Erdoğan'ın 'seçim öncesi ne söylediyse tersini yapan zübük siyasetçiler var' sözü akıllara iktidarın politika değişikliklerini getirdi

Erdoğan'ın 'seçim öncesi ne söylediyse tersini yapan zübük siyasetçiler var' sözü akıllara iktidarın politika değişikliklerini getirdi
Erdoğan aday tanıtım toplantısında "Seçim öncesi ne söylediyse tersini yapan zübük siyasetçiler var” sözleri hükümetin politika değişikliklerini akıllara getirdiGazete Pencere Haber MerkeziCumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı...
Erdoğan aday tanıtım toplantısında "Seçim öncesi ne söylediyse tersini yapan zübük siyasetçiler var” sözleri hükümetin politika değişikliklerini akıllara getirdi

Gazete Pencere Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan Ankara’da ilçe belediye başkan adaylarını açıkladığı konuşmasında muhalefeti eleştirirken “Seçim öncesi ne söylediyse tersini yapan zübük siyasetçiler var” dedi.

Erdoğan’ın bu sözleri Türkiye’nin dış ilişkilerinde ve iç siyasette söylemleri arasındaki farklılıkları akıllara getirdi.

Özellikle dış siyasette yürütülen politikalarda Yunanistan, Mısır ve İsveç ile ilişkiler konusunda yaşanan politika değişiklikleri öne çıkan ilk örneklerden.

Yunanistan ile hem Kıbrıs üzerinden hem de Adalar üstünde yaşanan tartışmalar iki ülke liderinin birbirilerine söyledikleri ile başka bir boyut kazanmıştı.

Seçimler öncesinde Yunanistan ile gerilim

2023’ün Ocak ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan’a “çılgın Türkler yürür” ifadesi kullanması çok tartışılmıştı. Adalar üstünden yürütülen tartışmada Yunanistan Başbakanı Miçotakis'e sert tepki gösteren Erdoğan ''Bizim Atina'yı vurmak gibi bir derdimiz yok. Adaları silahlandırmaya kalkarsanız biz eli kolu bağlı mı duracağız? Bak Miçotakis, eğer bir yanlış yapmaya kalkarsan çılgın Türkler yürür'' demişti.

Seçim sonrası yaşanan yakınlaşma

İkili arasında yaşanan gerilim 14 ve 28 Mayıs tarihlerinde yapılan seçimlere kadar süren gerilim seçimlerde Erdoğan’ın kazanmasının ardından duruldu. Aralık ayında Erdoğan Atina’ya Miçotakis’i ziyaret etmiş ve ziyaretinden önce Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini'nin Genel Yayın Yönetmeni Aleksis Papahellas'a verdiği demeçte “dostum Miçotakis” ifadesini kullanması ilişkileri geliştirmişti.

Seçim öncesi İsveç’in NATO üyeliği tartışmaları

İsveç’in NATO’ya katılım sağlamak istemesi Türkiye engeleine takılmıştı. Erdoğan İsveç’in PKK’ye destek verdiğini ifade ederken arka kapı diplomasisi ile ABD ile F-16 konusunda bir pazarlık devam ediyordu.

ABD’nin İsveç’i NATO’da görmek istemesi üstüne Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile görüştüğünü ve F-16 konusunda bir adım olursa İsveç’in NATO üyeliği konusunda da bir adım atılacağını ifade etmişti.

Seçimlerden sonra İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü, Erdoğan tarafından 23 Ekim 2023 tarihinde imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edildi. Daha sonra ABD ile yürütülen görüşmeler sonucu İsveç’in NATO üyeliğine onay verildi.

Aynı değişim Merkez Bankası'nın faiz kararlarında da yaşanmıştı

Seçimler öncesi faizlerin arttırılmasına karşı çıkmış ve "bizim Nas'ımız var" diyerek Kur'an'dan örnekler sunmuştu. Ancak seçimlere doğru ve seçim sonrası ekonomi yönetiminde yapılan politika değişikliği ile faizler arttırılmış iktidar tarafından 'rasyonel ekonomik programlar uygulanacak' denildi.