Siyasetin gündemindeki Dark web nedir?

Siyasetin gündemindeki Dark web nedir?
Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının ardından siyasette 'dark web' tartışması başladı. Peki, dark web nedir? Dark web ne anlama geliyor?'DARK WEB' TARTIŞMASIMillet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı...

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının ardından siyasette 'dark web' tartışması başladı. Peki, dark web nedir? Dark web ne anlama geliyor?

'DARK WEB' TARTIŞMASI

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Dark Web tartışmasını gündeme taşıyan isim oldu. Kılıçdaroğlu,  "Son 10 güne 2 gün kaldı. Ben son uyarımı yapayım. Fahrettin Altun, Serhat ve ekip arkadaşları Çağatay ile Evren; anlaşmaya çalıştığınız dark web dünyası, sizi yabancı istihbaratın eline düşürür. Cambridge Analytica'cılık oynamak sizin kapasitenizi aşar çocuklar. Son uyarımdır!" ifadelerini kullanmıştı.

Peki Dark web nedir ve ne amaçla kullanılır?

Dark Web, internetin erişilemeyen ve gizli kalmış bölümlerinden oluşan bir ağdır. Bu ağda illegal işler yapılması, yasa dışı faaliyetlerde bulunulması gibi durumlar sıkça yaşanmaktadır.

Dark web yani diğer adıyla Karanlık web, internetin en gizli ve en tehlikeli kısmıdır. Bu bölümde, normal internet tarayıcıları aracılığıyla erişilemeyen siteler yer alır. Bu siteler genellikle illegal faaliyetler için kullanılır. 

KULLANICILAR ANONİM, KİMLİKLER GİZLİ

Karanlık web, normal internetten farklı olarak anonim bir yapıya sahiptir. Kullanıcılar, burada gizli kimlikleriyle dolaşırlar ve IP adresleri değiştirilerek takip edilememe imkanı sağlanır. Bu nedenle karanlık web, suçluların faaliyetlerini gizlice yürütebilecekleri bir alan haline gelmiştir.

GÜVENLİK İÇİN ÖZEL ÖNLEMLER ALMAK GEREKİYOR

Ancak karanlık web sadece illegal faaliyetlerin yapıldığı bir yer değildir. Bazı gazeteciler, aktivistler ve insan hakları savunucuları da burayı kullanarak sansürsüz bir şekilde haber yapabiliyorlar. Ancak bu durumda bile, kullanıcıların güvenliği için özel önlemler alınması gerekiyor.

DARK WEB VE SİYASET

Son zamanlarda Dark Web'in siyasi amaçlar için kullanıldığına dair haberler de sıkça duyulmaktadır. Özellikle ülkeler arasındaki casusluk faaliyetleri, terör örgütlerinin iletişim kanalları ve hatta bazı siyasi partilerin örgütlenmesi gibi durumlar Dark Web üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Bu durum, demokratik ülkeler için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Çünkü Dark Web üzerinden gerçekleşen illegal faaliyetler, ülkelerin güvenliğini de tehlikeye sokmaktadır.

Dark Web'in yapısı gereği, bu ağda gerçekleştirilen faaliyetlerin izlenmesi ve engellenmesi oldukça zordur. Bu nedenle, ülkelerin güvenlik birimleri de bu konuda sürekli olarak yeni yöntemler geliştirmekte ve çalışmalarını sürdürmektedir.

DARK WEB YASAL MI?

Dark Web’e girmek yasak değildir. Ancak Dark Web’in içinde yasal olmayan adreslere yönlendirilebilirsiniz. Eğer ki yanlış adresi girerseniz ya da size internet üzerinden bir davetiye gönderilirse ve bu adreslerde herhangi bir aktivite de bulunursanız suçlu duruma düşebilirsiniz. Dark Web’e girdiğinizde karşınıza çıkan içeriklere hazır olmanız lazım. İnternetin bu tarafında görebileceğiniz şeylerin 95%’inin yasal olmadığını bilmeniz gerekir. Birçok şey yasal değil fakat yasal olan kısımlar da olduğu için Dark Web’e girmeniz yasak değildir. Dark Web’i yasalara uygun şekilde kullanmak kullanıcıya bağlıdır.

DARK WEB ŞİRKETİME ZARAR VEREBİLİR Mİ VE NASIL KORUNURUM?

Dark web kesinlikle şirketinize zarar verebilir. Özellikle son zamanlarda bu durumdan mağdur olan şirketlerin sayısı giderek artıyor. Örneğin Dark Web tarafından çalışanlarınız ya da müşterilerinizin bilgileri çalınabilir. Dark Web’de ‘’fulllz’’ adında ürünler satılır. Bu ürünlerin içeriğinde şirketlerden çalınan bilgiler bulunur. Kimlik bilgileri, kredi kartı bilgileri, banka hesap bilgileri gibi bilgiler satışa sunulabilir. Bu bilgiler, veri ihlalleri olursa Dark Web tarafından çalınabilir. Bu bilgilerin çalınması hem müşteriye hem de şirkete direkt olarak zarar verir. Eğer müşterilerinizin bilgileri çalınırsa, güvenleri zedelenir ve şirketinizin müşterisi olmaktan vazgeçerler. Diğer yandan şirketin kredi kartı bilgileri ya da banka hesabı bilgileri çalınabilir. Bu da şirketi maddi açıdan zarara uğratabilir. Ayrıca uğraşmanız gereken bir sürü hukuki sorun da çıkabilir. Peki o zaman şirketimi Dark Web’in karanlık tarafından nasıl koruyabilirim?

Dark Web’den korunmak için bu önlemleri almanız yeterli olacaktır;

Çalışanlarınızın Tor tarayıcısın kullanmasını engelleyebilirsiniz,

Çalışanlarınıza güvenlik protokolleri hakkında eğitim verebilirsiniz,

Çalışanlarınızın hassas verileri ulaşmasını sınırlayabilirsiniz,

Aynı şifreleri tekrar tekrar kullanmamaya özen gösterebilirsiniz,

Güvenlik önlemlerinizi artırabilir ve siber güvenlik uygulamaları kullanabilirsiniz.

Bu önlemler ne kadar basit görünse de bir o kadar efektiftir.  Bu önlemlerden en önemlisi güvenlik uygulamalarıdır. Dark Web’den birçok virüs bulaşabilir. Bu virüsleri engellemek için güvenlik programları gereklidir. Ayrıca bazen bilgisayarınızı açamayacak kadar kötü virüsler bilgisayarınıza girebilir. Şanslısınız ki artık antivirüs programları oldukça gelişti ve hatta virüs taraması yapabilen USB’ler bile var. Bu USB’ler sayesinde hem virüs taraması yapabilirsiniz hem de bulunan virüsleri temizleyebilirsiniz. Bu önlemlerle birlikte şirketinizi Dark Web karşısında güvende tutabilirsiniz.

DARK WEB’DE NASIL ARAMA YAPARIM?

Dark Web’de herhangi bir tarayıcı üzerinden ulaşamıyor olduğunuz için dolaşmak istiyorsanız, Tor tarayıcısını bilgisayarınıza yüklemeniz gerekiyor. Tor tarayıcısında arama motorunda kelime aratamazsınız. Sitelere giriş yapabilmek için sitenin tam adresi gereklidir ya da Reddit sitesi üzerinden Dark Web hakkında önerilenlere bakmanız gerekir. Reddit’de Dark Web ile alakalı arama yaparsanız, sizi ilgili sayfalara yönlendirecektir. Ayrıca link paylaşımı yapılan bir diğer site The Hidden Wiki’dir. Bu sitede de Dark Web siteleri ile alakalı birçok paylaşım yapılır. Dark web sitelerinin adresleri .org veya .com ile bitmez. Bunlar yerine site adreslerinin sonunda .onion vardır. Bunun sebebi web sitelerinin sadece Tr ağı üzerin erişilebilir gizli ve anonim hizmet sunmasıdır. Sadece uygun yönlendirme ayarlarına sahip tarayıcılar erişebilir. Bir kere girmek istediğiniz adrese ulaştığınızda da yeniden girebilmek için adresi hatırlıyor olmanız gerekir. Eğer ki adresi bir yere kaydetmediyseniz ve hatırlamıyorsanız yeniden girmek istediğiniz adresi aramanız gerekiyor.

DARK WEB’İN YÜZDE 95'İ ZARARLI SİTELER

Dark Web, zararsız sitelerinden daha çok zararlı siteleri ile ünlüdür. Bu da gayet normal çünkü zararlı siteler Dark Web’in %95’ini oluşturur. Dark Web’in derinliklerinde karşılaşmak istemeyeceğiniz şeyler bulabilirsiniz. Bu içeriklerin hiçbiri yasal değildir, bu yüzden çok dikkatli olmanız gerekir.

Yasa dışı gruplar, ekibe katılım gibi kirli işlerini Dark Web üzerinden gerçekleştirirler. Bunun sebebi ise ifşa olmamaktır. Eğer bu şekilde yapmazlarsa, devletlerin istihbarat birimleri konum saptayabilir ve peşlerine düşebilir. Birçok malware yazılımı internetin bu tarafında üretilir. Dark Web’de birçok hacker olduğu için bu yazılımları burada üretilmesi kadar normal bir şey olamaz. Bu sebeple Dark Web, şirketlerin hiç bulaşmak istemeyeceği ve çekineceği bir yerdir. Kısacası Dark Web’in karanlık tarafını anlatmak ile bitmez. Bu sitelerden uzak durulması gerekir. Her ne kadar Dark Web’e giriş yasal olsa da bu siteler kesinlikle yasal değildir ve sizlerin girmesini kesinlikle önermiyoruz.

DARK WEB MARKETİ

Dark Web aynı zamanda bir market olarak da kullanılır. Dark Web yasadışı ürünlerin satışını ve incelemesinin yapılmasını sağlayan bir platform olarak da anılabilir. Bu markette birçok korkunç şey satılır. Siteye ilk girdiğiniz de kullanıcılarına sanki bir e-ticaret sitesine girmişler hissini verir. Aslında bir nevi  e-ticaret sitesidir de ama tamamen yasal olmayan ürünler satılır. E-ticaret sitelerinde olduğu gibi ürünün veya hizmetin resmini görürsünüz.  Eğer daha önce bir müşteri bir ürün aldıysa ve bu ürüne yorum da yaptıysa, yapılan yorumu görebilirsiniz. E-ticaret sitelerinde olduğu gibi 10 üzerinden değerlendirme de yapılır. Örneğin bir müşteri ürünü beğenmediyse, bu ürüne 1 yıldız verme hakkına sahiptir. Dark Web’in bu yanı korkunç bir hale büründüğünden dolayı hukuki yaptırımlar ve polis güçleri ile büyük bir mücadeleye başlanmıştır. Bu çalışmaların ardından Dark Web marketi yetkililer tarafından izlenmeye başlanmıştır.

DARK WEB’DE RİCARET NASIL DÖNÜYOR?

Her ne kadar tehlikeli ve yasal olmadığını belirtsek de illaki Dark Web’de herhangi bir ödeme yapmak istiyorsanız bitcoin kullanmanız gerekir. Çünkü kredi kartı, havale ve EFT kullanılamaz. Normalde IBAN numarası girildiğinde, EFT ve havale yaparken alışverişi yapacağınız kişinin ismi ve soy ismi çıkar. Fakat bitcoin iki kişinin, birbirinin kimliğini bilmeden alışveriş yapmasını sağlar. Bitcoin adresleri rakamlardan ve harflerden oluşur. Bu adresler aynı zamanda cüzdan olarak da anılır. Örnek bir bitcoin adresi şu şekildedir; 1111KpcFyqUXJFji8KQnoHC5Rtqa7d7e. Yani para alışverişi yaptığınızda bu adresi verirsiniz. Peki Dark Web neden bitcoin kullanıyor?

Bitcoin kullanılırken kimliğiniz gizli olur ve alışverişler takip edilemez. Ayrıca bitcoin sayesinde alışverişler daha hızlı gerçekleşir. Dark Web’deki her e-ticaret sitesinin bitcoin adresi vardır ve ödemeler oraya yapılır. Kendi bitcoin hesabınıza girip o adresi yazdığınızda göndermek istediğiniz miktar o adrese gider. Böylelikle ticareti, kimliğiniz belli olmadan gerçekleştirmiş olursunuz.
 
Tekrar etmekte fayda görüyoruz. Bu yazıyı Dark Web konusunda bilgilenmeniz için derledik. Kullanmanızı ve özellikle alışveriş yapmanızı kesinlikle önermiyoruz