Hüseyin Tapınç

Hüseyin Tapınç

SİNEMA ÜZERİNE BİR DENEME

Ekonominin her birimizin üzerinde yarattığı endişe ve stresli anlardan ya da siyasetin ürettiği çaresizlik ve karamsarlık hislerinden kaçıp sığındığımız alanlardan birisi de popüler kültür dünyası. Bugünlerde kimilerimiz müziğe, bazılarımız filmlere ya da dizilere ve kimilerimiz de kitaplara daha çok sığınıyoruz.

Son günlerde toplumca iki önemli sinema olayından konuşuyoruz; biri geçtiğimiz cuma günü sinemalarda gösterime giren Kurak Günler ve bir diğeri de Disney + platformunda gösterilen Recep İvedik 7.

Her iki filmin sahip olduğu sanatsal başarı bir yana, kamuoyundan yoğun ilgi görmelerinin en önemli nedenlerinden birisi aslında filmlerin yüklenmek zorunda kaldıkları politik rol. Kurak Günler ülkede iktidarca estirilen anti-LGBTİ+ rüzgârının bir parçası olarak bakanlık tarafından verilen finansal desteğin faizi ile birlikte geri istenmesi sonrasında ve Recep İvedik serisinin yedinci filmi de bugünün Türkiye’sini resmeden konusuyla toplumsal gündeme girdi ve sosyal medyaya damga vurdu.

Toplumca yürütülen destek kampanyasının bir sonucu olarak Kurak Günler açılış hafta sonunda sinemalarda 51.371 kişi tarafından izlenerek ülkemizi Cannes Film Festivali’nde temsil eden filmler arasında en yüksek açılışa sahip oldu. Şahan Gökbakar da muhalefet bayrağını Sezen Aksu (Avcı) ve Tarkan’dan (Geççek) bir süreliğine devraldı.

Türkiye’nin en çok izlenen filmleri listesinde ilk 20’de 5 film ile yer alsa da toplumun okumuş yazmış çevreleri tarafından aşağılanan ve küçük görülen Recep İvedik karakteri serinin yedinci filminde baş tacı edilmeye başlandı. Karakterin kimliğinde, davranışlarında ve dilinde en ufak bir değişiklik olmasa da toplum filmin politik duruşundan dolayı Recep İvedik ile barıştı.

Aslında kimdir bu Recep İvedik?


Recep İvedik, Türk sinemasındaki bir komedi film serisinin başkarakteridir. Karakter, İstanbul’da yaşayan ve işsiz bir adam olarak tanımlanır ve filmlerde genellikle komik durumlarla karşılaşır. Recep İvedik, Türk yönetmen ve oyuncu Şahan Gökbakar tarafından yaratılmış ve oynanmıştır. İlk filmi 2008 yılında yayınlanmış ve seri halen devam etmektedir.

Recep İvedik karakteri, genellikle duygusal, inatçı ve kendine güvenen bir adam olarak tanımlanabilir. Filmlerde, karakterin çok sevdiği bir annesi olduğu görülür ve ona bağlılığı sıklıkla vurgulanır. Ayrıca, Recep İvedik karakteri genellikle kendine özgü bir konuşma tarzı ve sözcükleri kullanır, bu da onu eğlenceli ve komik bir karakter olarak yapar.

Recep İvedik karakteri, Türk sinemasındaki komedi filmlerinde popüler bir figürdür ve serinin ilk filminden bu yana hayran kitlesini büyütmeyi başarmıştır. Karakterin davranışları ve sözleri, izleyiciler tarafından eğlenceli bulunur ve bu nedenle seri, halen devam etmektedir.


Recep İvedik karakterini tanıtan ve italik ile paylaştığım bu paragrafları ben yazmadım, yazarı ChatGPT.

Doğrusu ile yanlışı ile metin tamamen bir yapay zekâ ürünü. Open AI tarafından geliştirilen bir ürün olan ChatGPT’nin yukarıdaki metni üretmesi saniyeler sürdü. Benim tek yaptığım “bana şu kadar kelimede Recep İvedik karakterini anlatır mısın” diye basit bir komut vermek oldu. Kelime sayısını istediğim gibi azalttım ya da çoğalttım. Bunun sonucunda ChatGPD bana bir çok versiyon sundu. Bu yapay zekânın daha uzun ve derinlikli bir yazması da mümkün, çünkü içeriğe yönelik bazı ayarlamalar yapma şansımız da bulunuyor. Üstelik İngilizce olarak hazırladığı metinde çok daha etkileyici bir anlatım dili kullandı ve içerik paylaştı.

Şu anda gördüğü yoğun ilgiden dolayı iyi bir performans alamasam da bu ürün ve benzerleri geleceğimize dair önemli şeyler söylüyor. Ben bu tür bir ürünle hayatımda ilk kez “sinema üzerine bir deneme” yaptım. Biraz rahatsız edici gelse de hafiften tedirgin etse de onunla barışmamız ve birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Bu deneyimden bana kalan, aklıma yazdığım en önemli şey de bu oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hüseyin Tapınç Arşivi

Ayna

21 Mart 2024 Perşembe 07:00