Dervişoğlu'ndan parlamenter demokrasi çağrısı

Dervişoğlu'ndan parlamenter demokrasi çağrısı
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, "Türkiye’nin geleceğini kurtarmak amacıyla parlamenter demokratik sistemin hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum" şeklinde ifade etti.

(ANKARA) -İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, "Türkiye'nin geleceğini kurtarmak adına parlamenter demokratik sistemin yaşama geçmesinden yanayım" dedi.

Müsavat Dervişoğlu, sosyal medya üzerinden gençlerin yönelttiği soruları yanıtlamayı sürdürüyor. Bu bağlamda düzenlenen "Eşit Bakış" programının son bölümü, Dervişoğlu'nun YouTube kanalında yayımlandı. D'Hondt sistemi ve seçim barajı ile ilgili görüşlerini paylaşan Dervişoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bunların hepsi farklı farklı tartışmaları içinde barındırıyor. Seçim sistemleri hem temsilde adaleti temin etmek için hem de hükümet kurmayı, yönetmeyi kolaylaştırmak için tanzim edilir. D'Hondt sistemi de birçok ülkede uygulanır ama sistemin uygulandığı ülkelerde hükümetler genellikle parlamentodan seçilir. Bir taraftan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle yönetileceksiniz, bir taraftan seçim sisteminiz tartışılır olacak, bir diğer taraftan hükümet meclisin içinden çıkmadığı gibi aynı zamanda meclis tarafından denetlenmiyor olacak. İşte o zaman seçim sistemleri de D'Hondt sistemi de seçim barajları da tartışma konusu olur. Madem Cumhurbaşkanı yönetiyor, madem meclis denetlemiyor; o zaman baraja ne gerek vardır türünden bir soru da kamuoyunun gündemini meşgul edebilir. Bunların hepsi haklı ve yerinde tartışmalardır."

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle yönetildiğimiz için bu baraj yüksek"

Dervişoğlu, D'Hondt sisteminin, temsilde eşitlik sağlamak ve iktidarın kolay kurulabilmesi amacıyla tasarlanmış bir sistem olduğunu belirtti ve "Türkiye'nin o şartlarına uygun ama biz şimdi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diye tarif edilen ve ne olduğu belli olamayan bir sistemle yönetiliyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle yönetildiğimiz için bu baraj da yüksek bir baraj. Temsilde adaletin sağlanabilmesi bakımından gözden geçirilmesi düşünülebilir. Ama ne yaparsanız yapın, milletvekili sayısını belirleyecek olan D'Hondt sistemi uygulanması en kolay sistemdir" şeklinde konuştu.

"Parlamenter demokratik sisteme nasıl geçileceğini TBMM'ye taşıyacağım"

Stüdyodaki tahtada D'Hondt sistemini açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne yönelik eleştirilerini dile getiren Dervişoğlu, "Türk siyasetinden çeşitliliğe zarar veren şey sitemin kendisi. Türkiye'nin geleceğini kurtarmak adına parlamenter demokratik sistemin yaşama geçmesinden yanayım -ki olası iktidarınızda dedeniz; Cenab-ı Allah nasip etsin bugün cumhurbaşkanına sunulmuş yetkilerin hiçbirini kullanmadan parlamenter demokratik sisteme nasıl geçileceğini TBMM'ye taşıyacağım. Diğer partilere de tavsiyem bu olsun. "Hazır yetkiler var, biraz da biz kullanalım" türünden bir şey yok. Türkiye'nin menfaatine, Türk milletinin beklentisine cevap verecek rejimin yaşama geçirilmesi bizim için vazgeçilmez bir mecburiyettir" dedi.

Kaynak:ANKA

Öne Çıkanlar