Evdeki hesap çarşıya uymadı: Erdoğan’ın 319 bin ev sözü yerine gelmedi, Bakan Özhaseki ‘inşallah 2 aya’ dedi

Evdeki hesap çarşıya uymadı: Erdoğan’ın 319 bin ev sözü yerine gelmedi, Bakan Özhaseki ‘inşallah 2 aya’ dedi
Kahramanmaraş merkezli depremlerin üstünden bir yıl geçti ancak bizzat Erdoğan tarafından verilen '319 bin konut' sözü yerine getirilemedi6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin üzerinden bir yıl geçti. Ancak depremde yıkılan binalara...
Kahramanmaraş merkezli depremlerin üstünden bir yıl geçti ancak bizzat Erdoğan tarafından verilen '319 bin konut' sözü yerine getirilemedi

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin üzerinden bir yıl geçti. Ancak depremde yıkılan binalara ilişkin iktidarın verdiği vaatler gerçekleştirilemedi.

Depremden iki ay sonra 31 Mart 2023'te açıklama yapan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan “319 bini 1 yıl içinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konut yaparak depremzede vatandaşlarımıza teslim edeceğiz” demişti.

Daha sonra da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise 14 Eylül'de TRT Haber’e verdiği mülakatta, Toplu Konut İdaresi’nden (TOKİ), depremzedeler için inşa etmesini istedikleri konut sayısını 850 bin olarak açıklamıştı.

 

Sözler yerine getirilemedi

Depremin üzerinden bir yıl geçtikten sonra iktidar tarafından yapılan açıklamalarda ise rakamların tutturulamadığı ortaya çıktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 4 Şubat 2024’te İslahiye’de yapılan deprem konutları devir teslim töreninde yaptığı açıklamada 200 binden fazla konutun ihalesi yapıldığını ve inşaatlarının devam ettiğini belirtti.

İnşallah 2 aya

Özhaseki tam bir tarih vermekten kaçınarak bir iki ay içeresinde 50 bin evin inşaatına başlanacağını ifade etti.

Bakan Özhaseki, 300 bin ev sözüne ilişkin ise “inşallah 2 ay içerisinde inşaatların başlayacağını ya da tamamlanacağını” vurguladı.

İki ayda 50 bin ev vaadi

Tüm bu açıklamalarla , bir yıl içinde 319 bin konut teslimi hedefinin 50 bini gerçekleştirilebilmiş olacak. Dahası bu konuda yapılan açıklamalar, 6 Şubat depremlerinden 1 yıl sonra yani yarın teslim edilecek konut sayısının da 50 binin altında olacağını gösteriyor.

Zira açıklamalarda 50 bin konut "kura çekimine hazır" veya "6 Şubat'tan itibaren anahtar teslimine başlanacak" miktar olarak tanımlanıyor. Bu 50 bin konutun anahtar tesliminin ne zaman biteceği belirsiz.