Abdullah Biricik

Abdullah Biricik

ROTASYON HASTALIĞI

Galatasaray’da işler ne zaman yolunda gitse film başa sarıyor ve birden rotasyon adı altında takımın kimyasını bozacak “çoklu değişikliklere” gidiliyor. “Çoklu değişiklik” diyorum çünkü işleyen takımda bir veya iki değişiklik yerine en az 4 oyuncu değişikliğine gidiliyor. Gidilen bu değişikliklerden sonra elde edilen galibiyet oranı ise % 26. Bu istatistikler ve rotasyonlardan sonra oynanan oyun ne kadar kötü olursa olsun, bu alışkanlıktan vazgeçilmiyor. Şampiyonluk yolunda kaybedilen puanlar bir yana, zar zor yakalanan tempo, geçiş oyunu anlayışı ve takım bütünlüğü bir anda kaybediliyor. Bu tempoyu ve oyun felsefesini tekrar yakalamak ise yine puan kayıplı birkaç haftaya mal oluyor.

Galatasaray Malatya deplasmanına yine aynı hata ile başladı. Kadroda tarihi Marsilya galibiyetini alan ilk 11’den 3 oyuncu değişikliğine birden gidildi. Cicaldau, Kerem Aktürkoğlu ve Sofiane Feghouli aynı anda takımdan kesilerek, yerlerine her koşulda kendisine ilk 11’de yer açılan Ryan Babel, Barış Alper Yılmaz ve Emre Kılınç ile maça başlandı. Bu çoklu rotasyon yine şaşmadı ve ilk yarının tamamen heba edilmesine ve akabinde değişikliklere rağmen iki puan kaybına neden oldu.

İşleyen çarkta harika futbol oynayan ve artık Galatasaray’ın birinci forveti olmalı denilen Diagne bu değişiklikler nedeni ile yalnızları oynadı. Gelecek vadeden Barış Alper Yılmaz yine 3 oyuncu değişikliğinin getirdiği sistemsizlikte kayboldu. İlk yarı futbol adına ortaya hiçbir şey konamadı. Galatasaray ilk yarıda kaleyi bulan şut atamazken devreyi, son dakikalarda bulduğu bir korner ile bitirerek 0-0’lık eşitlikle soyunma odasına gitti.

İkinci yarıya Cicaldau ve Kerem ile başlayan Galatasaray yine eski havasını bulamadı çünkü oyuna giren Kerem bu sezon yıldızlaştığı bölgede Babel nedeniyle oynayamadı ve sağ kanatta görevlendirildi. Bu kısırlık 20 dakika sürdü, 65. Dakikada Galatasaray’ın torpilli çocuğu Babel oyundan alınınca Kerem orijinal mevkisine geçti ve Galatasaray 75. Dakikadan sonra futbol oynamaya başladı. Halil bu dakikadan sonra etkili oynamaya başlarken, akan oyuna kötü başladığı için demoralize olan Diagne bu oyuna ayak uyduramadı. Bu 15 dakika güzel futbol için yeterli olsa da skoru değiştirmek için yeterli olamadı ve Galatasaray, Malatyaspor deplasmanında 2 puan bıraktı.

Galatasaray’ın yaptığı hataların yanı sıra maçın Hakemi Atilla Karaoğlan ve Var hakemi Ümit Öztürk maçın gidişatına ve skoruna etki edecek hatalar yaparken, artık hakemleri konuşmanın kabak tadı vermeye başlaması sebebi ile dile getirmeyeceğim…

Tarih tekerrür ediyor, Galatasaray rotasyonla kötü oynuyor ve puan kaybı yaşıyor. Gel gör ki Galatasaray teknik heyeti hiç şaşmadan aynı hatayı yapmaya ve akabinde kötü futbol ile gelen puan kayıpları yaşamaya ve yaşattırmaya devam ediyor.

Bu yanlıştan ne zaman dönülür bilmiyorum ama bu yanlışın devam etmesi Galatasaray’ı şampiyonluk yarışından koparacağa benziyor…

BÜYÜK KAYIP
Galatasaray maçtan saatler önce eski Başkanlardan Mustafa Cengiz’in ölüm haberi ile sarsıldı. 71 yaşında olan ve uzun bir süredir tedavi altında olan Galatasaray’ın 37. Başkanı Mustafa Cengiz, Başkanlığı döneminde 2 lig şampiyonluğu yaşadı ve 15 Yıllık Kadıköy geleneğine son veren başkan oldu. Ailesinin, Galatasaray Kulübünün ve Türk Spor Camiasının başı sağolsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Biricik Arşivi