21 yıl sonra bir ilk: Net rezervler eksiye düştü

21 yıl sonra bir ilk: Net rezervler eksiye düştü
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) net uluslararası rezervleri, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turundan sonra devam eden döviz talebine paralel olarak 2.48 milyar dolar daha azalarak 19 Mayıs itibarıyla eksi 151.3 milyon...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) net uluslararası rezervleri, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turundan sonra devam eden döviz talebine paralel olarak 2.48 milyar dolar daha azalarak 19 Mayıs itibarıyla eksi 151.3 milyon dolara geriledi. Böylece net rezervler Şubat 2002'den bu yana ilk defa eksiye geçmiş oldu. TCMB'nin swaplar dahil net rezervi eksi 0,2 milyar dolar.

TCMB'nin net rezervleri seçimlerin ilk turundan önceki haftada da 4,45 milyar dolar ile keskin düşüş kaydetmişti.

Reuters'ın aktardığına göre Net rezervler böylece yılın başından beri geçen 20 haftanın 14'ünde geriledi. Yıl başından bu yana net rezervlerdeki toplam düşüş 27,7 milyar doları buldu.

TCMB net uluslararası rezerv verilerini 2002 yılı başında tutmaya başladı. 2002 yılının ilk beş haftası negatif olan net rezervler daha sonra hep artıda seyretmişti.

Rezervler geçen yıl gördüğü dip seviyeden sonra TCMB'nin aldığı çok sayıda rezerv artırıcı ve döviz talebini azaltıcı önleme rağmen dalgalı bir toparlanma sergiledi. Rezervlerde kazanımlarını Şubat ayındaki depremden sonra kazanımları geri verdi.