büyük bölümünü Beşiktaş ödedi. Güven Yalçın ise İtalya Seri B takımlarından Lecce ile anlaştı.

Beşiktaş özellikle sezonun son haftasında Güven Yalçın’ı bile çok arayacaktı.

Ara transfer dönemi Sergen Yalçın ve kulüp yönetimi arasındaki ikinci büyük gerilim oldu.

İKİ HAFTADA BEŞ PUAN NASIL KAYBEDİLDİ?

Beşiktaş ikinci yarıya Trabzonspor müsabakası ile başladı. Abdullah Avcı ayrıldıktan sonra Beşiktaş’ın karşısına ilk kez çıkıyordu.

Larin’in, Atiba’nın, Aboubakar’ın sayısız şutuna adeta duvar olan Trabzon kalecisi Uğurcan bu maçta devleşti. Halil Umut Meler’in de berbat bir hakemlik yönetimiyle Beşiktaş, liderliği ilk haftadan Fenerbahçe’ye kaptıracaktı.

Ardından Ersun Yanal’ın Antalya’sı idi rakip. Rakiplerinin transferleri ilginç yolculuklarla Türkiye getirilmiş, idmanlara çıkmaya maçlarda oynamaya başlamıştı. Ancak İngiltere’den gelen Cenk Tosun hala karantinadaydı, Antalya kadrosunda da yoktu. Geriye düştüğü maçı Ghezzal-Vida ikilisiyle beraberliğe getiren Beşiktaş, iki haftada 5 puanı hovardaca dağıtacaktı ve üçüncülüğe gerileyecekti.

SERGEN YALÇIN:

“SAVAŞ ŞİMDİ BAŞLIYOR”

Moralleri yine Sergen Yalçın sözleri düzeltecekti. “Bizim için savaş şimdi başlıyor sözleri tam 6 haftalık bir galibiyet serisinin habercisi olacaktı. Zira Sergen Yalçın, her maçın bir final olduğunu düşünenlere itiraz ediyor, “Her maç bir savaş ve biz sonuna kadar savaşacağız” diyordu.

Beşiktaş daha 20. dakikada N’Sakala’nın ikinci sarıdan oyundan atılması üzerine 10 kişi kaldığı Konyaspor’u 1-0 ile geçti.

Gençlerbirliği deplasmanında ise Rachid Ghezzal kariyerinin en iyi rakamlarına daha maçın 4. dakikasında ulaşacaktı.

CENK TOSUN’UN BÜYÜK DÖNÜŞÜ

Cenk Tosun Beşiktaş formasıyla Süper Lig'de son olarak 23 Aralık 2017'de Sivasspor karşısında sahaya çıkmıştı. Konya ile oynanan kupa maçında sahaya çıkan Cenk Tosun Gençlerbirliği maçına ise yedek soyunmuştu.

Maç öncesi pek yaşanmayan bir olaya tanıklık etti kameralar. Sergen Yalçın, tribünde oturan Cenk Tosun’un yanına kadar gitti ve onunla özel bir görüşme yaptı.

Maçın 62. dakikasında oyuna giren Tosun yaklaşık 3 yıl sonra Beşiktaş formasıyla Süper Lig'de forma giyecek ve attığı iki golle maça damga vuracaktı. 3-0’lık bu deplasman galibiyetinin ardından Beşiktaş’ın haftayı “BAY” geçmesi sakat oyuncular ve Sergen Hoca için tam bir fırsattı.

UNUTULMAYANLAR…

Sergen Yalçın: "Beşiktaş'a gelirken ‘bitmiş bir takımı neden alıyorsun' diyenler oldu. Bazıları böyle söylese de ben takıma inanıyordum. Beşiktaş, nerede olursa olsun hedefsiz kalamaz. Oyuncularımı hedefe motive etmek için ekibimizle birlikte büyük çaba sarf ettik. Rahmetli babam Özer Yalçın’a sözüm vardı. ‘Bir gün Beşiktaş’a dönüp şampiyon yapacağım’ demiştim. Oyuncularımla birlikte camiaya borcumu ödemenin huzurunu yaşıyorum şimdi.

Rachid Ghezzal: "Vodafone Park'ta gerçekten muazzam bir futbol tutkusu var. Lyon formasıyla geldiğimde şok olmuştum. Bu sezonun can sıkıcı tek tarafı taraftarsız oynamamızdı covid nedeniyle. Hayatımda ilk kez Beşiktaş taraftarı kadar kulübüne bağlı bir taraftar gördüm. Onlar için şampiyon olmamız gerekiyordu."

Valentin Rosier: "Ghezzal ile benim ilk şampiyonluğum. Hala rüyada gibiyiz. Birçok zorluk yaşadık sezon içerisinde ama pes etmedik. Taraftar inanılmaz, muazzam. Daha önce hiç böyle bir şeyle karşılaşmadım."

Josef de Souza: "Şampiyonluk Sergen Yalçın'ın kanında var. Hiç vazgeçmedi ve bizi inandırdı. Son 10 senede aldığım en iyi karar Beşiktaş'a transfer olmak."

Rıdvan Yılmaz: "Beşiktaş'ın son şampiyonluğunda top toplayıcıydım. O zamanlardan kalan futbolcularla birlikte şampiyon oldum.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

• Sergen Yalçın'ın göreve geldiği Şubat 2020'den bu yana Süper Lig'de en fazla puan toplayan (116), gol atan (119), galibiyet alan (36) averaj yakalayan (+61) takım Beşiktaş oldu.

• Sergen Yalçın, Süper Lig tarihinde Beşiktaş formasıyla oyuncu (1991/92, 1994/95 & 2002/03) ve teknik direktör (2020/21) olarak şampiyonluk yaşayan ilk isim oldu.

• Beşiktaş tarihinde Gordon Milne (1989/90) ve Mustafa Denizli'nin (2008/09) ardından aynı sezonda Süper Lig ve Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşayan üçüncü teknik direktör Sergen Yalçın oldu.

• 2020-2021 sezonunda Süper Lig'de rakip yarı sahada 1000+ isabetli pas yapabilen sadece iki oyuncu var: Atiba Hutchinson 1160 - Josef de Souza 1082

• 2020-21 Süper Lig sezonunda en fazla haftayı lider kapatan takım Beşiktaş (20), Alanyaspor (10), GS (7), FB (3), Karagümrük (1), Göztepe (1)

• Kariyerinin ilk golünü Beşiktaş formasıyla atan Valentin Rosier, aynı zamanda en fazla asist yaptığı sezonu yaşadı (6).

• Süper Lig'e geldiği Ocak 2018'den bu yana en fazla gol atan stoper, Beşiktaş forması giyen Domagoj Vida.

• Kariyerinde en fazla asist yaptığı sezonu yaşayan Rachid Ghezzal, bu sezon verdiği gol paslarıyla takımına en fazla puan kazandıran Süper Lig oyuncusu oldu (17 asist & 17 puan).

• Bu sezon Süper Lig ve Avrupa'nın beş büyük liginde forma giyen 2000 sonrası doğumlu kaleciler arasında en fazla maçta kalesini gole kapatan isim Ersin Destanoğlu.

• 2010-11'den bu yana ilk kez bir Süper Lig sezonunda aynı takımdan üç oyuncu 20+ gole katkı sağladı. Rachid Ghezzal | 8 gol & 17 asist Cyle Larin | 19 gol & 5 asist Vincent Aboubakar | 15 gol & 5 asist BEŞİKTAŞ.

• Kariyerindeki ilk lig şampiyonluğunu bu sezon Beşiktaş formasıyla Süper Lig'de yaşayan yabancı oyuncular: Javi Montero, Valentin Rosier, Bernard Mensah, Cyle Larin, Georges-Kevin N’Koudou, Rachid Ghezzal, Ajdin Hasic

YARIN

BEŞİKTAŞ LİDERLİĞİ NASIL ELE GEÇİRDİ VE BİR DAHA O KOLTUKTAN İNMEDİ?

İNÖNÜ’DEKİ FENERBAHÇE DERBİSİNDE NELER YAŞANDI?

ABOUBAKAR VE CENK’İN SAKATLIĞI BEŞİKTAŞ’I NASIL ETKİLEDİ?

NECİP YA DA ATİBA SANTRAFOR OLARAK DÜŞÜNÜLDÜ MÜ?

ANKARAGÜCÜ VE SİVAS BERABERLİKLERİNDEN SONRA “ŞAMPİYONLUK GİTTİ” DİYENLER KİMLERDİ?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kerem Kırçuval Arşivi