Reuters: İsrail Şam'da İran Devrim Muhafızı mensubu öldürdü

Reuters: İsrail Şam'da İran Devrim Muhafızı mensubu öldürdü
Suriye devlet basını, İsrail'in düzenlediği düşünülen bir saldırıda başkent Şam'ın Mazzeh mahallesindeki bir binanın hedef alındığını aktardıReuters haber ajansına konuşan bir 'Suriye yanlısı bölgesel ittifak' kaynağı,...
Suriye devlet basını, İsrail'in düzenlediği düşünülen bir saldırıda başkent Şam'ın Mazzeh mahallesindeki bir binanın hedef alındığını aktardı

Reuters haber ajansına konuşan bir 'Suriye yanlısı bölgesel ittifak' kaynağı, İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam'a 20 Ocak Cumartesi günü düzenlediği saldırıda bir İran Devrim Muhafızları Ordusu mensubunun öldüğünü, saldırıda yaralananların olduğunu söyledi. Kaynağın ajansla paylaştığı bilgilere göre, saldırıda hedef alınan çok katlı bina 'Suriye hükümetini destekleyen İranlı danışmanlarca' kullanılıyordu. Söz konusu binanın İsrail'in düzenlediği bildirilen saldırıda 'tamamen yerle bir edildiği' ileri sürüldü.

Şam'daki Al-Mowasat hastanesinin başhekimi Essam Al-Amin, Al-Watan Online haber sitesine yaptığı açıklamada, hastaneye bir ceset ve aralarında bir kadının da olduğu üç yaralı getirildiğini bildirirken, Filistinli İslami Cihad örgütünden bir sözcü, Reuters'a yaptığı açıklamada, örgüte mensup kimsenin saldırıda yaralanmadığını söyledi.

Askeri danışman ölmüştü

Daha önce de İran Devrim Muhafızları'nda 'tecrübeli bir askeri danışman' olduğu ifade edilen Seyid Razi Musavi'nin Suriye'de İsrail'in düzenlediği bir saldırıda öldürüldüğü haberleri İran basınına yansımıştı. Aralık 2023'te yaşanan olayın ardından, İran Dışişleri Bakanlığı da 'misilleme hakkının saklı tutulduğunu' açıklamıştı. Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, Musavi'nin İran ve Suriye arasındaki askeri işbirliğini koordine ettiğini söylerken, İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı, Musavi'nin Şam'ın güneydoğusundaki Seyyide Zeyneb bölgesindeki bir hava saldırısında öldürüldüğünü bildirmişti.

Ardından, bu hafta İran'ın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil'e düzenlediği saldırılarla ilgili olarak Devrim Muhafızları Ordusu'nda yapılan açıklamada, "Son dönemdeki terör saldırılarıyla bağlantılı liderlerin ve kilit unsurların toplanma yerleri, özellikle Suriye'de işgal altındaki bölgelerdeki IŞİD terör örgütü tespit edilerek bir dizi balistik füze fırlatılarak imha edildi" denilmişti. IŞİD'ın üstlendiği Kirman'daki saldırı, Rask kentinde güvenlik güçlerine hedef alan saldırı ile Suriye'de Razi Musavi'nin öldürüldüğü saldırılara işaret edilmişti.