Seçimde son gelişme Mayıs seçeneği öne çıktı

İKTİDAR Partisi’nde yaşananları, perde arkası toplantıları, alınan ve değişen kararları düzenli olarak size aktarmaya çalışıyoruz. Parti, bir yandan vizyon belgesi toplantısına hazırlanırken, bir yandan seçimin kendileri açısından doğru zamanını tartışıyor. Diğer yandan Şanlurfa’da kaynayan kazanla baş etmeye çalışıyorlar. Bütün bu toz bulutunun arasında öğrendiğimize göre seçimlerin Haziran 2023 yerine Mayıs 2023’de yapılması ağırlık kazanmış. Bu konudaki en önemli gerekçe de ikinci tur hesapları.

Geçtiğimiz Haziran ayında seçimlerin bir ay öne alınma olasılığını yazanlardan biriydim. 14 Mayıs tarihinin özellikle düşünüldüğünü, ‘yeter söz milletin’ sloganını kullanan DP’nin ilk seçimi kazandığı tarihe denk getirilmeye çalışıldığını aktarmıştık. ‘Yeter söz milletin’ sloganının bugünün şartlarında iktidar partisi için pek de iyi çağrışımı olmayacağı düşünüldüğünden, ikinci bir alternatif geliştirildiğini aktaralım. O da 21 Mayıs 2023. Şimdi, parti içerisinde genel seçimlerin 14 Mayıs veya 21 Mayıs Pazar tarihlerine alınması tartışılıyor. İbre sanki 21 Mayıs’a dönmüş gibi.
Bu tartışma, bir süre önce hızını kaybetmiş gibiydi. Tekrar, 18 Haziran tarihi üzerine planlan yapılıyordu. Hatta YSK 18 Nisan’dan başlayan bir taslak takvim de yaptı. Tabii takvimi bir ay öne kaydırmak o kadar da zor olmadığı için başka taslak takvimlerinin var olduğunu da biliyoruz. Neyse…
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaptığı son toplantılarda seçimin mayıs ayına çekilmesinin gerekçelerinin sıralandığı ve kendisinin de buna yakın durduğu aktarıldı. Erdoğan’ın kafasını karıştıran en önemli konunun, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalma olasılığı ve bu tarihin kendileri açısından avantajlı olmadığı iddiası…

Şöyle ki; toplantılarda, okulların tatil olmasının ardından tatile gidilme olasılığı, ürün hasadı nedeniyle şehirlerde yaşayan hemşehri gruplarının memleketlerinde olması, üniversite sınavı dahil bir dizi okul sınavı, iki bayram arasında hacca giden ve sayılarının 70-100 bin arasında değişeceği iddia edilen seçmen masaya yatırıldı. İşte bütün bunlar AKP’in ince hesaplarına uymuyor. Hacca giden seçmenin neredeyse tamamının kendilerine oy vereceği hesabını yapan partililerin, kutsal topraklarda sandık kurmayı bile düşündüklerini duyurmuştuk.
Bu konu kendisine sorulduğunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta ‘karıştırmayın şimdi oraları’ dediğini de anımsatalım. Parti kurmayları, “Seçimlerin mayıs ayında olma olasılığına yüzde 90 diyebiliriz. 21 Mayıs büyük olasılık. İkinci tur planları nedeniyle doğru tarihin bu olduğu düşünülüyor” dediler.
Anlayacağınız seçim tarihi toto yeniden başladı.

ŞANLIURFA’DA KAYNAYAN KAZAN

AKP’deki Şanlıurfa depremi, önceki gün kamuoyuna yansısa da partinin iç siyasetini bilenler, kazanın son bir yıldır kaynadığını söylerler. Urfa, güçlü ailelerin, güçlü feodal yapının hüküm sürdüğü bir il olduğu için aynı partide siyaset yapan milletvekillerinin de birbirleriyle aralarının pek de iyi olduğu söylenemez.
Şanlıurfa’daki rant kavgası, ihalelerin paylaşımı işte bu büyük aileler arasında da ciddi bir tartışma yarattı. Ayrıca, ailesi Suruç’da üç kişinin ölümüne karışan milletvekili İbrahim Halil Yıldız’la ilgili bir şey yapılmamış olması da partinin iç kamuoyunda soruna neden oldu. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı, AKP İl Başkanlığı ile milletvekilinin arasındaki çekişme de yıllardır bilinir. Önceki gün hem partiden hem de milletvekilliğinden istifa eden eski başkan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın aylar önce belediye yönetimini hedef alan rant uyarısını herkes anımsıyor.

Parti yönetimi, Urfa’daki sıkıntıyı fark ederek devreye girdi ve bir aydan beri sorunu çözmeye çalıştı. Ancak, pek sonuç alınmamış olmalı ki ilk istifa geldi.
Şimdi kulislerde başka bir isim daha konuşuluyor; Mehmet Kasım Gülpınar. Gülpınar’ın istifa ettiği iddiaları bir ay önce kulislere bomba gibi düşmüş ama parti yönetimi araya girerek ikna etmişti. Fakıbaba ile benzer sorunlardan şikayetçi olan Gülpınar’ın da kapının eşiğinde olduğu söyleniyor. Ancak o kadar çok kişi arabulucu olduk ki istifa şimdilik rafta. Seçimlerden sonra AKP’de kalıp kalmayacağı ise muamma…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi