Kadınlar neden idrar kaçırır, idrar kaçırmanın kesin çözümü var mı?

Kadınlar neden idrar kaçırır, idrar kaçırmanın kesin çözümü var mı?
İdrar kaçırma sorunu özellikle kadınların günlük hayatını büyük oranda etkiliyor. Birçok kadın bu rahatsızlıktan dolayı doktora başvururken bitki çayları ve doğal yöntemlerle idrar kaçırmanın önüne geçmeye çalışan...

İdrar kaçırma sorunu özellikle kadınların günlük hayatını büyük oranda etkiliyor. Birçok kadın bu rahatsızlıktan dolayı doktora başvururken bitki çayları ve doğal yöntemlerle idrar kaçırmanın önüne geçmeye çalışan da çok. Peki idrar kaçırma neden olur ve çözümleri nelerdir?

Posta'da yer alan habere göre Doç. Dr. Gökçen Erdoğan, konu ile ilgili merak edilenleri paylaştı:

"Yaygın bir yanlış bilgiyi daha düzeltmekle mükellefim. Etrafınızdaki birçok kişi idrar kaçırıyor, biliyorum. Anneniz, kardeşiniz, iş arkadaşınız, komşunuz, hemen hemen tüm kadınlar. 'Herkeste görüldüğüne göre bu normal bir şey' düşüncesindesiniz. Ama yanılıyorsunuz. Hiçbir kadın normal şartlarda idrar kaçırmaz.

Kaçırmanın azı ya da çoğu olmaz. Arada biri, her günü olmaz. Böyle bir sorununuz varsa mutlaka bir hekime başvurmalısınız. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ya da üroloji bölümüne gidebilirsiniz. Yol haritanız hekiminiz tarafından belirlenecektir. Kafanızda daha net oturması için ışık olabilecek soruları derledim.

Erkeklere oranla 2 kat fazla

SORU: Hocam, normal şartlarda idrar kaçırmıyorum ama öksürdüğümde, hapşırdığımda, güldüğümde tutamıyorum. Bacaklarımı çapraz yaparak sıkıştırıyorum ama bazen buna rağmen kaçırıyorum. Evde alay konusu oldum. İdrar miktarı az, damla damla. Bu normal midir? Etrafımda herkes idrar sorunu yaşıyor, herkes de yaşayacak galiba diye düşünüyorum. Ama annem artık bez bağlayarak geziyor. Ben de ileride böyle olmak istemiyorum.

CEVAP: Öncelikle kimse idrar kaçırmamalı. Ne öksürürken ne hapşırırken ne otururken ne ayakta ne zıplarken ne de yatarken. Hiçbir zaman. Dünya genelinde 300 milyondan fazla insan idrar tutamamaktan musdarip. İnanılmaz yüksek bir rakam. Kadınlarda ise erkeklerden 2 kat daha fazla. Risk faktörlerimiz var tabii. Gebelik, doğum, menopoz, yaş, kilo, kabızlık gibi sebepler buna zemin hazırlıyor. Gelelim soruna; özellikle fiziksel aktivite ile idrar kaçırıyorsan o vakit idrar torbasının anatomisinde bir bozukluk vardır.

Tedavi olarak bu anatomik anormalliği düzeltmek gerekir. Daha çok ameliyat yaptığımız bu şikayeti olan kadınlara, farklı tekniklerle operasyon planlanabilir. Başarı oranı da yüksektir. Ameliyattan korkma çünkü yaşam kalitenin ne kadar yükseldiğine inanamayacaksın. Bazen bir konforu yaşamadan tanımıyoruz ya da yaşamadıkça unutuyoruz. Ama yeniden kavuşunca büyük mutluluk.

İleri yaşta kas duyarlılığı

SORU: Hocam, annem senelerdir idrarını tutamıyor. Tuvalete yetişemiyor ve bez kullanıyor. Rahatsız oluyor ama doktora gitmeye ikna edemedim. Evde yapacağımız bir tedavi olabilir mi?

CEVAP: Bu da bir idrar kaçırma çeşididir. Daha çok tam eve gireceği, anahtarla kapıyı açacağı sırada kaçıranlar, asansörün kapısında evin anahtarını çıkarırken kaçırıp saniyeler içinde eve ıslak iç çamaşırıyla girenler var. İdrar torbası kaslarının aşırı aktif ve duyarlı olmasından kaynaklanır bu sorun. Daha çok ileri yaşlarda gördüğümüz bir sorundur. Tedavisi vardır. Annenizi ne yapın ne edin bir hekime götürün. Malum yaş ilerlemeye devam ediyor, sorunlar olduğu yerde durur mu hiç?

Ama her yaşı daha kaliteli yaşamak mümkün. Annelerimiz, bir üst neslimiz doktora gitmeye bizden daha mesafeliler, bunun farkındayım. Lütfen selamlarımı, sevgilerimi iletin ve onların yaşadığı tüm sağlık sorunlarında ne kadar üzüldüğümüzü, uzun yıllar sağlıkla bir arada kalmak istediğimizi kendimden, kendi büyüklerimden bildiğimi de söyleyin. Güzel kızını kırmasın ve kol kola, rahatça, kaygısızca gidilecek nice yollar, nice çay partileri olduğunu düşünsün. Size sarılıyorum.

Top şeklinde dokular ne anlama geliyor?

SORU: Hocam, tuvalette alt bölgemde elime bir şeyler geliyor. Sizin söylediğiniz gibi ayna ile baktım, top gibi bir şeyler var. Korktum biraz. Ne yapabilirim?

CEVAP: Öncelikle kendinizi muayene ettiğiniz için sizi kutluyorum. Bu aynayla muayene konusunu çok ama çok önemsiyorum. Herkes belirli aralıklarla kendini muayene edecek ki öncesi sonrasındaki farkı tespit edip doktoruna başvursun. Söylediğin top gibi olan yer idrar torban olabilir. Bağırsak fıtıklaşması dediğimiz bağırsağın vajinadan sarkması olabilir. Ya da rahim sarkması olabilir.

Bunlar olasılıklar. Her birinin farklı şikayetleri vardır. Bağırsak sarkmasında özellikle kabız kalındığında gaitayı çıkarmak için alt bölgeye bastırıp yanlardan destek olunur. İdrar torbasında idrar yaptıktan sonra tekrar idrar varmış gibi hissedilir ya da en son bir iki damla iç çamaşırına damlar.

Ya da idrar yapmakta zorlanılır, sadece bazı pozisyonlarda rahatça yapılabilir. Rahim sarkmasında kasık ağrısı, ilişki sırasında sonrasında ayakta kalındığında ağrı yaşanır. Derecelerine göre takip, egzersiz ya da ameliyat önerilir. Elbette sizin muayeneniz büyük önlem, bizim teşhisimiz olmazsa olmaz, tedavisi ise nihai anahtar. İhmale gelmez.