Omicron'dan kaynaklı risk "çok yüksek"

Omicron'dan kaynaklı risk "çok yüksek"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye’de Omicron varyantına rastlanmadığını duyurdu:“Omicron (Nu) varyantı gelişmesini ve buna karşı aldığımız tedbiri 26 ve 27 Kasımda açıkladık....

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye’de Omicron varyantına rastlanmadığını duyurdu:
“Omicron (Nu) varyantı gelişmesini ve buna karşı aldığımız tedbiri 26 ve 27 Kasımda açıkladık. Varyantlar, örneklerini daha önce yaşadığımız gibi, salgın sürecinin doğal bir parçasıdır. Ülkemizde yeni varyanta rastlanmamıştır. Tedbirin önemi ise tekrar ortaya çıkmıştır."

Türkiye’de son 24 saatte 24 bin 317 vaka, 189 can kaybı kaydedildi. Bir günde 358 bin 816 Covid-19 testi yapıldı, 23 bin 273 kişi iyileşti.

Prof. Aydın’dan aşılama uyarısı: Bir aylık süremiz var

Türkiye varyantla ilgili bazı ülkelere uçuş kısıtlaması getirdi. Şu an Türkiye’de yeni varyantla ilgili vaka bildirilmedi ancak buna rağmen vaka sayıları artışta. İki doz aşılama sayısı 50 milyonu aşsa da hız düştü.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Faruk Aydın, Türkiye’de Covid19’da beş günde bin kişinin öldüğüne dikkat çekerek, “Şayet böyle devam edersek önümüzdeki bir ay içerisinde vaka sayısının günlük 20 binlerden 40 binlere çıkacağını öngörüyorum” dedi.

Aşılanmayan ve aşısının üzerinden altı ay geçen kişilerin tabloyu etkilediğini belirten Prof. Dr. Aydın şunları söyledi:
“Biz henüz pandeminin önüne geçebilmiş değiliz ve bunun tek silahının aşı olduğunu söylüyoruz. Ancak aşılamada istediğimiz sayılara ulaşabilmiş değiliz. Şehrimizde hedeflenen kişilerden 100 binin üzerinde bir sayıda vatandaş hiç aşı olmadı. Bu şekilde devam edersek pandemiyle mücadelemiz çok daha zorlaşacak demektir.”

Vaka artışında virüsün kuluçka süresinin önemli olduğunu da aktaran Prof. Dr. Aydın, “Hatırlatma aşılarını yapmamız gerekiyor. Bunun antikora yansıması için 15 günden fazla zamana ihtiyaç var. Bir aylık süremiz var. Bir ayda kendimizi korumaya almadığımızda bu sayılar artmış olacak” dedi.

DSÖ’den Omicron için “Çok yüksek risk” sınıflandırması

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüsün Omicron varyantından kaynaklanan küresel ölçekli riski “çok yüksek” olarak sınıflandırdı.

Örgütten yapılan açıklamada, Güney Afrika’da ilk kez görüldükten sonra pek çok ülkede tespit edilen yeni mutasyonun küresel yayılma olasılığının yüksek olduğu kaydedilirken, bu durumun Covid-19 vaka sayılarında dünya genelinde bir artışa neden olabileceğine dikkat çekildi. DSÖ, 194 üye ülkesine çağrıda bulunarak, mutasyonun yayılmasını engellemeye yönelik planlarını uygulamaya geçirip, sağlık sistemlerini korumaları konusunda uyardı.

JAPONYA SINIRLARINI KAPATIYOR
Japonya bir süre önce gevşettiği sınır geçişlerini yeniden sıkılaştırma kararı aldı. Başbakan Fumio Kişida, Covid-19‘un Omicron varyantı nedeniyle yabancıların ülkeye girişlerine izin verilmeyeceğini söyledi.

GÜNEY AFRİKA’DAN KISITLAMA TEPKİSİ
Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, önceki gün yaptığı açıklamada, bazı ülkelerin aldığı seyahat kısıtlamalarına tepki gösterdi. Kısıtlamaların haksız olduğunu söyleyen Ramaphosa, “Bu kısıtlamalar ülkemize ve kardeş devletlerimize karşı haksız bir ayrımcılıktır” dedi. Ramaphosa, kısıtlamaların bu ülkelere daha fazla zarar vermemesi için alınan kararların yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

G7 ülkelerinden Omicron’a karşı ‘acil eylem’ çağrısı

İngiltere’nin çağrısıyla acil toplantı düzenleyen G7 ülkelerinin sağlık bakanları, küresel toplumun, Omicron varyantı tehdidiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

İngiltere, ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya’dan oluşan ülkelerin sağlık bakanlarının toplantısının ardından yapılan ortak açıklamada, “Küresel toplum, ilk değerlendirmede, acil eylem gerektiren yeni, son derece bulaşıcı bir Covid-19 varyantı tehdidiyle karşı karşıyadır” ifadesi kullanıldı.

Güney Afrika’nın hem varyantı tespit etme hem de diğer ülkeleri uyarma konusundaki örnek çalışmalarından övgüyle bahsedildiği açıklamada, şunlar vurgulandı:
“Bakanlar, aşılara erişimin sağlanmasının stratejik önemini kabul etti, operasyonel yardım sağladı, bağış taahhütlerimizi ileriye taşıdı ve aşıya ilişkin yanlış bilgilerle mücadele etmenin yanı sıra araştırma ve geliştirmeyi destekledi. Bakanlar, önümüzdeki haftalarda bilgi paylaşmak ve Omicron’u izlemek için DSÖ ve uluslararası ortaklarla yakın çalışmaya devam etmeye kararlı olduklarını belirtti. Bakanlar, aralıkta tekrar bir araya gelme taahhüdünde bulundu.”