Erdoğan’a ‘son seçimim’ dedirten plan: Vefa duygusundan oy devşirme

Kulis Haber

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Samsun’da yaptığı konuşmada “Bu benim son seçimim” dedirten projenin, vefa duygusuyla oyları arttırma amacı taşıdığı ve özel olarak planlandığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Erdoğan daha önce yaptığı sohbetlerde de benzer ifadeler kullandı. Ancak bunu kamuoyuyla paylaşma noktasına hiç gelmedi. Seçime dönük strateji belirleme ekibi, Erdoğan’ın bu ifadeyi kullanmasının, hem kamuoyuna bir taahhüt olacağı, hem de “Tek adam, ne olursa olsun görevi bırakmayacak” algısının ortadan kalkacağı değerlendirmeleri yaptılar.

OY ARTTIRMA PLANI
Bu konuda tartışmaya açıldığında, farklı görüşler dile getirenler oldu. Konu tartışılırken, ömür boyu bu makamda kalmayacağı ve son seçimde Türkiye Yüzyılı projesinin hayata geçirilerek, görevin gençlere devredilmeye hazır olunduğu mesajının verilmesinin doğru olacağı dile getirildi. Hatta bu ifadeyi görsellerle destekleyecek bir çalışma yapılabileceği de paylaşıldı.

FARKLI GÖRÜŞLER
Erdoğan ilk toplantıda buna sıcak baktığının mesajını verdi. İkinci toplantıda da “Bana son bir şans daha verin, son seçimim” şeklindeki söylemin, seçmen üzerinde duygusal etki yapacağı görüşleri dile getirildi. Toplantıya katılanların büyük bölümü bu fikre sıcak bakarken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu karşı çıktı. Bunun yanlış olacağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, önce tereddüt etti, daha sonra konuşma metnine konulmasını istedi.

GRUPTA DESTEK GÖRDÜ
Bu açıklama parti grubundan da çoğunlukla destek gördü. Yapılan değerlendirmelerde, “Bu çıkışın amacı seçmen üzerinde duygusal etki yaratmak. Taban vefa gösterecektir. Psikolojik olarak seçmen üzerinde olumlu bir etki bırakacaktır” görüşü dile getirildi. Partide açıklamayı erken bulan, verilen sözün yerine getirilmemesinin söz konusu olabileceğini dile getirenler de oldu.

Ancak siyasi kulislerde bu çıkış için, “Bir seçim stratejisi, 5 yıl sonrası için kimse söz veremez. Bir gerekçeyle, ‘gidecektim ama kalmam gerekiyor’ diyecektir. Bunu geçmişte de gördük. Siyasette 3 dönem sınırlandırmasında yaptığını gördük. Bunun gibi verilmiş ve yapılmamış çok sözü var. Amaç seçmeni duygusal bir atmosfere sokmak, bir nevi duygu sömürüsü… İnandırıcılık sorunu var” değerlendirmeleri de yapılıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi